Strony: [1]
Drukuj
Autor Wątek: openSuse 11.4 problem z MOC music on console  (Przeczytany 459 razy)
lukash
Miętowe nasionko
*

Reputacja 0

Distro: openSuse

« : Grudzień 13, 2011, 06:06:32 »

Witam
Chciałem ostanio zmienić odtwarzać audio z amaroka na MOC-a, wiec ściągnąłem plik moc-2.4.4.tar.bz2 i zastosowałem sie do wskazówek jak na tej stronie Suse.wiki, jednak po wykonaniu tych poleceń i wpisaniu mocp otrzymałem komunikat "FATAL_ERROR: No decoder plugins have been loaded!". Poszukałem troche w necie i znalazłem, że po wpisaniu ./configure na samym końcu pojawia się tabelka z Decoder plugins: które są wymagane, mi pojawiło sie:
Kod:
MOC will be compiled with:
Decoder plugins:
OSS: yes
ALSA: no
JACK: no
DEBUG: yes
RCC: no
Network streams: no
Resampling: no
Więc dalej zacząłem szukać i znalazłęm taki post na tej stronie openSuse.org następujecej treści:
""Please make certain you have alsa and alsa-devel installed. Perhaps also libid3tag-devel, id3lib-devel, libvorbis-devel, libogg-devel, flac-devel, speex-devel, taglib-devel, mad-devel, libsnd-devel, libcurl-devel, libidn-devel, jack-devel (and jack if you wnat JACK: yes), libffmpeg-devel. Also don't forget libsamplerate-devel (needed for Resampling = yes)."" w celu uzupełnieniu bibliotek. Zainstalowałem wszystkie biblioteki => no i pomogło wszędzie pojawiło sie YES, więc wpisałem make i po tej komendzie wyskoczyło :
Kod:
make[3]: *** [libffmpeg_decoder_la-ffmpeg.lo] Błąd 1
make[3]: Opuszczenie katalogu `/home/lukasz/decoder_plugins/ffmpeg'
make[2]: *** [all-recursive] Błąd 1
make[2]: Opuszczenie katalogu `/home/lukasz/decoder_plugins'
make[1]: *** [all-recursive] Błąd 1
make[1]: Opuszczenie katalogu `/home/lukasz'
make: *** [all] Błąd 2
No i tutaj stanąłem , jeżeli wiecie jak sobie  z tym poradzić to czekam na propozycje.
« Ostatnia zmiana: Grudzień 14, 2011, 09:27:11 wysłana przez lukash » Zapisane
sir_lucjan
Człowiek Demolka
Prawie jak Admin
Miętowa plantacja

Reputacja 1

Distro: Debian testing x86_64

"Jak Polska cała, nic nigdzie nie działa!"

« Odpowiedz #1 : Grudzień 13, 2011, 06:46:43 »

Jeśli jesteś zielony to lepiej pobaw się Clementine.

Toshiba Satellite C660-1QC || Linux Register User: #536661

lukash
Miętowe nasionko
*

Reputacja 0

« Odpowiedz #2 : Grudzień 13, 2011, 07:47:53 »

Jestem jeszcze zielony a Clementine jest jakimś rozwiązaniem ale jak już sie zabrałem za tego MOC-a, to chciałbym już skończyć. A wydaje mi się już bliżej niż dalej (ale mogę się mylić). Jeżeli ktoś zna rozwiązanie i można to wykonać w kilku krokach to chciałbym spróbować. Noo chyba, że usunięcie tego problemu będzie wymagało całego dnia modyfikacji.
Forum Linux Mint
« Odpowiedz #2 : Grudzień 13, 2011, 07:47:53 »

szymon
Urząd Porządkowy
Miętowy krzew

Reputacja 0

Distro: Debian Wheezy- XFCE4.8 amd64

« Odpowiedz #3 : Grudzień 13, 2011, 10:26:00 »

Pamietam swego czasu także miałem problem z MOC. Co prawda nie z instalacją lecz działaniem. Nie wdaję się w szczegóły, bo to nie na temat, wiem jednak ten programik może sprawiać problemy. Pod mintem działa OK.
Moja rada, czy sprawdzałeś w repozytoriach suska. Najprościej i najbezpieczniej instalować przez menadżer oprogramowania (Yast), wtedy obędzie się bez ręcznej kompilacji paczki i dociąganiu zależności. Z tym jest czasem różnie. Do tej pory wszystkie dystrybucje, które miałem posiadały go w swych zasobach repo, ale Suse nie wiem. Tu rządzi firma Novell  Z politowaniem
Tak w ogóle polecam program, który zaproponował wcześniej sir_lucjan. To na prawdę dobry wybór.

Pozdrawiam szymon
lukash
Miętowe nasionko
*

Reputacja 0

« Odpowiedz #4 : Grudzień 20, 2011, 07:19:09 »

Z własną kompilacją miałeś racje, znalazełm rpm-a MOC i zainstalowałem. Następnie ściągnąłem przykładowy plik .config do odtwarzacza i odpaliłem w konsoli. Wyszstko działa tylko nie widzi plkiów mp3 ;(. Sprawdziłem folder moc/decoder_plugins a w nim znajdują się tylko takie bib : libfalc libsndfile libspeex oraz libvorbis . Wszedłem w Yast i tam wyszukałem wszystkie potrzebne biblioteki ale zostały juz zainstalowane. Inne odtwarzacze działają poprawnie. Macie jakieś pomysły??
Strony: [1]
Drukuj
Skocz do: