Strony: [1] 2
Drukuj
Autor Wątek: Zainstalowałem Open Suse  (Przeczytany 1204 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
lawojku
Dorodna miętowa sadzonka

Reputacja 0

Distro: kubuntu 12.04

« : Styczeń 12, 2012, 11:16:11 »

Ponieważ moje dziecko rozwaliło mi kilka dni temu mojego PClinuxOSa poprzez nieustanne klikanie gdzie popadnie, resetowanie w trakcie instalacji itd, no i efekt jak powyżej - nieśmiertelny PClinuxOS z KDE, który nie chciał nigdy nawalić wreszcie padł. Aż dziwnie.
Postanowiłem zatem już go nie naprawiać, spróbować czegoś innego. Na pierwszy ogień poszedł Mint 12, ciekaw byłem co i jak. Zatem ładnie, ale...niewygodnie. Po przełączeniu na Mate lepiej, ale np. czcionka już się kiepsko wyświetlała i compiz nie działał. Pewnie da się to zrobić, ale nie próbowałem. Mint 12 po prostu mi nie podpasował.
Zatem Open Suse 12.1 z KDE. Ładnie wszystko szło..i idzie dalej. Wrażenia; KDE super dopracowane - podobnie jak w PClinuxOS, tu nie ma różnicy, obydwie dystrybucje dbają o jakość i estetykę.
Yast - jestem pod wrażeniem, instalacja i wszelkie czynności związane z oprogramowaniem, repozytoriami itd, przebiegają szybko i sprawnie. Instalacja sterowników - to pikuś, oprogramowania w dużej ilości to kilka minut roboty, no może kilkanaście. Chyba jest to lepsze niż synaptic.
Porównanie Open Suse z PClinuxOSem: w PClinuxOS mamy w jednym repozytorium bardzo bogaty zestaw oprogramowania. W zasadzie nie musimy dociągać żadnych obcych pakietów, wszystko jest. Są też wszelkie możliwe dodatki do KDE, motywy, plasmoidy itd. Dzięki temu system jest bezpieczny, bo nie trzeba używać nieznanych z pochodzenia paczek. No i jest lekki, KDE działa w miarę szybko.
W open suse zestaw oprogramowania jest uboższy. KDE dopieszczone, ale jeżeli chcemy je wzbogacić o gadżety, to trzeba je dociągnąć. Np. z apletów pogodowych jest tylko w KDE CWP, jako jedyny dobrze działający. A ja lubię YAWP. Zatem dociągnąłem trochę obcych paczek. Instaluje się je poprzez Yast bardzo łatwo, jeden kilk. Yast sprawdza zależności i robi swoje w tempie błyskawicznym.
No właśnie - w innych dystrybucjach przydało by się coś takiego. Jedno wielkie, ale dobrze działające narzędzie graficzne, zarządzające wszystkim.
Szybkość open suse - troszkę słabiej niż PCLoS, Katalog główny też bardziej zapchany, więcej miejsca potrzebuje. Tak że chyba do Open Suse ze słabym komputerem, małą pamięcią i małym dyskiem nie ma co podchodzić.
Ogólnie - podoba mi się, jakiś czas tu chyba pozostanę, zobaczę jak się na tym pracuje.Coraz bardziej lubię  erpeemy, a dawniej tylko deb i deb.

wojtek
sir_lucjan
Człowiek Demolka
Prawie jak Admin
Miętowa plantacja

Reputacja 1

Distro: Debian testing x86_64

"Jak Polska cała, nic nigdzie nie działa!"

« Odpowiedz #1 : Styczeń 12, 2012, 11:28:15 »

openSUSE ma również duże zasoby oprogramowania, trzeba tylko je samodzielnie dodać.

Toshiba Satellite C660-1QC || Linux Register User: #536661

lawojku
Dorodna miętowa sadzonka

Reputacja 0

« Odpowiedz #2 : Styczeń 12, 2012, 12:17:39 »

sprawdziłem, może nie wszystko doczytałem, ale jednak tyle, co PClOS chyba nie ma, np. tych dodatków do KDE mi brakuje. Dociągane z KDE look niestety nie zawsze działają.

poza tym..te dodawane repozytoria w Suse moga być podobno niebezpieczne dla systemu, a mi chodziło o to, że w PClOsie mamy wszystko w jednym, oficjalnym repozytorium, czyli teoretycznie - jest bezpiecznie.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 12, 2012, 12:20:41 wysłana przez lawojku » Zapisane

wojtek
Forum Linux Mint
« Odpowiedz #2 : Styczeń 12, 2012, 12:17:39 »

falkon
Miętowe nasionko
*

Reputacja 0

Distro: Arch Linux, LMDE

« Odpowiedz #3 : Styczeń 12, 2012, 10:53:57 »

yast -> repozytoria oprogramowania -> repozytoria społeczności -> KDE:Extra możesz spokojnie dodać Uśmiech trochę plasmoidów tam jest, choć ja korzystam z podstawowych lub sam kompiluję.
Jeśli chodzi o yast, to świetne jest tworzenie listy zainstalowanego oprogramowania. Robimy coś takiego i możemy psuć ile chcemy. Później wystarczy listę wczytać i pakiety wracają do poprzedniego stanu.
Poza tym, jak zepsujemy X-y, to yast2 w trybie konsolowym ma również pseudo-graficzny interfejs o równej funkcjonalności jak ten gtk/qt.

Jest jeszcze konsolowy Zypper, niewiele ustępujący królującemu w tej kategorii pacmanowi z Archa.

Mało tego, w najnowszym suse można zainstalować w pełni działające KDE3.5 Język to tak dla archeologów.

I jedna uwaga. Najlepiej od razu wywalić to narzędzie do obsługi pakietów od KDE (nie pamiętam, jak się nazywa, to co się włącza, gdy kliknie się paczkę rpm).
Jest to jakiś blob od KDE mający działać na wszystkich dystrybucjach, a po prostu nie działa. Chcąc zainstalować paczuszkę ściągniętą z internetu najlepiej: zypper install ./paczka.rpm i po kłopocie.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 12, 2012, 10:58:29 wysłana przez falkon » Zapisane
lawojku
Dorodna miętowa sadzonka

Reputacja 0

« Odpowiedz #4 : Styczeń 13, 2012, 09:26:18 »

no niestety, dodałem dodatkowe repozytoria: Packan, VLC, nvidia, kde extra, java, mozilla, wine i chyba libdvdcss coś tam, no i aktualizacja.. i KDE nie wstało już), ale się nacieszylem nie wiem gdzie błąd zrobiłem. Komunikat był jakiś w tym stylu, brak miejsca na dysku, oczyść katalog /tmp lub coś w tym stylu, kde - błąd krytyczny, sterownik do karty dźwiękowej wywalony, próba przywrócenia, oczywiście to piszę w wolnym tłumaczeniu).

Oczywiście mam miejsce na dysku, dużo jeszcze - będzie prawie ze 300 GB, więc komunikat o braku miejsca jest dziwny.

Teraz piszę z pracy, ale wieczorem spróbuję raz jeszcze z open suse.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 13, 2012, 09:57:49 wysłana przez lawojku » Zapisane

wojtek
falkon
Miętowe nasionko
*

Reputacja 0

« Odpowiedz #5 : Styczeń 13, 2012, 12:12:21 »

Dziwne, na forum forum.suse.pl na pewno spróbują pomóc. Crash jest dopiero po zalogowaniu?
lawojku
Dorodna miętowa sadzonka

Reputacja 0

« Odpowiedz #6 : Styczeń 13, 2012, 01:26:05 »

crash jest w trakcie logowania, nie da się zalogować, natomiast na konto roota da. Na sesję openbox mogę się logować, problem dotyczy KDE tylko. Ale nie będę szukał pomocy, zainstaluję na nowo, jeżeli sytuacja się powtórzy zacznę szukać przyczyny, bo może dotyczyć np. mojego komputera a nie suse.

wojtek
marcin'82
Globator Moderalny
Pole mięty

Reputacja 2

Distro: PCLinuxOS 2012 Xfce | Debian Wheezy (testing) Xfce

echo "Nic nie działa!" && rm -rf /

« Odpowiedz #7 : Styczeń 13, 2012, 07:26:34 »

lawojku
Zajrzyj do tego tematu:
http://forum.linuxmint.pl/index.php/topic,3599.msg29842.html#msg29842 .
Wiem, że inny system itd., ale warto spróbować.

Ko ko ko ko Debian spoko! | marcin'82 ;]
falkon
Miętowe nasionko
*

Reputacja 0

« Odpowiedz #8 : Styczeń 13, 2012, 07:56:10 »

Jak się na roota da, to może tylko usuń ~/.kde4
lawojku
Dorodna miętowa sadzonka

Reputacja 0

« Odpowiedz #9 : Styczeń 14, 2012, 02:59:29 »

usuwałem kde4 i inne pliki ukryte, ale nic to nie dawało, zainstalowałem jeszcze raz, jest ok, na razie testuję. Nic się nie dzieje, poza tym, że zmienić motyw kursora można przed aktualizacją, po aktualizacji już nie, ta opcja w systemsettigs nie chce ruszyć.
Poza tym wszyscy zdrowi).

wojtek
falkon
Miętowe nasionko
*

Reputacja 0

« Odpowiedz #10 : Styczeń 14, 2012, 08:09:56 »

ustawienia systemowe -> wygląd przestrzeni roboczej -> motyw kursora nie działa? u mnie działa:P Jedziesz na kwin, nie instalowałeś przypadkiem jakiegoś compiza?
lawojku
Dorodna miętowa sadzonka

Reputacja 0

« Odpowiedz #11 : Styczeń 14, 2012, 08:13:35 »

no nie działa, w kde nie używam compiza. instalowałem już tego suse kilka razy żeby potestować różne rzeczy w trakcie, no i zawsze motyw kursorów nie działa po aktualizacji.

wojtek
falkon
Miętowe nasionko
*

Reputacja 0

« Odpowiedz #12 : Styczeń 14, 2012, 10:11:08 »

cuda panie. Jaka to wersja KDE?
lawojku
Dorodna miętowa sadzonka

Reputacja 0

« Odpowiedz #13 : Styczeń 14, 2012, 10:16:08 »

KDE 4.7.2, ogólnie zbyt krótko żeby oceniać, ale poza jedną j.w. widoczną wpadką - jestem zadowolony. Ciekawe jak ze stabilnością na dłuższą metę. ..a teraz to się zaczynam dziwić, że ubuntu przoduje. suse wydaje się ciekawszy, lepiej dopracowany, więcej narzędzi..no ale się zobaczy

pss. po dodaniu dodatkowych repozytoriów znalazły się dodatki - plasmoidy do KDE - wszystkie.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 16, 2012, 02:36:54 wysłana przez lawojku » Zapisane

wojtek
aviaton
Miętowy Kumpel
Dorodny miętowy krzew

Reputacja 0

Distro: Linux OpenSuse 12.1 x86 _64 AMD

stan wolny

« Odpowiedz #14 : Styczeń 24, 2012, 11:04:58 »

Miałem ten sam problem z przepełnieniem /tmp , jest na to prosta rada , wchodzimy w Yast - system - edytor/etc/sysconfig  następnie system - cron - i odszukujemy  CLEAR TMP DIRS AT BOOTUP  i zmieniamy wartośc na  yes . chyba nic nie pokreciłem , teraz katalog tmp będzie czyszczony podczas startu systemu.

AMD 64 X  3800+ MSIK9N Neo V3  GF 7300GT 2 GB RAM
Strony: [1] 2
Drukuj
Skocz do: