Strony: [1]
Drukuj
Autor Wątek: Wysokie zużycie procesora i problem ze sterownikami grafiki HD5470 na laptopie  (Przeczytany 389 razy)
lavoriel
Miętowe nasionko
*

Reputacja 0

Distro: Linux Mint 11

« : Listopad 04, 2011, 04:16:45 »

Witam,

po normalnym użytkowaniu laptopa zaczyna się on mocno grzać (już dwa razy odciął zasilanie przez przegrzanie). Na monitorze systemu widać zużycie na poziomie 5-10%, a w czasie, gdy komputer nie jest ruszany jest to na poziomie ok. 2-4%. Czym to może być spowodowane? Może ma ktoś pomysł na rozwiązanie tego problemu?
Drugi problem dotyczy sterowników do karty graficznej. W Windowsie mogę wybierać pomiędzy dwoma grafikami: Intel HD oraz Radeon HD5470. Tutaj takiego wyboru nie mam. Po instalacji sterowników do HD5470 od producenta po restarcie pojawił się czarny ekran i zero reakcji, natomiast po instalacji sterowników z repo linuxa, wyskakiwał błąd, instalował wszystko, ale po instalacji nie działał catalyst. Po włączeniu go pojawia się komunikat o niezainstalowaniu żadnych sterowników. I o co w tym chodzi?Uśmiech
Ulvhedin
Siewca Mięty
Miętowy krzew

Reputacja 0

Distro: Arch+e17

« Odpowiedz #1 : Listopad 04, 2011, 04:34:57 »

Problem podwojnych ukladow... podaj na poczatek jakim modelem netbooka/laptopa dysponujesz... zle zarzadzanie temperatura sprzetu moze wynikac z nieprawidlowej konfiguracji ACPI.

Podaj:
1. jaki sprzet, model
2. wyniki polecen
Kod:
inxi -F
sudo lspci -vv
sudo dmesg
Uzyj pastebin.pl

MB:ASUS Barebone P2-M2A690G|ASUS 1215N|ASUS A8H
lavoriel
Miętowe nasionko
*

Reputacja 0

« Odpowiedz #2 : Listopad 04, 2011, 05:32:53 »

1. Laptop HP G62-A30EW
2. inxi -F:http://pastebin.pl/49754*
sudo lspci -vv: http://pastebin.pl/49755 ucięło mi początek.
sudo dmesg: http://pastebin.pl/49756 znowu ucięło.

Gdzie znajdę log terminala, tworzony jest systemowo? Jak mogę całość przekleić?
Forum Linux Mint
« Odpowiedz #2 : Listopad 04, 2011, 05:32:53 »

Ulvhedin
Siewca Mięty
Miętowy krzew

Reputacja 0

Distro: Arch+e17

« Odpowiedz #3 : Listopad 05, 2011, 12:07:01 »

czy czasem ten wysoki skok CPU nie dzieje sie w trakcie korzystania z firefoxa? Popracuj na sprzecie i jak zaczniesz odczuwasz ze cos zaczyna sie dziac odpal w konsoli: top i zobacz co wyżera zasoby.

MB:ASUS Barebone P2-M2A690G|ASUS 1215N|ASUS A8H
marcin'82
Globator Moderalny
Pole mięty

Reputacja 2

Distro: PCLinuxOS 2012 Xfce | Debian Wheezy (testing) Xfce

echo "Nic nie działa!" && rm -rf /

« Odpowiedz #4 : Listopad 05, 2011, 01:38:14 »

... po normalnym użytkowaniu laptopa zaczyna się on mocno grzać ...
Zainstaluj pakiet lm_sensors. Po instalacji wydaj polecenie:
Kod:
sudo sensors-detect
Postępuj zgodnie z instrukcjami. Jeśli będzie to konieczne - dodaj moduł do pliku /etc/modules. Na koniec podaj wynik polecenia:
Kod:
sensors
« Ostatnia zmiana: Listopad 05, 2011, 01:40:33 wysłana przez marcin'82 » Zapisane

Ko ko ko ko Debian spoko! | marcin'82 ;]
lavoriel
Miętowe nasionko
*

Reputacja 0

« Odpowiedz #5 : Listopad 05, 2011, 05:31:47 »

czy czasem ten wysoki skok CPU nie dzieje sie w trakcie korzystania z firefoxa? Popracuj na sprzecie i jak zaczniesz odczuwasz ze cos zaczyna sie dziac odpal w konsoli: top i zobacz co wyżera zasoby.
niezależnie, czy firefox (jak i inne programy) jest uruchomiony, czy nie, komputer grzeje się. Na monitorze zasobów widać obciążenie procesora, w stanie spoczynku, gdy go nie ruszam zużycie jest minimalne. W chwili, gdy zacznę pisać, klikać to zużycie podnosi się nagle do ok. 10%. Nie jest to chyba nienormalne, ale... jeśli procesor nie jest ciągle obciążony, to nie powinien się tak mocno grzać, chyba, że to inny element.

Zainstaluj pakiet lm_sensors...
W tej chwili jestem w pracy, ale ok. 18.00 będę już w domu, prześlę wynik polecenia.

PS. w jaki sposób przekleić cały wynik polecenia? W przypadku wcześniejszych urywało mi pierwszą część.
Dodany: Listopad 05, 2011, 08:22:32
Wynik:
Kod:
acpitz-virtual-0
Adapter: Virtual device
temp1:       +61.0°C  (crit = +90.0°C)

Wentylator cały czas chodzi na wysokich obrotach.
« Ostatnia zmiana: Listopad 05, 2011, 08:22:32 wysłana przez lavoriel » Zapisane
Strony: [1]
Drukuj
Skocz do: