Strony: [1]
Drukuj
Autor Wątek: mint i mikrofon  (Przeczytany 546 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
miętus10
Miętowe nasionko
*

Reputacja 0

Distro: katya

« : Listopad 26, 2011, 05:46:25 »

Witam Wszystkich.Mam problem Smutny.Szukałem w google i na forum,ale nie widzę takiego tematu.Otóż problem dotyczy mikrofonu w mint.Jakiś czas temu kupiłem mikrofon do skype'a,ale b.słabo mnie słyszano.Kupiłem więc zintegrowany mikrofon ze słuchawkami i tak samo.Już chciałem jechać z reklamacją,ale spróbowałem jeszcze u znajomego pod windą i ... działały bez problemu Złość! Co muszę ustawić lub doinstalować,aby mikrofon pod mint'em działał bez problemu?Chodzi o to,żeby głos był słyszalny.Kartę mam typu cmi8378 (o ile dobrze pamiętam kolejność cyfr).Od ponad 8 m-cy jestem z pingwinkiem Uśmiech bez windy (i nie chcę do niej wracać !!!),więc proszę o pomoc.Dzięki.

Czuję miętę...
marcin'82
Globator Moderalny
Pole mięty

Reputacja 2

Distro: PCLinuxOS 2012 Xfce | Debian Wheezy (testing) Xfce

echo "Nic nie działa!" && rm -rf /

« Odpowiedz #1 : Listopad 26, 2011, 05:59:55 »

Kupiłem więc zintegrowany mikrofon ze słuchawkami i tak samo.
Czyli rozumiem, że słuchawki oraz mikrofon działają, tylko mikrofon za słabo zbiera? Chichot Uruchom konsolę, klepnij polecenie:
Kod:
alsamixer
Odszukaj element MicBoost i upewnij się, że nie jest wyciszony. Jeśli na tej pozycji są dwa MM, oznacza, że wzmocnienie jest wyciszone. Wciśnij M (mute), aby wlączyć wzmocnienie. Ma wyglądać tak (patrz obrazek):

Ustawienie MicBoost powinno też być widoczne w ustawieniach dźwięku ==> ikona głośności / ustawienia w zasobniku systemowym / trayu.
« Ostatnia zmiana: Listopad 26, 2011, 06:04:27 wysłana przez marcin'82 » Zapisane

Ko ko ko ko Debian spoko! | marcin'82 ;]
miętus10
Miętowe nasionko
*

Reputacja 0

« Odpowiedz #2 : Listopad 26, 2011, 06:19:21 »

Uruchomiłem to w terminalu,ale po przejściu na mic boost nie mogę strzałkami podwyższyć głosu (na mic to działa).

Czuję miętę...
Forum Linux Mint
« Odpowiedz #2 : Listopad 26, 2011, 06:19:21 »

marcin'82
Globator Moderalny
Pole mięty

Reputacja 2

« Odpowiedz #3 : Listopad 26, 2011, 06:23:12 »

Tak jak to widzisz u mnie - tam nie ma być "skali". Jeśli są dwa MM wciśnij z klawiatury M, żeby włączyć "podbicie" i ma być tak => dwa zera na zielono jak u mnie. Klawisz M włącza wyłącza po prostu wyciszenie i nic więcej.
Graficznie powinieneś to móc ustawić podobnie jak na obrazku poniżej:
« Ostatnia zmiana: Listopad 26, 2011, 06:25:09 wysłana przez marcin'82 » Zapisane

miętus10
Miętowe nasionko
*

Reputacja 0

« Odpowiedz #4 : Listopad 26, 2011, 06:36:37 »

Sorki za przerwę.Mic boost mam uruchomiony,ale przy próbie rozmowy rozmówca słyszy tylko pisk karty,a nie mój głos.

Czuję miętę...
marcin'82
Globator Moderalny
Pole mięty

Reputacja 2

« Odpowiedz #5 : Listopad 26, 2011, 06:56:04 »

No bo teraz masz za głośno i występuje tak zwane sprzężenie zwrotne - powinieneś wyciszyć mikrofon w ogóle abyś sam siebie nie słyszał w głośnikach / słuchawkach, ale MicBoost powinien być włączony. Reszta powinna być skonfigurowana tak (graficznie):

W zakładce "Przełączniki" (o ile ją masz) sprawdź też, czy wyłączenie / włączenie którejś z pozycji nie powoduje przesteru (sprzężenia). Niniejszym ogłaszam Dzień Screenshota Chichot
« Ostatnia zmiana: Listopad 26, 2011, 07:00:27 wysłana przez marcin'82 » Zapisane

stefan1948
Globator Moderalny
Dorodny miętowy krzew

Reputacja 2

Distro: Mint Gloria , Helena , Isadora , Julia , Arch , Xtreme 4

« Odpowiedz #6 : Listopad 26, 2011, 07:01:30 »

Z tego co widać masz Minta Katię i prawdopodobnie masz pulse audio , a to już inne zabawki lewoklik na głośniczku następnie preferencje dźwięku potem zaznacz Twój mikrofon , jak na obrazku . Ja korzystam z pulse audio i nie mam do niego żadnych zastrzeżeń jest bardzo uproszczony i jak na razie mnie nie zawiódł .

Linux to wolność.
Windows niby też ale w obozie koncentracyjnym zwanym
rezerwatem.
lawojku
Dorodna miętowa sadzonka

Reputacja 0

Distro: kubuntu 12.04

« Odpowiedz #7 : Listopad 26, 2011, 10:55:45 »

Być może w pulseaudio wybrałeś nie ten mikrofon. W tej wersji minta, ubuntu - powinien być wybór mikrofonu (chyba dwa lub trzy), wybierz właściwy, na pewno zadziała, bo już niejeden był taki, problem jak czytam fora - i z reguły było to właśnie to. W tej chwili nie mam pulseaudio, więc nie mogę na pewniaka sprawdzić.
« Ostatnia zmiana: Listopad 26, 2011, 11:12:04 wysłana przez lawojku » Zapisane

wojtek
Strony: [1]
Drukuj
Skocz do: