Witam
Przepraszam że piszę w osobnym wątku ale główny jest zamknięty a mam coś do dodania więc mam nadzieję że ktoś to później podczepi do głównego wątku o ipli
W moim przypadku wyglądało to tak że zainstalowałem na netbooku samsung n210 Isadorę (żeby mieć dłuższy support) i mimo że mam Gnome i gnome-keyring to ipla zatrzymywała się na okienku
"Trwa łączenie z serwerem. Okazało się że nie w Ipli jest problem ale w gnome-keyring. Otóż za każdym razem gdy uruchamiałem iplę wyskakiwał monit o ustalenie nowego hasła w zbiorze haseł "Domyślna". I nie dało rady powtórnie ustanawiać hasło które wcześniej już próbowaliśmy ustanowić, bo tak jakby wpis istniał ale gnome-keyring go mógł użyć. To samo się działo przy próbie "zapamiętania" hasła do Wifi. W końcu znalazłem rozwiązanie.
1. Najpierw kasujemy wszystko co znajduje się w
/home/nazwauzytkownika/.gnome/keyrings
2. Kasujemy cache Adobe Air poleceniem
rm -rf ~/.appdata/Adobe/AIR/ELS
3. Raz jeszcze uruchamiamy iplę i próbujemy podać jakieś hasło w monicie gnome-keyring. Ja zostawiłem puste i kliknąłem "OK" bo nie chcę podawać hasła do gnome-keyring tylko po to żeby mi mógł automatcznie wpisać zapamiętane hasło do wifi. Tak samo dla Ipli nie chcę hasła.
4. W tym momencie wyłączamy monit "Trwa łączenie..." i przechodzimy do
/home/nazwauzytkownika/.gnome/keyrings
Będą tam 2 pliczki
default i
domyślna.keyring. Trzeba zmienić nazwę drugiego pliku na jakąś bez polskich znaków. Ja dałem
default.keyring. Później trzeba otworzyć pierwszy pliczek (tu nazwy
nie zmieniamy) i tam też powinien być jeden wpis "domyślna" który trzeba analogicznie zmienić.
5. Ponownie kasujemy zawartość cache AAir
rm -rf ~/.appdata/Adobe/AIR/ELS
6. Uruchamiamy iplę. Po podaniu wcześniej ustanowionego hasła powinna się już bez żadnych problemów uruchomić. Jeżeli zostawiliśmy puste pola przy ustanawianiu hasła to powinna się uruchomić bez żadnego monitu.