Strony: [1]
Drukuj
Autor Wątek: Mozolne działanie środowiska graficznego po instalacji sterowników - MSI U230  (Przeczytany 380 razy)
Dobry150
Miętowy liść
*

Reputacja 0

Distro: Linux Mint 12 64 bit

« : Grudzień 08, 2011, 01:40:34 »

Witam.

Mam problem ze środowiskiem graficznym po instalacji sterowników, które działa bardzo wolno z efektami, co jest strasznie uciążliwe i męczące na dłuższą metę. Poniżej krótka charakterystyka sprzętu:

NETBOOK: MSI U230 | CPU: AMD Athlon(tm) Neo X2 Dual Core Processor L335 × 2 | 2GB RAM | Grafika: Radeon HD 3200 w systemie identyfikowany jako: VESA: RS780M

Środowisko mocno zwalania po zainstalowaniu sterowników własnościowych grafiki ATI/AMD FGLRX. Niemożliwe jest zainstalowanie drugiej opcji z listy sterowników, mianowicie: ATI/AMD proprietary FGLRX graphics driver (post-release updates) - wyrzuca błąd.

Nie mam pojęcia jak mogę poradzić sobie z tym problem, który występuje od dłuższego czasu, bodaj od Minta 10, ale nie tylko w tej dystrybucji. W Ubuntu i Kubuntu również. W Mincie 10 mialem zainstalowany menadżer compiza który był widoczny na pasku, kiedy włączałem komputer środowisko okropnie muliło, ale pomagało kliknięcie PPM w ikonę menadżera Compiza i ponowne wczytanie jego ustawień poprzez opcję "Reload(...)"

Poniżej zamieszczam log z instalacji ATI/AMD proprietary FGLRX graphics driver (post-release updates) oraz screen z pulpitu:

Plik z logiem: http://chomikuj.pl/Morfeus/PLIKI+(FORUM)

Czy istnieje rozwiązanie tego problemu?

Starość nie radość, śmierć nie wesele Mrugnięcie
mati75
Master psuja
Administrator
Miętowa plantacja

Reputacja 2

Distro: Debian Sid x64 || Arch Linux x64

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #1 : Grudzień 08, 2011, 09:20:38 »

Ja bym się pozbył Minta 12 i zainstalował Minta 11 LXDE lub LMDE xfce.

HP 2510p || HP 8510w ||
euklides
Siewca Mięty
Miętowy krzew

Reputacja 0

Distro: MacBuntu 10.10 :) & HackMacOS 12.04 LTS

to dziki kraj ! idę zapolować.

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #2 : Grudzień 08, 2011, 02:41:52 »

Grafika jest słaba bo jest zintegrowana z płytą , ja bym proponował przejście na menadżer okien Openbox , bo prędzej czy później cię to czeka . Jeśli istniej możliwość zakupu nowej grafiki to bym pomyślał nad nią .

Przetestuj LMDE Lite lub CrunchBang 10 i poczyjesz ten moc Linux- a.

Forum Linux Mint
« Odpowiedz #2 : Grudzień 08, 2011, 02:41:52 »

Dobry150
Miętowy liść
*

Reputacja 0

« Odpowiedz #3 : Grudzień 09, 2011, 09:39:28 »

Zalecacie zmianę środowiska graficznego, ale kiedyś chodziło ok. Dziwne jest to, że bez sterowników własnościowych chodzi wszystko w miarę płynnie, a po ich instalacji to jest tragedia...

euklides
Siewca Mięty
Miętowy krzew

Reputacja 0

Distro: MacBuntu 10.10 :) & HackMacOS 12.04 LTS

to dziki kraj ! idę zapolować.

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #4 : Grudzień 09, 2011, 11:19:19 »

Z tego co piszesz to Mint 10 był dla ciebie optymalny , ale pamiętaj iż to wydanie bazowało na gnomie2 , które było dopracowane jak dla mnie , a w nowym wydaniu czyli Mincie 12 już króluje gnome3 co nie nastraja do optymizmu gdyż , co z tego iż ma wygląd ale właśnie pozostawia sporo do życzenia jeśli chodzi o działanie .

Zawsze możesz zostać na Mincie 10 lub wydaniu LTS . Lecz pamiętaj że kiedyś może cię czekać zmiana na inne środowisko graficzne lub menadżer okien .

Dobry150
Miętowy liść
*

Reputacja 0

« Odpowiedz #5 : Grudzień 12, 2011, 06:58:40 »

W mojej sytuacji irytujące są sterowniki do karty graficznej (własnościowe), bo kiedy ich nie instaluję, to środowisko sobie dobrze radzi, może nie jest to działanie wymarzone, ale w miarę płynne. Natomiast po instalacji sterowników własnościowych jest katorga. I to jest zastanawiające, dlaczego ze sterownikami jest gorzej?

Ewentualnie czy istnieją lepsze sterowniki od własnościowych domyślnych?

Strony: [1]
Drukuj
Skocz do: