JonyP
Miętowy liść
Reputacja 0
|
 |
« : Grudzień 10, 2011, 03:40:01 » |
|
Problem j/w Zaznacze na początek że jestem całkowicie zielony czyli nie rozeznaje sie na tych środowiskach itp za Boga nie moge pojąć tego wszystkiego Nagrałem kolejny system mint11 LXDE wcześniej: mint 10 Gnome, Ubuntu 10.10, ubuntu 11.04 probowalem niezliczonych programow i nic ! 1- nie moge uzyskac takiego prostego efektu jak ułożenie okien na pulpicie w kafelki czyli rowne wysokosci i szerokosci 2-okna- chciałbym żeby sie grupowały bo otwieram ich dużo (wykresy giełdowe) 3-Czy ja dobrze rozumię? ze mozna przełączac medżera okien? często zainstalowałem dany menadrżer a nie umiałem go włączyć !! Pytanie: można przełączać menadrżera okien (ewentualnie ustawic ładowanie przy odpalaniu systemu )? 4-zalezy mi na systemie ktory by był szybki nie koniecznie ładny i kolorowy, gdzies wyczytałem że mint z LXDE spełnia takie oczekiwania prawda to ? Koniecznie poprosze o propozycje sprawdzone i używane bo propozycji takich programów już uzyskałem bardzo dużo na forum ubuntu co z tego, jak nie mogę tego włączyć użyc lub nie do takiego środowiska jak należy. Niby mówią że dany program jest do danego środowiska ale nie wiem gdzie to wyczytać ? Prosze o wyrozumiałość ! 
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Grudzień 10, 2011, 04:16:47 wysłana przez JonyP »
|
|
|
|
|
euklides
Siewca Mięty
Miętowy krzew

Reputacja 0
Distro: MacBuntu 10.10 :) & HackMacOS 12.04 LTS
to dziki kraj ! idę zapolować.
|
 |
« Odpowiedz #1 : Grudzień 10, 2011, 05:05:23 » |
|
To sobie zainstaluj Minta 10 Gnome + DockbarX i już masz kafelkowe grupowanie jak w W7 http://gnome-look.org/content/show.php/DockbarX?content=101604 po zainstalowaniu programu będziesz go miał w apletach do panela , wystarczy dodać i po robocie . Oprócz tego masz jeszcze Conky które to sprawi iż twój pulpit stanie się ciekawszy a nawet podobny do W8 jeśli tylko będziesz chciał np: http://kant-o.deviantart.com/art/Metro-Style-Conky-260230653A jeśli o coś zupełnie innego ci chodzi to może pokaż na jakim zrzucie ekranu z neta , to rozjaśni czego oczekujesz .
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Grudzień 10, 2011, 05:12:36 wysłana przez euklides »
|
|
|
|
|
stefan1948
Globator Moderalny
Dorodny miętowy krzew

Reputacja 2
Distro: Mint Gloria , Helena , Isadora , Julia , Arch , Xtreme 4
|
 |
« Odpowiedz #2 : Grudzień 10, 2011, 05:09:06 » |
|
Czy może być kostka pulpitu masz tu kostkę o 9 ścianach razy 9 poziomów czyli 81 pulpitów , to oblecisz wszystkie giełdy .
|
|
|
|
|
|
Linux to wolność. Windows niby też ale w obozie koncentracyjnym zwanym rezerwatem.
|
|
|
|
Forum Linux Mint
|
 |
« Odpowiedz #2 : Grudzień 10, 2011, 05:09:06 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
JonyP
Miętowy liść
Reputacja 0
|
 |
« Odpowiedz #3 : Grudzień 10, 2011, 05:41:29 » |
|
No to mam kolejny program DockbarX już ..........NASTY !!! nic sie nie kafelkuje nic nie grupuje w ustawieniach niby coś ustawiam i nic sie nie dzieje
Jak mam uruchomic ten menadzer ?
Jak ustawic uruchamianie przy starcie systemu ?
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Grudzień 10, 2011, 11:00:02 wysłana przez JonyP »
|
|
|
|
|
euklides
Siewca Mięty
Miętowy krzew

