Strony: [1]
Drukuj
Autor Wątek: instalacja/reinstalacja network managera  (Przeczytany 369 razy)
grabasch
Miętowe nasionko
*

Reputacja 0

« : Listopad 29, 2011, 09:45:39 »

Witam.
System Mint 10 julia.
Usunąłem network Managera - odinstalowałem, przez pomyłkę.
Mam aplet i Networkmanagera pobranego stąd http://projects.gnome.org/NetworkManager/
Ale nie mogę ich zainstalować, tzn jak kliknę na paczkę otwiera się w nowym oknie i widzę  co jest spakowane w paczce, pliki foldery wszystkie te pierdoły...
Korzystam w tej chwili z knopixa i w nim paczki domyślnie są uruchamiane/powiązane z xarhiwer czy jakoś tak, w mincie tego nie znalazłem...
Jak to zainstalować??
Z góry dzięki za pomoc.
« Ostatnia zmiana: Listopad 29, 2011, 11:02:52 wysłana przez grabasch » Zapisane
bossot
Miętowy liść
*

Reputacja 0

Distro: mint 12 KDE

« Odpowiedz #1 : Listopad 29, 2011, 11:21:52 »

Spróbuj prawokliknąć, być może wtedy pojawi się otwórz w/instalator oprogramowania
grabasch
Miętowe nasionko
*

Reputacja 0

« Odpowiedz #2 : Listopad 29, 2011, 02:33:43 »

Właśnie nic takiego nie ma...
Jak to zainstalować z konsoli?? Może tak się da.
Forum Linux Mint
« Odpowiedz #2 : Listopad 29, 2011, 02:33:43 »

euklides
Siewca Mięty
Miętowy krzew

Reputacja 0

Distro: MacBuntu 10.10 :) & HackMacOS 12.04 LTS

to dziki kraj ! idę zapolować.

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #3 : Listopad 29, 2011, 03:30:50 »

odpal synaptica i zainstaluj Gdebi , bo pewnie ci tego brak , a to on odpowiada za instalacje paczek pobranych z neta w postaci .deb .

grabasch
Miętowe nasionko
*

Reputacja 0

« Odpowiedz #4 : Listopad 29, 2011, 03:42:59 »

hm bo u mnie paczka ma nazwę "NetworkManager-0.9.0.tar.bz2" czyli pobrałem nie to co trzeba ??

Dodany: Listopad 29, 2011, 03:47:15
odpal synaptica i zainstaluj Gdebi , bo pewnie ci tego brak , a to on odpowiada za instalacje paczek pobranych z neta w postaci .deb .
P.S jak mam zainstalować skoro nie działa net, a synaptic pakiety ściąga z serwera??
W synaptic`u nie znalazłem opcji żeby podać ścieżkę do pliku który chce zainstalować, zawsze chce się z serwerem łączyć i pobiera wybrane pakiety z listy....
« Ostatnia zmiana: Listopad 29, 2011, 03:47:15 wysłana przez grabasch » Zapisane
marcin'82
Globator Moderalny
Pole mięty

Reputacja 2

Distro: PCLinuxOS 2012 Xfce | Debian Wheezy (testing) Xfce

echo "Nic nie działa!" && rm -rf /

« Odpowiedz #5 : Listopad 29, 2011, 06:51:32 »

hm bo u mnie paczka ma nazwę "NetworkManager-0.9.0.tar.bz2" czyli pobrałem nie to co trzeba ??
Tak - pobrałeś nie to co potrzeba. Piszesz, że używasz Mint 10, więc odpowiedni będzie ten pakiet *.deb:
http://packages.ubuntu.com/maverick/network-manager
W wersji "minimalnej" - czyli zakładam, że pakiety, których wymaga network-manager są nadal w systemie wystarczy pobrać ten pakiet *.deb, przenieść go na pulpit Minta, otworzyć konsolę, przejść na Pulpit:
Kod:
cd Pulpit
oraz zainstalować takim poleceniem:
Kod:
sudo dpkg -i network-manager_0.8.1+git.20100810t184654.ab580f4-0ubuntu2_i386.deb

Ko ko ko ko Debian spoko! | marcin'82 ;]
grabasch
Miętowe nasionko
*

Reputacja 0

« Odpowiedz #6 : Listopad 30, 2011, 10:35:15 »

Tak - pobrałeś nie to co potrzeba. Piszesz, że używasz Mint 10, więc odpowiedni będzie ten pakiet *.deb:
http://packages.ubuntu.com/maverick/network-manager
W wersji "minimalnej" - czyli zakładam, że pakiety, których wymaga network-manager są nadal w systemie wystarczy pobrać ten pakiet *.deb, przenieść go na pulpit Minta, otworzyć konsolę, przejść na Pulpit:
Kod:
cd Pulpit
oraz zainstalować takim poleceniem:
Kod:
sudo dpkg -i network-manager_0.8.1+git.20100810t184654.ab580f4-0ubuntu2_i386.deb
Ok, spróbuje, ale usunąłem przez synaptic`a.
Wiec nie wiem, czy wersja minimalna poradzi sobie.
Tu " http://packages.ubuntu.com/search?searchon=names&keywords=network "
w połowie strony jest "Package network-manager-gnome".
Pobrałem wszystkie, tak na wszelki wypadek.
Gdyby nie zadziałało to co zaproponowałeś, to po kolei zainstaluje każdy pakiet.
Są z rozszerzeniem *.deb więc z tego co się zorientowałem, teoretycznie nie powinno być problemów.

Dodany: [time]Listopad 30, 2011, 10:27:37 [/time]
Cos jest nie tak, zainstaloal sie ten pakiet z Twojego linka... ale dalej brak ikony polaczenia sieciowego..
Gdebi mam zainsalowane, przy jego pomocy tez zainstalowalem pakiet, ale bez rezultatow, nadal brak ikonki....
Kombinuje dalej...

Dodany: [time]Grudzień 01, 2011, 11:13:34 [/time]
A więc tak.
Zalogowałem się jako root, zainstalowałem pakiet z linka od "marcin'82" restart, i nic...
Pobrałem z tej strony pakiety "maverick" i"gnome" w których nazwie znalazłem "network-manager".
Zainstalowałem wszystko co dało się zainstalować, czyli niewiele, bo część paczek i tak chciała pobierać pliki z sieci...
Postanowiłem "pozbierać graty z pulpitu"  na swoim loginie, celem wgrania minta od nowa i ku mojemu zaskoczeniu pojawiła się ikona "wyszukiwania połączenia" i połączył się z netem...
Zalogowałem się na root`a żeby sprawdzić, tam też działa....
Więc nie wiem, co dokładnie - jaki pakiet, ale , idąc tropem "marcin'82" dałem radę.
Niech moc będzie z wami.
« Ostatnia zmiana: Grudzień 01, 2011, 11:19:01 wysłana przez grabasch » Zapisane
Strony: [1]
Drukuj
Skocz do: