kangur
Miętowe nasionko
Reputacja 0
Distro: brak linuxa
|
 |
« : Listopad 04, 2011, 08:11:37 » |
|
Na początek chciałbym was wszystkich powitać, to mój pierwszy temat na tym forum i zastanawiam się na przejściem z windows xp na linux mint i tu mam wiele pytań:
1) Jakie są zmiany w wersji 8 helena a 11 ? 2) Który z nich jest lepszy dla zielonych w dziedzinie linuxa, szybszy i stabilniejszy ? 3) Czy wszystkie gry i aplkacje z windowsa będą mi działać pod tak zwanym "wine" ? Czy może jest to tak że jest określona liczba programów z wine z których możemy korzystać ? Czy może jest to takie coś jak virtual pc ? 4) mam 4 partycje obecnie i na wszystkich ntfs i jeśli chciałbym minta zainstalować to miałbym dostęp tylko do partycji na której jest zainstalowany ? (chodzi mi o niezgodności ext z ntfs) Jeśli tak to będę zmuszony formatować wszystkie partycje na format ext ? (wiąże się to z utratą danych na dyskach)
To moje główne pytania i proszę was o udzielenie mi wyczerpującej odpowiedzi wydaje sie ze to proste pytania ale dla mnie jest to bardzo ważne. Jeśli źle nazwałem temat lub do złego działu wpisałem to najmocniej przepraszam. Dopiero się tu zalogowałem.
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Listopad 05, 2011, 01:31:52 wysłana przez marcin'82 »
|
|
|
|
|
sir_lucjan
Człowiek Demolka
Prawie jak Admin
Miętowa plantacja

Reputacja 1
"Jak Polska cała, nic nigdzie nie działa!"
|
 |
« Odpowiedz #1 : Listopad 04, 2011, 08:34:55 » |
|
Zasadniczo temat powinien polecieć do kosza, bo łamie regulamin (1 post = 1 problem), ale w drodze wyjątku i ostrzeżenia na przyszłość tego nie zrobię. 1. Duże  Jest ich tyle, że nie ma sensu wymieniać.... 2. Wybierz albo Mint 10 z Gnome albo Mint 11 LXDE, zależy co wolisz - potestuj to i to, wtedy się zdecydujesz co lepsze dla ciebie. 3. Nie wszystkie, choć spora część powinna z większymi/mniejszymi problemami lub nawet bez nich. 4. Jeśli masz poprawnie ustawione /etc/fstab masz dostęp do wszystkich partycji jakie masz, tak więc formatować nie będziesz musiał To moje główne pytania i proszę was o udzielenie mi wyczerpującej odpowiedzi wydaje sie ze to proste pytania ale dla mnie jest to bardzo ważne. Jeśli źle nazwałem temat lub do złego działu wpisałem to najmocniej przepraszam. Dopiero się tu zalogowałem. Ten argument jest dość łatwy do obalenia - nie przeczytałeś regulaminu na co wskazuje, oprócz braku zasady 1 problem = 1 post wpisanie w distro "Win XP", ale jeśli obiecasz przeczytać regulamin i przestrzegać go, winy zostaną wybaczone i pójdą w zapomnienie 
|
|
|
|
|
|
Toshiba Satellite C660-1QC || Linux Register User: #536661 
|
|
|
kangur
Miętowe nasionko
Reputacja 0
|
 |
« Odpowiedz #2 : Listopad 04, 2011, 08:40:01 » |
|
ok dzięki za odpowiedź, z tymi pytaniami to tylko przez moją ciekawość, nie będe jeszcze pisał jeszcze rozwiązany bo może ktoś coś mi jeszcze napisze jak to jest jego zdaniem wszystkie odpowiedzi mile widziane
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Forum Linux Mint
|
 |
« Odpowiedz #2 : Listopad 04, 2011, 08:40:01 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
stefan1948
Globator Moderalny
Dorodny miętowy krzew

Reputacja 2
Distro: Mint Gloria , Helena , Isadora , Julia , Arch , Xtreme 4
|
 |
« Odpowiedz #3 : Listopad 04, 2011, 08:50:54 » |
|
Na dobry początek pokukaj tam : http://forum.linuxmint.pl/index.php/board,77.0.htmlznajdziesz tam odpowiedzi na pytania , których jeszcze nie zadałeś - powodzenia .
|
|
|
|
|
|
Linux to wolność. Windows niby też ale w obozie koncentracyjnym zwanym rezerwatem.
|
|
|
kangur
Miętowe nasionko
Reputacja 0
|
 |
« Odpowiedz #4 : Listopad 04, 2011, 09:26:08 » |
|
niestety mam już ściągnięty mint 8 miętowy remix i nie wiem czy zmiany są na tyle poważne i duż żeby ściągać wersje 10 lub 11... wypowiedzcie się o tym
|
|
|
|
|
|
|
|
|
miral
Miętowy liść
Reputacja 0
|
 |
« Odpowiedz #5 : Listopad 04, 2011, 09:47:24 » |
|
8-ka jest już "out off time", tzn. już nie będziesz miał wsparcia/aktualizacji, pierwsze co zobaczysz po instalacji to informacje żebyś zaktualizował całe distro. 
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Listopad 04, 2011, 10:01:17 wysłana przez miral »
|
|
|
|
|
mati75
Master psuja
Administrator
Miętowa plantacja

Reputacja 2
|
 |
« Odpowiedz #6 : Listopad 04, 2011, 10:08:53 » |
|
niestety mam już ściągnięty mint 8 miętowy remix i nie wiem czy zmiany są na tyle poważne i duż żeby ściągać wersje 10 lub 11... wypowiedzcie się o tym
Skąd ściągnięty, bo to jest wersja niewspierana i już dawno niedostępna.
|
|
|
|
|
|
HP 2510p || HP 8510w || 
|
|
|
kangur
Miętowe nasionko
Reputacja 0
|
 |
« Odpowiedz #7 : Listopad 04, 2011, 10:23:36 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
stefan1948
Globator Moderalny
Dorodny miętowy krzew

Reputacja 2
Distro: Mint Gloria , Helena , Isadora , Julia , Arch , Xtreme 4
|
 |
« Odpowiedz #8 : Listopad 04, 2011, 10:31:01 » |
|
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Listopad 04, 2011, 10:36:32 wysłana przez stefan1948 »
|
|
Linux to wolność. Windows niby też ale w obozie koncentracyjnym zwanym rezerwatem.
|
|
|
kangur
Miętowe nasionko
Reputacja 0
|
 |
« Odpowiedz #9 : Listopad 04, 2011, 10:37:33 » |
|
mam się z angielską stroną minta zapoznawać ? Wasza jest nieaktualna czy jak, to może by takie informacje zamieścić na stronie pl bo dopiero teraz dowiaduje sie że 8 jest nieaktualne i być może będe musiał ściągać nowszą wersję. Do przestarzałych wersji nie powinno być linków to jest wprowadzanie w błąd. To jest moje zdanie na ten temat
|
|
|
|
|
|
|
|
|
miral
Miętowy liść
Reputacja 0
|
 |
« Odpowiedz #10 : Listopad 04, 2011, 10:58:22 » |
|
(...  Do przestarzałych wersji nie powinno być linków to jest wprowadzanie w błąd. To jest moje zdanie na ten temat I masz rację i należy ci się pifo.  Ale coś sie na tą ósemkę tak uwziął? Jak masz słabszy sprzęt to instaluj remixa z lxde (11) i będziesz miał to czego szukasz, wiem to po sobie... trochę się zapoznasz,pozmieniasz wygląd i będziesz zadowolony. Hula jak trzeba!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
euklides
Siewca Mięty
Miętowy krzew

Reputacja 0
Distro: MacBuntu 10.10 :) & HackMacOS 12.04 LTS
to dziki kraj ! idę zapolować.
|
 |
« Odpowiedz #11 : Listopad 05, 2011, 10:58:27 » |
|
No więc co do zmian to Linux Mint 8 jest oparty na środowisku graficznym Gnome , lecz już okres wspierania mu się skończył i distro nadaje się dla kogoś kto nie potrzebuje już aktualizacji systemu .
Co do wydania Linux Mint 11 to jest to dystrybucja oparta o środowisko LXDE czyli jest ona przeznaczona dla użytkowników ze starszym sprzętem . Środowiska graficznego GNOME nie znajdziemy w tej dystrybucji .
Najlepszym jak do tej pory jest Linux Mint 10 jest to moje subiektywne zdanie , ale najmniej jest z nim problemów i jest jeszcze aktualne , czyli dostaniesz aktualizację systemu . Po za tym distro te jest oparte o środowisko graficzne GNOME co daje dużą swobodę modyfikacji systemu , co ważne podkreślenia znajdziesz na tą wersję dużo oprogramowania czasem nie dostępnego w Centrum Oprogramowania . Szczególnie nowości .
Co do gier to różnie jest z tym najlepiej sprawdzać na stronie WINEHQ jakie programy czy też gry windowsowe nam kolokwialnie powiedziawszy pójdą .
Najlepszym sposobem montowania partycji windowsowych NTFS jest zainstalowanie programu NTFS-Config który to daję możliwość zapisu i odczytu na partycjach windowsowych , oprócz nich na choryzoncie pojawiły się ostatnio programy ArioOS lub opcja manualna Storage Device Manager .
Różnicą najwiekszą w stosunku Linux Mint 7,8,9,10, do 11 jest zmiana środowiska i niektórych programów dostępnych wraz z instalacją systemu .
Osobiśćie polecam Linux Mint 10 Julia .
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Listopad 05, 2011, 11:01:22 wysłana przez euklides »
|
|
|
|
|
eskimoss
Miętowy krzew

Reputacja 0
|
 |
« Odpowiedz #12 : Listopad 05, 2011, 11:09:14 » |
|
Mint jest wydawany z małym poślizgiem w stosunku do Ubuntu, ale wsparcie ma takie samo. Tu masz rozkład jazdy: http://pl.wikipedia.org/wiki/UbuntuInstalować trzeba wersję, która ma wsparcie, ze względu na poprawki bezpieczeństwa. Przed ostatecznym przejściem możesz potestować Linuksa na VirtualBox, albo zainstalować obok xp na oddzielnej partycji.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kangur
Miętowe nasionko
Reputacja 0
|
 |
« Odpowiedz #13 : Listopad 05, 2011, 12:02:07 » |
|
ok, dzięki wszystkim za rady temat do zamknięcia, jak jakiś admin umie zmienić nazwę tematu bo ja nie wiem jak
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Listopad 05, 2011, 12:08:33 wysłana przez kangur »
|
|
|
|
|
marcin'82
Globator Moderalny
Pole mięty

Reputacja 2
Distro: PCLinuxOS 2012 Xfce | Debian Wheezy (testing) Xfce
echo "Nic nie działa!" && rm -rf /
|
 |
« Odpowiedz #14 : Listopad 05, 2011, 01:31:04 » |
|
ok, dzięki wszystkim za rady temat do zamknięcia, jak jakiś admin umie zmienić nazwę tematu bo ja nie wiem jak Nie widać ikony "Modyfikuj" na prawo od tytułu wątku? Bez jaj ... umiałeś założyć temat to nie jest chyba trudnym jego edytowanie ... edytowano //marcin'82
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Listopad 05, 2011, 01:35:16 wysłana przez marcin'82 »
|
|
 Ko ko ko ko Debian spoko! | marcin'82 ;]
|
|
|
|