Witam
Jestem nowy w swiecie lunuxa a Mint jest moim drugim linuxem, wczesniej testowalem przez 2 tygodnie Open suse 10.2. Teraz bawie sie z Mintem 3.0 KDE juz 4 dni i jak do tej pory zainstalowalem kodeki, jakies podstawowe aplikacje i spolszczenia za pomoca Adepta i Synatpica zupdatowalem caly system i skonfigurowalem GRUBA. Moze to przedwczesny entuzjazm ale wszystko wskazuje na to ze z Windowsem pozegnam sie na dobre.
Teraz do rzeczy. Obiecalem sobie ze bede do bolu googlowal kazdy problem bo wiem jak irytujace moga byc pytania newbie ktore sa czesto zadawane i latwo na nie dostac odpowiedz. ale teraz utknalem na dobre. Chcialem zainstalowac cos ze strony oficjalnej (startup manager i q-cad). Klikam "install"=>"Otworz za pomoca:mintInstall" w firefoxie=>wpisuje haslo roota=>... i na tym koniec. Zadnego okna, menu, okna dialogowego. Probowalem z innymi aplikacjami jest podobnie.wszedlem wiec bezposrednio na strone Startup Manager i probowalem zainstalowac go za pomoca pakietu *.deb z ta
LINK instrukcja zarowno terminalem jak i Kpackage. ale oczywiscie oba krzycza ze mam za stare niektore pliki (python-support 0.5.6 a ma byc 0.7.1) wiec po wpisaniu
sudo apt-get install -f
installer instalator wywala startup managera z powodu zlych zaleznosci. Zrobilem pelny update wczoraj wiec zdalem sobie sprawe ze nie da rady zainstalowac tego pliku *.deb na Mint 3.0
wrocilem do kombinacji z plikami *.mint. Tym razem sciagnalem go do /home i odpalilem w konsoli
doman@doman-desktop:~$ mintInstall ubuntusoftware_sum.mint
pokazalo sie cos takiego
X Error: BadDevice, invalid or uninitialized input device 167
Major opcode: 147
Minor opcode: 3
Resource id: 0x0
Failed to open device
X Error: BadDevice, invalid or uninitialized input device 167
Major opcode: 147
Minor opcode: 3
Resource id: 0x0
potem okno z prosba o haslo, wpisalem je i...
Failed to open device
warnings.warn("apt API not stable yet", FutureWarning)
You do not have all the dependencies!
Nie wiem jakich plikow nie mam za mam zle zaleznosci, zreszta nie rozumiem co znaczy kod powyzej ale mam nadzieje ze wy tak

Bede bardzo wdzieczny za wszelka pomoc