Strony: [1]
Drukuj
Autor Wątek: instalacja bez grub'a na laptopie ibm [SOLVED]  (Przeczytany 1778 razy)
kesser
Miętowy liść
*

« : Marzec 25, 2009, 11:52:07 »

Witam

Po przetestowaniu Minta chcę go zainstalować na lapku ibm t43 niestety musi pozostać xp i w nim program księgowy. Oprócz tego chcę pozostawić funkcję acces IBM i partycję rescue. Chcę mieć możliwość reinstalacji xp jak mu się coś sypnie (ostatnio wytrzymał 7 dni od reinstalacji i go jakiś trojan wykończył  Duży uśmiech) Wyczytałem na thinkwiki że Grub'a najlepiej nie instalować tylko wykorzystać xp;kowski boot.ini

Wg tego opisu

http://www.thinkwiki.org/wiki/Installing_Ubuntu_6.06_on_a_ThinkPad_T43#Installation_of_Ubuntu

Czy mint pozwoli mi na nieinstalowanie gruba czy z automatu wrzuci do mbr?
« Ostatnia zmiana: Marzec 27, 2009, 09:37:13 wysłana przez kosa1 » Zapisane
kosa1
Administrator Portalu
Miętowa plantacja

Distro: Linux Mint 9-64 bit, Ubuntu 10.04 64 bit

Terminatorka

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #1 : Marzec 26, 2009, 12:17:36 »

Mint, i każdy inny Linux potrzebuje Gruba. On musi istnieć. W Twoim układzie masz takie wyjścia:
1/ Poprawić stan XP - zapewniam, że można to zrobic, cholery jaśnistej bym dostała, gdybym miała program do księgowania i wiecznie padający system,
2/ Zainstalować Minta normalnie, czyli z Grubem w MBR Windowsa, wszelkie prace możliwe do wykonania w nim robić, tylko to co konieczne - w XP,
3/ Poszukać w sieci i pobawić się Mintem na wirtualnej maszynie (instalacja z XP - http://www.searchengines.pl/Wirtualne-systemy-operacyjne-t64490.html).
4/ Przeczytaj "Poradnik", dowiesz się, że można reinstalować XP bez utraty Linuksa (trzeba tylko nauczyć się odzyskiwać Gruba) http://forum.linuxmint.pl/index.php/topic,252.0.html.
A opis z Wiki - to prehistoria, dotyczy Ubuntu 6.06, od tego czasu "troszeczkę" się Linux usprawnił.

Linux nie gryzie! : www.ubunciak.pl
Asus GeForceGTS250, PhenomII, 4 GB RAM, Barracuda 7200.12 500 GB, Livebox (ethernet)
Problem rozwiązany? Wstaw to słowo do tytułu swojego pierwszego postu!
kesser
Miętowy liść
*

« Odpowiedz #2 : Marzec 26, 2009, 08:23:01 »

Interesuje mnie rozwiązanie 2 jednak w przypadku IBM laptop'ów wyczytałem, że instalacja gruba w mbr może uniemożliwić korzystanie z rescue & recovery poprzez "Acces IBM", a na pozostawieniu tej możliwości mi zależy.
Wiem, że dystrybucje slackware i debian mają możliwość instalowania gruba na innej partycji lub w ogóle. Zależy mi na Mint ze względu na szybką konfiguracje i działanie sprzętu out of box.
Forum Linux Mint
« Odpowiedz #2 : Marzec 26, 2009, 08:23:01 »

kosa1
Administrator Portalu
Miętowa plantacja

Distro: Linux Mint 9-64 bit, Ubuntu 10.04 64 bit

Terminatorka

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #3 : Marzec 26, 2009, 09:57:29 »

OK. Możesz zrobić tak:
Poszukać w sieci programu EasyBCD w wersji dla XP (!), i przy jego pomocy uruchamiać Linuksa, ale - nie znam działania tego programu, więc nie wiem, na ile jest bezpieczny dla Windowsa. To, co pisałeś, że "Linuksa mozna uruchomić bez Gruba" - to właśnie takie rozwiązanie, ale wersje programu widzę raczej dla Visty, niż XP.
Co będzie z funkcją "rescue" - doprawdy - nie wiem, może jakiś użytkownik laptopa IBM sie odezwie.
Ostateczność - używanie Super Grub Disk do uruchamiania komputera i wyboru systemu.

Linux nie gryzie! : www.ubunciak.pl
Asus GeForceGTS250, PhenomII, 4 GB RAM, Barracuda 7200.12 500 GB, Livebox (ethernet)
Problem rozwiązany? Wstaw to słowo do tytułu swojego pierwszego postu!
kesser
Miętowy liść
*

« Odpowiedz #4 : Marzec 27, 2009, 05:18:56 »

Zrobiłem tak jak w artykule, który tu przytoczyłem i wygląda, że jest ok. Gruba instalujemy na partycji linux'owej z root'em /.
Robi się to w ostatnim oknie przed instalacją w sekcji zaawansowane.
Następnie uruchamiamy laptopa z live Mint i wydajemy komendę:
Kod:
sudo dd if=/dev/sda5 of=mint.img bs=512 count=1

Zgrywamy za pomocą pendriva pliczek mint.img i umieszczamy go na dysku C z xp.
Nie znalazłem w swoim XP pliku boot.ini ale znalazłem how to do edycji
http://support.microsoft.com/kb/289022/pl
Następnie klikamy prawym na ikonie "Mój komputer" --> Właściwości --> Zaawansowane --> Ustawienia w obszarze Uruchamianie i odzyskiwanie --> w obszarze Uruchamianie systemu wybieramy Edytuj i wklejamy tam

Kod:
C:\mint.img="Mint"

Po restarcie najpierw uruchamia się menu xp z wyborem Winda lub Mint. Po wybraniu Mint startuje normany Grub od Minta.
Nie testowałem jak działa funkcja R&R ale po wciśnięciu acces IBM uruchomiło się oprogramowanie IBM'a i mogłem wybrać ostatni backup więc powinno działać. Wątpię jednak czy po wykonaniu operacji odtworzenia backupu Mint się uchowa ale to już drugorzędna sprawa.
Jest to rozwiązanie dla tych którzy nie chcą tracić możliwości powrotu do fabrycznych ustawień jeśli kiedyś zechcą np. sprzedać lapka czy oddać do serwisu na gwarancji.
Przed tą operacją warto zrobić backup danych + płytki rescue i recovery, oraz w biosie wyłączyć dostęp do partycji ukrytej -- sekcja security.

kosa1: Dobre rozwiązanie, przenoszę do How-to ->Instalacja i uruchamianie.
« Ostatnia zmiana: Marzec 27, 2009, 09:35:23 wysłana przez kosa1 » Zapisane
Strony: [1]
Drukuj
Skocz do: