Zrobiłem tak jak w artykule, który tu przytoczyłem i wygląda, że jest ok. Gruba instalujemy na partycji linux'owej z root'em /.
Robi się to w ostatnim oknie przed instalacją w sekcji zaawansowane.
Następnie uruchamiamy laptopa z live Mint i wydajemy komendę:
sudo dd if=/dev/sda5 of=mint.img bs=512 count=1
Zgrywamy za pomocą pendriva pliczek mint.img i umieszczamy go na dysku C z xp.
Nie znalazłem w swoim XP pliku boot.ini ale znalazłem how to do edycji
http://support.microsoft.com/kb/289022/plNastępnie klikamy prawym na ikonie "Mój komputer" --> Właściwości --> Zaawansowane --> Ustawienia w obszarze Uruchamianie i odzyskiwanie --> w obszarze Uruchamianie systemu wybieramy Edytuj i wklejamy tam
C:\mint.img="Mint"
Po restarcie najpierw uruchamia się menu xp z wyborem Winda lub Mint. Po wybraniu Mint startuje normany Grub od Minta.
Nie testowałem jak działa funkcja R&R ale po wciśnięciu acces IBM uruchomiło się oprogramowanie IBM'a i mogłem wybrać ostatni backup więc powinno działać. Wątpię jednak czy po wykonaniu operacji odtworzenia backupu Mint się uchowa ale to już drugorzędna sprawa.
Jest to rozwiązanie dla tych którzy nie chcą tracić możliwości powrotu do fabrycznych ustawień jeśli kiedyś zechcą np. sprzedać lapka czy oddać do serwisu na gwarancji.
Przed tą operacją warto zrobić backup danych + płytki rescue i recovery, oraz w biosie wyłączyć dostęp do partycji ukrytej -- sekcja security.
kosa1: Dobre rozwiązanie, przenoszę do How-to ->Instalacja i uruchamianie.