Strony: [1]
Drukuj
Autor Wątek: [SOLVED] jak uruchomić linuxa w kieszeni usb?  (Przeczytany 534 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
kesser
Miętowy liść
*

Reputacja 0

« : Wrzesień 13, 2011, 02:50:54 »

Witam
Padło mi coś na płycie w lapku (chyba kontroler hdd) - lapek chodzi, live cd odpala bez problemu tylko nie widzi dysków w bios'ie itd.
Kupiłem kieszeń na usb i przełożyłem dysk. Pokazuje ekran grub'a z wyborem linux, xp itp., a dalej po wyborze czarny ekran (pewnie chodzi o odwołania do partycji).
Co i jak poprzestawiać żeby się odpalił?

Ewentualnie jeśli nie da rady w ten sposób odpalić istniejącej instalacji, to jeśli użyję unetbootin lub coś takiego i na innym kompie zainstaluje mint'a to będzie chodził w kieszeni z tym lapkiem?
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 14, 2011, 10:51:03 wysłana przez kesser » Zapisane
Mateusz2615
Miętowy liść
*

Reputacja 0

Distro: Linux mint11

« Odpowiedz #1 : Wrzesień 13, 2011, 05:37:26 »

Spróbuj zrestartować biosa a jak nie to go zaaktualizuj
kesser
Miętowy liść
*

Reputacja 0

« Odpowiedz #2 : Wrzesień 13, 2011, 06:09:26 »

Spróbuj zrestartować biosa a jak nie to go zaaktualizuj
Wersja biosu jest ostatnia ale aktualizowana była dawno temu.
Co do resetu to jakiś inny sposób niż w biosie przywrócenie domyślnych ustawień??
Forum Linux Mint
« Odpowiedz #2 : Wrzesień 13, 2011, 06:09:26 »

marcin'82
Globator Moderalny
Pole mięty

Reputacja 2

Distro: PCLinuxOS 2012 Xfce | Debian Wheezy (testing) Xfce

echo "Nic nie działa!" && rm -rf /

« Odpowiedz #3 : Wrzesień 13, 2011, 06:36:02 »

Szukaj opcji "Load optimized defaults" lub coś podobnego. Zajrzyj do instrukcji obslugi laptopa.

Ko ko ko ko Debian spoko! | marcin'82 ;]
szymon1978
Don Simono Milicjante
Miętowy Kumpel
Dorodna miętowa sadzonka

Reputacja 0

Distro: Miętowy Remix(9 Isadora) openSUSE 12.1,LMDE Xfce,Dreamlinux

« Odpowiedz #4 : Wrzesień 13, 2011, 07:40:48 »

Moim zdaniem trzeba ustawić w BiOSie butowanie z USB i przywrócić GRUBa,z użyciem Live CD,w ten sposób http://forum.linuxmint.pl/index.php/topic,1871.0.html (ale to tylko moje zdanie Uśmiech )
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 13, 2011, 07:44:58 wysłana przez szymon1978 » Zapisane

kesser
Miętowy liść
*

Reputacja 0

« Odpowiedz #5 : Wrzesień 14, 2011, 03:36:19 »

Nie wiedzieć czemu ale dziś rano system zastartował z dysku w kieszeni usb. Demon prędkości to nie jest i zarządzanie zasilaniem nie działa tzn. po wybudzeniu jest kaszanka ale pracować się da. Nie zrobiłem upgrade' u biosu bo i nic nie było przy nim grzebane przed padem lapka. Zakładam, że gdzieś w elektronice na płycie coś szlak trafił.
Zostało mi zbierać na nowego lapka pewnie coś mocniejszego.
Pewnie bliżej zakupu podpytam, który wybrać co by out of box chodził z Mint'em.
Mateusz2615
Miętowy liść
*

Reputacja 0

Distro: Linux mint11

« Odpowiedz #6 : Wrzesień 14, 2011, 04:20:14 »

aby zrestartowac bios mozna na płycie głównej bateryjke wyciagnac
morphinek
Miętowe nasionko
*

Reputacja 0

Distro: Debian, Gentoo, Sabayon

« Odpowiedz #7 : Wrzesień 14, 2011, 08:41:46 »

jeżeli pokazuje mu się ekran gruba to jak sądzę oznacza że BIOS widzi dysk, tym bardziej że menu systemów jest na dysku ..
ja w takich sytuacjach ręcznie odpalam system, czyli jak masz wybór systemu (menu) naciskasz "c" (pojawi się konsola)
najpierw musisz znaleźć swoją partycję.

Wpisujesz "ls" -> powinno wyświetlić dostępne partycje
"root (hdx,y)" -> "zahacza " się o partycje i przy okazji powie Ci jaki ma system plików
używając polecenia "ls /"  ... "ls /boot" "ls /costam/cos tam" możesz szukać swój kernel i initrd
jak znajdziesz to zostaje Ci tylko wpisanie do gruba "kernel /ściezka root=/dev/sda1" (zamiast sda1 Twoja partycja zjądrem)
pewnie wypada jeszcze podać "initrd ..."

reasumując
1. root (hdx,y)
2. kernel ...
3. initrd
i na koniec wpisujesz "boot" i enter
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 14, 2011, 08:46:50 wysłana przez morphinek » Zapisane
kesser
Miętowy liść
*

Reputacja 0

« Odpowiedz #8 : Wrzesień 14, 2011, 10:14:12 »

Generalnie chyba problem związany był z datą 13  Mrugnięcie.
Otóż za radą Mateusz2615  zacząłem rozbierać obudowę w celu zresetowania BIOS'u niestety w połowie drogi okazało się, że mam za gruby śrubokręt i nie odkręcę wszystkich śrub.
Dałem na luz, ale coś mnie tknęło i wsadziłem dysk z powrotem do lapka, niby problem ten sam normalny start i lipa "brak systemu" - BIOS nie widzi dysku.
Ale tu zagadka poprzez F12 dysk jest i startuje bez problemów  Co?
Więc dla potomnych:
1. Sprawdzić czy poprzez F12 widzi HDD (czyli kontroler dysku na płycie OK - winny musi być BIOS)
Dalej ściągnąłem aktualizację BIOS i kontrolera.(wersja ostatnia czyli ta która jest już wgrana u mnie od lat)
Po odpaleniu pliku z upgrade'em kontrolera napisał, że nie ma potrzeby aktualizacji bo jest aktualna wersja.
Po tym zabiegu wszystko się naprawiło i wszystko startuje tak jak powinno. Uśmiech Uśmiech Uśmiech
Nie mam pojęcia co to było i jaki był związek aktualizacji minta z tą awarią, tym bardziej, że aktualizacja dotyczyła programów typu firefox itp..
Ważne, że lapek wrócił do łask zobaczymy na jak długo  Uśmiech Dzięki wszystkim za wskazówki
Strony: [1]
Drukuj
Skocz do: