czary
Dorodna miętowa sadzonka

Reputacja -3
Distro: Mint 12 Kde
|
 |
« : Listopad 02, 2011, 02:33:16 » |
|
Linux mint 11 Kde 4.6.5
Jak w temacie, system po włożeniu płyty CD/DVD nie reaguje w ogóle, dopiero po wylogowaniu i włożeniu płyty i zalogowaniu jest dostępna. Mam zainstalowanego również Gnome (awaryjnie) i tam jest wszystko ok.
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Listopad 03, 2011, 11:29:13 wysłana przez czary »
|
|
|
|
|
marcin'82
Globator Moderalny
Pole mięty

Reputacja 2
Distro: PCLinuxOS 2012 Xfce | Debian Wheezy (testing) Xfce
echo "Nic nie działa!" && rm -rf /
|
 |
« Odpowiedz #1 : Listopad 02, 2011, 09:42:24 » |
|
Pokaż wynik polecenia: cat /etc/fstab Sprawdź ustawienia montowania urządzeń wymiennych w menedżerze plików Dolphin. oraz w ustawieniach KDE.
|
|
|
|
|
|
 Ko ko ko ko Debian spoko! | marcin'82 ;]
|
|
|
czary
Dorodna miętowa sadzonka

Reputacja -3
|
 |
« Odpowiedz #2 : Listopad 02, 2011, 09:48:20 » |
|
Taki dostałem wynik ~ $ cat /etc/fstab # /etc/fstab: static file system information. # # Use 'blkid -o value -s UUID' to print the universally unique identifier # for a device; this may be used with UUID= as a more robust way to name # devices that works even if disks are added and removed. See fstab(5). # # <file system> <mount point> <type> <options> <dump> <pass> proc /proc proc nodev,noexec,nosuid 0 0 # / was on /dev/sda5 during installation UUID=e70c27e4-60f5-40bb-94b4-9c36bc2ae349 / ext4 errors=remount-ro 0 1 # /home was on /dev/sda6 during installation UUID=8633befb-2424-4945-8cdb-e4da72ae0b24 /home ext3 defaults 0 2
Sprawdź ustawienia montowania urządzeń wymiennych w menedżerze plików Dolphin. oraz w ustawieniach KDE. Możesz podać dokładne namiary gdzie to może być, bo ja nic nie znalazłem na ten temat.
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Listopad 02, 2011, 09:51:21 wysłana przez marcin'82 »
|
|
|
|
|
|
Forum Linux Mint
|
 |
« Odpowiedz #2 : Listopad 02, 2011, 09:48:20 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
marcin'82
Globator Moderalny
Pole mięty

Reputacja 2
|
 |
« Odpowiedz #3 : Listopad 02, 2011, 09:58:25 » |
|
Dodaj do pliku /etc/fstab taką linijkę: /dev/sr0 /media/cdrom0 udf,iso9660 user,noauto 0 0 Jeśli masz więcej napędów na przykład odtwarzacz CD oraz nagrywarkę DVD, wpisów musi być więcej, każdy dla jednego - kolejnego urządzenia: /dev/sr0, /dev/sr1 itd. Zapisz zmiany, sprawdź po restarcie, czy płyta jest montowana automatycznie. Odnośnie ustawień Dolphina, zajrzyj tutaj: http://docs.kde.org/stable/en/kdebase-apps/dolphin/index.htmlOdnośnie globalnych ustawień KDE zajrzyj tutaj: http://userbase.kde.org/File:Systemsettings.pngSekcja Hardware => Removable Devices
|
|
|
|
|
|
|
|
|
czary
Dorodna miętowa sadzonka

Reputacja -3
|
 |
« Odpowiedz #4 : Listopad 02, 2011, 10:59:46 » |
|
Dodałem linijkę w /etc/fstab i teraz widzi płytę ale nie może jej zamontować ( nie może utworzyć katalogu katalogu  ) org.freedesktop.UDisks.Error.Failed: Error mounting: mount exited with exit code 1: helper failed with: mount: mount point /media/cdrom0 does not exist
W ustawieniach Kde włączyłem automatyczne montowanie, to wróciło do tego co było - czyli nic.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
marcin'82
Globator Moderalny
Pole mięty

Reputacja 2
|
 |
« Odpowiedz #5 : Listopad 02, 2011, 11:09:41 » |
|
Pokaż wynik polecenia: groups Wykonaj to z konta swojego użytkownika - nie root
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ulvhedin
Siewca Mięty
Miętowy krzew

Reputacja 0
|
 |
« Odpowiedz #6 : Listopad 03, 2011, 01:25:47 » |
|
Dodałem linijkę w /etc/fstab i teraz widzi płytę ale nie może jej zamontować ( nie może utworzyć katalogu katalogu  ) org.freedesktop.UDisks.Error.Failed: Error mounting: mount exited with exit code 1: helper failed with: mount: mount point /media/cdrom0 does not exist
.. wiec go stworz i bedzie grac... wczesniej za automount odpowiadal udev ale chyba od wersji 170 (??) przestal wspierac cdromy bezposrednio, byc moze z jakims dodatkowymi modulami. Wlasnie udev automatycznie tworzyl katalogi. Dla KDE generalnie nie jest to dostepne a obslugiwanie "widzenia plyty" jest poziomu aplikacji ktore maja bezposredni dostep do urzadzenia. Tak z grubsza to wyglada. To co podal Ci Marcin powinno wystarczyc, zadbaj tylko o stworzenie punktu montowania dla swojego urzadzenia. ps. jak co pokreciłem to prosba o poprawke..
|
|
|
|
|
|
MB:ASUS Barebone P2-M2A690G|ASUS 1215N|ASUS A8H
|
|
|
czary
Dorodna miętowa sadzonka

Reputacja -3
|
 |
« Odpowiedz #7 : Listopad 03, 2011, 04:04:14 » |
|
~ $ groups czary adm dialout cdrom plugdev lpadmin admin sambashare
Od kąd aktywowałem w ustawieniach kde automatyczne montowanie system przestał "widzieć" płytę, znowu to samo - chwilę po kręci (wolno) i koniec. Wyłączałem tą opcję i włączałem, resetowałem kompa między czasie i nic to nie zmieniło. Problem powrócił to tego co było na początku, pomimo że wpis w /etc/fstab jest nadal.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
marcin'82
Globator Moderalny
Pole mięty

Reputacja 2
|
 |
« Odpowiedz #8 : Listopad 03, 2011, 06:25:31 » |
|
czary ... wiec go stworz i bedzie grac... Utowrzyłeś ten katalog? sudo mkdir /media/cdrom0 Utwórz jeszcze dodatkowo takie dowiązanie symboliczne będąc w konsoli w katalogu /media, czyli: cd /media a potem: ln -s cdrom0 cdrom ====== W innej dystrybucji spotkałem się z takim wpisem w pliku /etc/rc.local: # Fix linkage to cdrom/dvd and permissons since udev is screwed ln -s /dev/sr0 /dev/dvd > /dev/null 2>&1 ln -s /dev/sr0 /dev/cdrom > /dev/null 2>&1 chmod 777 /dev/sr0 > /dev/null 2>&1 chown root:root /dev/sr0 > /dev/null 2>&1 chmod 777 /dev/sr1 > /dev/null 2>&1 chown root:root /dev/sr1 > /dev/null 2>&1 Możesz i tego spróbować ...
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Listopad 04, 2011, 01:27:07 wysłana przez marcin'82 »
|
|
|
|
|
czary
Dorodna miętowa sadzonka

Reputacja -3
|
 |
« Odpowiedz #9 : Listopad 03, 2011, 11:28:53 » |
|
Utworzyłem katalog, zrobiłem powiązanie - [Solved] Dzięki 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
marcin'82
Globator Moderalny
Pole mięty

Reputacja 2
|
 |
« Odpowiedz #10 : Listopad 03, 2011, 11:32:13 » |
|
No widzisz  Takie są meandry linuksa, hal-a i udev-a 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
czary
Dorodna miętowa sadzonka

Reputacja -3
|
 |
« Odpowiedz #11 : Listopad 04, 2011, 10:17:11 » |
|
Nie bardzo rozumiem - ale kiedyś pewnie zrozumiem  Właśnie sobie uświadomiłem że minął rok jak korzystam z Linuxa  Było ciężko na początku- nie powiem że nie, dysk sformatowany 3 razy i utrata wszystkich danych (poza niktórymi zdjęciami i muzyką to mi troche ulżyło pod pewnymi względami). Ale wiem jedno. BYŁO WARTO 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ulvhedin
Siewca Mięty
Miętowy krzew

Reputacja 0
|
 |
« Odpowiedz #12 : Listopad 04, 2011, 04:11:10 » |
|
Konczac temat: zainteresuj sie takim dodatkiem do udev: udisks chyba sie zwalo. Instalacja tego powinna rozwiazac problemy z montowaniem urzadzen.
|
|
|
|
|
|
MB:ASUS Barebone P2-M2A690G|ASUS 1215N|ASUS A8H
|
|
|
czary
Dorodna miętowa sadzonka