Reputacja 0
|
 |
« Odpowiedz #4 : Grudzień 11, 2011, 02:51:30 » |
|
Po zainstalowaniu wystarczy iż dodasz DockbarX jako applet do panelu i po robocie . Po dodaniu program sam się będzie uruchamiał wraz z panelem .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
JonyP
Miętowy liść
Reputacja 0
|
 |
« Odpowiedz #5 : Grudzień 11, 2011, 04:22:18 » |
|
Ale jak to zrobic  Jak wspomniałem na wstępie jestem całkiem zielony w tym systemie 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
stefan1948
Globator Moderalny
Dorodny miętowy krzew

Reputacja 2
|
 |
« Odpowiedz #7 : Grudzień 12, 2011, 06:28:56 » |
|
Znalazłem coś takiego :  Jest to PCLinuxOS Ful KDE tam widzisz kafelkowanie , nie mogłem go sprawdzić bo oglądałem to z płytki a tu ograniczone są możliwości , jeżeli zależy Ci to pobierz i sam sprawdź .
|
|
|
|
|
|
Linux to wolność. Windows niby też ale w obozie koncentracyjnym zwanym rezerwatem.
|
|
|
JonyP
Miętowy liść
Reputacja 0
|
 |
« Odpowiedz #8 : Grudzień 13, 2011, 11:01:36 » |
|
Dzieki za kolejną próbę pomocy Moja wiara w forum, pomoc i wogóle w linux-sa zeszła prawie do zera wszyscy odpowiadają (wielkie dzieki za to) ale nic z tego nie wynika : Czy któryś z Was uzyskuje taki efekt o ktory mi chodzi ?? mysle ze nie ! Tak jak zaznaczyłem na początku chodzi mi o rady ktore doprowadzą mnie krok po kroku do ustawienia otwartych okien np;ośmiu lub szejściu o równych szerokościach i wysokościach rozmieszczonych na całym monitorze Już uzyskałem taki efekt w pytyle ale niestety tam ustawialy sie okna: jedno okno na pół ekranu reszta ustawialo sie równo na reszcie ekranu http://notatnik.mekk.waw.pl/archives/233-PyTyle_-_kafelkowanie_zyjace_w_zgodzie_z_Compizem.htmlOdpowiadając "euklides" siedze już nad tym tematem jakis miesiąc po kilkanascie godzin na dobę także nie boję sie ze mnie pogryzie linux Widocznie jestem matołem i tyle .......................................... Mam jeszcze kilka pytan: 1-czy compiz jest standardowym menadżerem okien ? 2-on sie ładuje wraz z systemem 3-Czy przypadkiem DockbarX nie musi współpracowac z compizem ? dlatego nie chce działac jak należy ? Jeśli jeszcze chcecie mi pomóc to prosze o konkretne podpowiedzi z możliwością poprowadzenia mnie za rączkę jak to uzyskac nie zalezy mi na wodotryskach chodzi mi o poruszanie sie po komputerze sprawnie szybko najlepiej poprzez klawiature POZDRAWIAM
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Grudzień 13, 2011, 11:28:44 wysłana przez JonyP »
|
|
|
|
|
euklides
Siewca Mięty
Miętowy krzew

Reputacja 0
|
 |
« Odpowiedz #9 : Grudzień 13, 2011, 03:34:01 » |
|
Tu masz gotowe paczki .deb programu PyTyle , dla Maveric [Mint 10] i Natty [Mint 11] https://launchpad.net/~zerkalica/+archive/main/+packages , wystarczy iż zainstalujesz do systemu i po instalacji wydasz w terminalu komendę pytyle po uruchomieniu programu naciśnij ALT-A 2 okna na ekranie ALT-Z kilka okien na ekranie ALT-H po poprawnym uruchomieniu będzie wyglądać to tak http://files.myopera.com/NerdLinux/albums/6749472/pytyle.png
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Grudzień 13, 2011, 03:41:47 wysłana przez euklides »
|
|
|
|
|
JonyP
Miętowy liść
Reputacja 0
|
 |
« Odpowiedz #10 : Grudzień 13, 2011, 04:54:42 » |
|
A mi chodzi o to: http://imageshack.us/photo/my-images/820/okna.png/ oraz to: http://imageshack.us/photo/my-images/560/okna8.png/ Jak juz wspomnialem pytyle przerabialem nie znalazłem w/w efektu jak jest to poprosze o skrot !! Dodany: [time]Grudzień 13, 2011, 08:03:19 [/time]Znalazłem coś takiego :  Jest to PCLinuxOS Ful KDE tam widzisz kafelkowanie , nie mogłem go sprawdzić bo oglądałem to z płytki a tu ograniczone są możliwości , jeżeli zależy Ci to pobierz i sam sprawdź . Pod jaką angielską nazwą kryje sie to kafelkowanie  Dużo by mi to ułatwiło szukanie moze w innych programach coś takiego jest a ja tego nie odczytuje nadmienie że w winndows xp jest to nazwa Tile Vertically
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Grudzień 13, 2011, 08:12:17 wysłana przez JonyP »
|
|
|
|
|
euklides
Siewca Mięty
Miętowy krzew

Reputacja 0
|
 |
« Odpowiedz #11 : Grudzień 13, 2011, 08:27:47 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
JonyP
Miętowy liść
Reputacja 0
|
 |
« Odpowiedz #12 : Grudzień 13, 2011, 08:58:32 » |
|
JESTEŚ WIELKI !!! Własnie o to mi chodziło !!!!! wygląda na to ze kroi to pulpit nawet na osiem kawałków jutro bede w/g opisu krok po kroku to robił sam jestem ciekawy co z tego wyjdzie BRAWO!!! A tak z ciekawosci > te wszystkie propozycje które dostawałem robią coś takiego ? DockbarX ? compiz ? Openbox ? czy ja poprostu nie rozumie podstawowych określeń w linux-e moze to są środowiska ? i nie miałem żadnych szans coś z tym zrobić? jeszcze raz poproszę o to : Dodany: [time]Grudzień 13, 2011, 08:03:19 [/time]Znalazłem coś takiego :  Jest to PCLinuxOS Ful KDE tam widzisz kafelkowanie , nie mogłem go sprawdzić bo oglądałem to z płytki a tu ograniczone są możliwości , jeżeli zależy Ci to pobierz i sam sprawdź . Pod jaką angielską nazwą kryje sie to kafelkowanie  Dużo by mi to ułatwiło szukanie moze w innych programach coś takiego jest a ja tego nie odczytuje nadmienie że w winndows xp jest to nazwa Tile Vertically [/quote]
|
|
|
|
|
|
|
|
|
stefan1948
Globator Moderalny
Dorodny miętowy krzew

Reputacja 2
|
 |
« Odpowiedz #13 : Grudzień 13, 2011, 10:27:21 » |
|
To jest PCLinuxOS ładnie spolszczony ale takiego efektu nie osiągnąłem , może jeszcze trzeba coś zmienić w ustawieniach .  Wejdź w konfigurację pulpitu następnie kliknij na klucz i śrubokręt otworzy się okno jak na zrzucie i tam możesz pogrzebać , ja tam wlazłem przez przypadek .  Pobawiłem się trochę , ale wygląda na to że inaczej układane są karty a oczekiwanego efektu nie osiągnąłem , być może że jeszcze coś trzeba zmienić by uzyskać oczekiwany podział ekranu , jak trafię na coś ciekawego dam znać 
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Grudzień 14, 2011, 09:31:53 wysłana przez stefan1948 »
|
|
|
|
|
tomo
Miętowe nasionko
Reputacja 0
Distro: Linux Mint 12
|
 |
« Odpowiedz #14 : Grudzień 15, 2011, 02:15:10 » |
|
Przeglądając ostatnio rozszerzenia do gnome-shell natrafiłem na taki dodatek https://extensions.gnome.org/extension/28/gtile/Nie jest to czasem to czego szukasz? Jedynym warunkiem do pobierania rozszerzeń ze strony jest posiadanie środowiska GNOME Shell w wersji co najmniej 3.2 oraz korzystania z przeglądarki internetowej Firefox z zainstalowanym rozszerzeniem GNOME Shell Integration. Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|