Strony: [1]
Drukuj
Autor Wątek: Mint 11 sam się wylogowywuje!  (Przeczytany 605 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
olympic
Miętowe nasionko
*

Reputacja 0

Distro: Linux Mint 11 Gnome

« : Wrzesień 04, 2011, 11:23:14 »

Witam!
Mam problem z ostatnią wersją Minta (środowisko Gnome). Pracuje na laptopie HP 550.
W losowym momencie - dzisiaj 5 minut po zalogowaniu, czasami po 3 godzinach komputer się wylogowywuje. Wygląda to tak, że wszystkie programy się zamykają, pokazuję się czarny ekran konsoli, wyświetla się szybko kilka linijek tekstu, po czym ukazuje się ekran logowania. Tuż przedtym zazwyczaj przestaje działać mysz (klawiatura pracuje). Ten drugi problem udaje się czasem rozwiązać przez zamykanie wszystkich otwartych okien (co nie zawsze jest otwarte). Zazwyczaj mam otwarte: opera + rhythmbox + anki.
Pojęcia nie mam od czego zacząć, właśnie dokonuję aktualizacji systemu. Jeżeli potrzeba coś wkleić tu na forum, oczywiście to zrobię. Od czego zacząć?
stefan1948
Globator Moderalny
Dorodny miętowy krzew

Reputacja 2

Distro: Mint Gloria , Helena , Isadora , Julia , Arch , Xtreme 4

« Odpowiedz #1 : Wrzesień 04, 2011, 01:02:42 »

Może uaktywnił się wygaszacz ekranu , można usunąć ptaszka z "blokowanie ekranu gdy wygaszacz jest aktywny"

Linux to wolność.
Windows niby też ale w obozie koncentracyjnym zwanym
rezerwatem.
olympic
Miętowe nasionko
*

Reputacja 0

« Odpowiedz #2 : Wrzesień 04, 2011, 01:54:44 »

W zarządzaniu energii wyłączanie się odhaczone, wszystko ustawione na "Nigdy". Zobaczymy co będzie...
Forum Linux Mint
« Odpowiedz #2 : Wrzesień 04, 2011, 01:54:44 »

olympic
Miętowe nasionko
*

Reputacja 0

« Odpowiedz #3 : Wrzesień 06, 2011, 04:30:20 »

Niestety, ale problem się powtórzył dzisiaj. Laptop pracował od uruchomienia kilkanaście godzin ( w międzyczasie kilka przejść w stan wstrzymania). Dzisiaj podczas przeglądania gazety internetowej nagle ekran stał się czarny, pojawiło się kilka linijek napisów, po czym pokazał się ekran logowania (ten z wyborem użytkownika). Żaden nie był zalogowany.

Nie zdążyłem zanotować co dokładnie się pokazało, następnym razem będę miał kartkę z długopisem Uśmiech
Dziś zauważyłem tylko "PulseAudio" i "saned disabled". Jak coś jeszcze wychwycę, na pewno odpiszę.
Enlik
Siewca Mięty
Dorodna miętowa sadzonka

Reputacja 0

Distro: Sabayon

« Odpowiedz #4 : Wrzesień 06, 2011, 07:29:44 »

jak się to stanie, zaraz po tym się zaloguj,
Kod:
dmesg | tail -n 100 > /tmp/dmesg.log
i wklej gdzieś zawartość /tmp/dmesg.log oraz /var/log/Xorg.0.log jak i też również /var/log/Xorg.0.log.old.

- Wybrałeś czerwony czy zielony?
- Tak.
olympic
Miętowe nasionko
*

Reputacja 0

« Odpowiedz #5 : Wrzesień 11, 2011, 08:41:59 »

Ok, oto pliki: http://wklej.org/id/592501/ http://wklej.org/id/592503/ oraz http://wklej.org/id/592505/. Jeżeli potrzeba wkleić większą część dmesg'a, oczywiście to zrobię. Nie mogę sobie przypomnieć, ale problem pojawiał się chyba przed podłączeniem do komputera kamery (Logitech C270) - nie jestem pewien.
Enlik
Siewca Mięty
Dorodna miętowa sadzonka

Reputacja 0

Distro: Sabayon

« Odpowiedz #6 : Wrzesień 15, 2011, 07:45:56 »

Po wpisaniu fragmentu z wklejki …501 znajduje rzeczy związane najczęściej z kamerą internetową (czasem wspominają coś o mikrofonie), ale rozwiązania nie widzę. W dodatku to „Segmentation fault” X servera…
Nie mam konkretnego pomysłu. Jeśli to coś zw. z kamerą/mikrofonem, może da się je jakoś wyłączyć. A może tamte błędy nie są związane z tym, że X-y padają - może sterownik coś? Wklejka …505 pokazuje, jakoby to się stało nie po załadowaniu środowiska graf., ale podczas jego ładowania (chyba że się mylę) - wg loga jakoś po załadowaniu Synaptics i „przebadaniu” Touchpada.

Nic więcej nie pomogę, ale może Ciebie lub kogoś to naprowadzi.

- Wybrałeś czerwony czy zielony?
- Tak.
Strony: [1]
Drukuj
Skocz do: