Strony: [1]
Drukuj
Autor Wątek: mint 11 lxde problem nvidia  (Przeczytany 846 razy)
adi69
Miętowe nasionko
*

Reputacja 0

Distro: Slackware

« : Wrzesień 05, 2011, 01:37:23 »

Karta: geforce 9500 gt

No więc zainstalowałem sobie na usb przez unetbootin minta aby mieć taki alternatywny automagiczny system.
Tak więc system ładnie wstaje, lsmod wykazuje że wstaje na nouveau, po chwili dostaje automatyczną wiadomość że jest dostępne nouveau ze można go włączyć, mnie jednak nouveau nie interesuje gdyż chce oryginalną nvidię(natomiast nie wiem co daje włączenie nouveau kiedy działa nouveau)

No więc dodaję zgodnie z zaleceniami do /etc/modprobe.d/blacklist.conf blacklist nouveau, ściagam synapticiem metapaczkę z nvidią current(starsze też probowałem), wszystko się pięknie mieli , rebootujemy i jest jak dawniej, system wstaje na nouveau, mimo że nouveau jest w blacklist, więc zastawiam się co daje blacklist nouveau i nie wiem.

Tak więc jako że automatyka tego wszystkiego mnie przerosła proszę o jakieś łopatologiczne how-to , jak zainstalować tak podstawową rzecz jak drivery nvidii
z repo.
mati75
Master psuja
Administrator
Miętowa plantacja

Reputacja 2

Distro: Debian Sid x64 || Arch Linux x64

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #1 : Wrzesień 05, 2011, 03:21:46 »

W przypadku instalacji na pendrive nie będzie sterownik nvidii działać.

HP 2510p || HP 8510w ||
adi69
Miętowe nasionko
*

Reputacja 0

« Odpowiedz #2 : Wrzesień 05, 2011, 04:20:47 »

A mógłbyś wyjaśnić dlaczego?(jest na pendrive obszar na zapisywanie danych i na innych distrach nvidia instalowała  się bez zarzutu nvidia)
Forum Linux Mint
« Odpowiedz #2 : Wrzesień 05, 2011, 04:20:47 »

Ulvhedin
Siewca Mięty
Miętowy krzew

Reputacja 0

Distro: Arch+e17

« Odpowiedz #3 : Wrzesień 05, 2011, 06:24:56 »

adi: to proste... dystrubucja live-cd w trakcie bootowania tworzy virtualna pamiec imitujaca dysk (ram-dysk). Tam sa rozpakowywane pliki i struktura katalogow potrzebnych do uruchomienia systemu. Z technicznego punktu widzenia sterownik da sie zainstalowac jednak do poprawnej pracy wymaga restartu. Jak sadzisz co sie stanie z ta Twoja wirtualna przestrzenia razem z zainstalowanym sterownikiem po restarcie?

Tyle w temacie.

MB:ASUS Barebone P2-M2A690G|ASUS 1215N|ASUS A8H
adi69
Miętowe nasionko
*

Reputacja 0

« Odpowiedz #4 : Wrzesień 05, 2011, 06:55:53 »

No przecież po to formatuje się na pendrive zapisywalną przestrzeń żeby własnie te dane(w przeciwieństwie do livecd) nie znikały.
Tak , miałem na pendrive ubuntu 11.04 z zainstalowaną nvidią, chodzącym unity i paroma dogranymi programami, więc pytam co jest dokładnie przyczyną niemożności instalacji nvidii na pendrive w przypadku minta.
Ulvhedin
Siewca Mięty
Miętowy krzew

Reputacja 0

« Odpowiedz #5 : Wrzesień 05, 2011, 06:57:48 »

aha... znaczy przeprowadziles normalna instalacje tyle ze na pendraku. Oki doki.. to zmienia postac rzeczy... faktycznie pytanie do matiego raczej...

adi69
Miętowe nasionko
*

Reputacja 0

« Odpowiedz #6 : Wrzesień 05, 2011, 07:09:15 »

No też nie, zrobiłem po prostu liveusb poprzez unetbootin  z możliwością zapisywania i powinno działać bo w przypadku ubuntu działało. Zresztą wszelkie ustawienia systemu są zapisywane(blacklist nouveau też).

aktualizacja:

Ściągnąłem obraz lubuntu(też z lxde) 11.04, zainstalowałem analiogicznie na tym pendrive , odpaliłem, dograłem nvidia-current, po restarcie chodzi binarny sterownik nvidii a po nouveau ani śladu. Zastanawia mnie w czym problem jest w mincie.
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 05, 2011, 07:32:02 wysłana przez adi69 » Zapisane
Ulvhedin
Siewca Mięty
Miętowy krzew

Reputacja 0

« Odpowiedz #7 : Wrzesień 05, 2011, 09:15:51 »

zaraz bede LMDE testowal... zobacze po zbootowaniu z pendraka jak to wyglada...

Strony: [1]
Drukuj
Skocz do: