Strony: [1]
Drukuj
Autor Wątek: Przechwytywanie dźwięku bezpośrednio z głośników  (Przeczytany 1705 razy)
szymon
Urząd Porządkowy
Miętowy krzew

Reputacja 0

Distro: Debian Wheezy- XFCE4.8 amd64

« : Marzec 28, 2009, 02:58:40 »

Interesuje mnie ta kwestia , a konkretnie przechwytywanie muzyki odtwarzanej bezpośrednio  z dysku np. z Last-FM. Rejestrator dźwięku to potrafi ale on zapisuje za pomocą mikrofonu i taka jakość materiału jest właściwie tak podła, że bezużyteczna. Można to jakoś inaczej rozwiązać ?

Pozdrawiam szymon
mati75
Master psuja
Administrator
Miętowa plantacja

Reputacja 2

Distro: Debian Sid x64 || Arch Linux x64

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #1 : Marzec 28, 2009, 03:18:34 »

program o nazwie audacity

HP 2510p || HP 8510w ||
szymon
Urząd Porządkowy
Miętowy krzew

Reputacja 0

« Odpowiedz #2 : Marzec 28, 2009, 07:24:22 »

program o nazwie audacity
Audacity znam kiedyś w Ubuntu używałem , ale teraz jakoś nie mogę go uruchomić w zakresie nagrywania z bezpośrednim przechwytem. Poza tym ten programi działa jak należy. Może pomógłbyś mi go ruszyć ?  Uśmiech
W obecnej chwili wygląda to tak,  że miernik poziomu wejściowego  Audacity pokazuje sygnał niezmienny o stałym poziomie. Efektem tego nic w nagraniu nie słychać.
Teraz opiszę jakie ustawienia przyjęłem. Z konsoli uruchomiłem alsamixer i odczytałem wskazania.
Kod:
Alsamixer v1.0.16
Card: HDA Intel                                                             
Chip: Realtek ALC268 
takie ustawienia wybrałem w Audacity
Kod:
Nagrywanie
Urządzenie: Alsa: HDA Intel ALC268: Analog (hw:0,0)
Kanały: 2 stereo
  Problem ten dotyczy Debiana, w Mint nie instalowałem Audacity. 

Pozdrawiam szymon
Forum Linux Mint
« Odpowiedz #2 : Marzec 28, 2009, 07:24:22 »

Brand
Miętowe nasionko
*

Reputacja 0

« Odpowiedz #3 : Marzec 28, 2009, 09:50:44 »

W Mint z Gnome (w Debianie pewnie podobnie) kliknij podwójnie na głośnik (w Mint znajduje się on w prawym dolnym rogu ekranu) pojawi ci się okienko z regulacją głośności. Kliknij preferencje odszukaj i zaznacz pozycję Przechwytywanie | Nagrywanie, zamknij okienko preferencji. W oknie regulacji głośności pojawiła się nowa zakładka - nagrywanie, przejdź do niej. Będzie widnieć tam pozycja przechwytywanie, pod nią są dwie ikonki - głośnik i mikrofon. Teraz zrób tak:
- przy głośniku musi być czerwony krzyżyk - X
- przy mikrofonie nie ma być krzyżyka
Nie wyłączaj okna regulacji, włącz jakąś muzykę, odpal Audacity, kliknij nagrywanie. Teraz zobaczysz poziom mikrofonu - czyli po przestawieniu - przechwytywania. Przejdź znów do okna regulacji teraz pobaw się suwaczkiem przechwytywania (zakładka nagrywanie), tzn. ustaw go tak, aby poziom suwaka nagrywania był na jakieś 3/4 oraz, żeby było widać te niebieskie paski od dźwięku inaczej dźwięk będzie przesterowany, prościej mówiąc będzie za głośno, a co za tym idzie na dźwięku w naszym nagraniu będzie "charszczeć", zawsze można sprawdzić jak się nagrało. Jeśli nagrywa się tak jak potrzeba to okienko regulacji oczywiści możesz zamknąć. Poniżej screen jak mniej więc powinno być ustawione.

My JID: ervil at aqq dot eu
szymon
Urząd Porządkowy
Miętowy krzew

Reputacja 0

« Odpowiedz #4 : Marzec 29, 2009, 11:02:55 »

W Mint z Gnome (w Debianie pewnie podobnie)
Jest tak samo już próbowałem, zobacz :

Sygnał jest na stałym niezmiennnym poziomie. Z tego co piszesz wynika, że nagranie dokonuje się za pomocą mikrofonu. Chciałbym tego uniknąć. Mati75 pisał , że Audacity potrafi zapisywać także bez udziału mikrofonu . Na tym mi zależy !
« Ostatnia zmiana: Marzec 29, 2009, 11:06:20 wysłana przez szymon » Zapisane

Pozdrawiam szymon
Brand
Miętowe nasionko
*

Reputacja 0

« Odpowiedz #5 : Marzec 29, 2009, 11:55:30 »

Pisałem, że to co jest widoczne jako poziom mikrofonu jest poziomem przechwytywania, który widoczny jest dopiero po włączeniu nagrywania.

My JID: ervil at aqq dot eu
szymon
Urząd Porządkowy
Miętowy krzew

Reputacja 0

« Odpowiedz #6 : Marzec 29, 2009, 01:00:21 »

Pisałem, że to co jest widoczne jako poziom mikrofonu jest poziomem przechwytywania, który widoczny jest dopiero po włączeniu nagrywania.
Oczywiście ja to rozumiem, ale cały czas chodzi o nagrywanie z mikrofonu, który daje jakość bardzo mizerną. Zainstalowałem Audacity w międzyczasie w Mint i tutaj on działa . W Debianie nie chce.

Pozdrawiam szymon
Strony: [1]
Drukuj
Skocz do: