Strony: [1]
Drukuj
Autor Wątek: linux Mint - kompleksowa kopia zapasowa  (Przeczytany 503 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
semmac
Miętowe nasionko
*

Reputacja 0

Distro: Mint 11

« : Styczeń 19, 2012, 10:16:40 »

Witam. Używam Mint-a i system mi się sypie z niewiadomych powodów. Chciałbym zainstalować nowszą wersję (mam nadzieję, że stabilniejszą). Ponieważ mając mało doświadczenia z lunuxami miałem spore problemy z ustawieniami sieci bezprzewodowej, drukarki bezprzewodowej i kilku innych ważnych dla mnie rzeczy chciałbym zapytać czy możliwa jest następująca rzecz ( i jak ją przeprowadzić):

Zrobić kopię nie tylko swoich plików, ale również ustawień (np.: drukarki), ewentualnie również zainstalowanego prze ze mnie oprogramowania (komercyjny soft do prowadzenia działalności gospodarczej) i sterowników. W taki sposób, żeby po instalacji nowszej wersji Minta (może nawet po formacie) nie męczyć się ze wszystkim od początku.

Z góry dziękuję za pomoc

stefan1948
Globator Moderalny
Dorodny miętowy krzew

Reputacja 2

Distro: Mint Gloria , Helena , Isadora , Julia , Arch , Xtreme 4

« Odpowiedz #1 : Styczeń 19, 2012, 12:38:23 »

http://forum.linuxmint.pl/index.php?action=search2
1.Podczas instalacji utwórz /home , w razie problemów zawsze możesz przeinstalować partycję /. pozostawiając /home bez formatowania .
2. Jeżeli to komputer stacjonarny możesz mu wstawić drugi dysk instalując nowy system (w szukajce znajdziesz poradniki) następnie skopiować co chcesz ze szwankującego systemu ( gdybyś miał jakieś wątpliwości to dla pewności odłącz dysk z obecnym teraz mintem , a po instalacji podłącz go , jeżeli wystartuje stary jako pierwszy wystarczy zamienić kabelki do dysków by nie grzebać w ustawieniach)
potem z jakiegokolwiek katalogu możesz zaglądać na drugi dysk i kopiować co chcesz .    

3. Możesz zainstalować na tym samym dysku następnego minta obok starego jak na poniższym obrazku .

« Ostatnia zmiana: Styczeń 19, 2012, 12:56:16 wysłana przez stefan1948 » Zapisane

Linux to wolność.
Windows niby też ale w obozie koncentracyjnym zwanym
rezerwatem.
semmac
Miętowe nasionko
*

Reputacja 0

« Odpowiedz #2 : Styczeń 19, 2012, 01:32:01 »

http://forum.linuxmint.pl/index.php?action=search2
1.Podczas instalacji utwórz /home , w razie problemów zawsze możesz przeinstalować partycję /. pozostawiając /home bez formatowania .
2. Jeżeli to komputer stacjonarny możesz mu wstawić drugi dysk instalując nowy system (w szukajce znajdziesz poradniki) następnie skopiować co chcesz ze szwankującego systemu ( gdybyś miał jakieś wątpliwości to dla pewności odłącz dysk z obecnym teraz mintem , a po instalacji podłącz go , jeżeli wystartuje stary jako pierwszy wystarczy zamienić kabelki do dysków by nie grzebać w ustawieniach)
potem z jakiegokolwiek katalogu możesz zaglądać na drugi dysk i kopiować co chcesz .   

3. Możesz zainstalować na tym samym dysku następnego minta obok starego jak na poniższym obrazku .

Niestety jest to laptop, a mając złe doświadczenia z przeszłości z instalowaniem dwóch linuxów na jednym dysku raczej nie będę ryzykował danych firmowych.
Piszesz o „zaglądaniu” na starą partycję. Nie ma problemu jeśli chodzi o poszczególne pliki, a ja się pytałem o ustawienia i już poinstalowane pogramy (żeby ich na nowo nie instalować.
Moje pytanie wynika z jednej prostej rzeczy której się nauczyłem: jeśli chcę coś zrobić a nie wiem jak i czym to prędzej znajdę coś pod linuxem niż pod windowsem. Ponieważ nie jestem ekspertem powtórzę swoje pytanie: czy możliwe jest takie skopiowanie części systemu o jakim wcześniej pisałem?
Forum Linux Mint
« Odpowiedz #2 : Styczeń 19, 2012, 01:32:01 »

stefan1948
Globator Moderalny
Dorodny miętowy krzew

Reputacja 2

« Odpowiedz #3 : Styczeń 19, 2012, 02:40:52 »

Minty nawzajem tolerują się na jednym dysku , gorzej wygląda to w innych zestawach .
Może wystarczy skopiować potrzebne dane np. na pendrive taki 16GB można już kupić za około 70zł ewentualnie płytki DVD . Jeżeli masz osobne partycje /. i /home wystarczy wgrać od nowa zaznaczając formatowanie tylko na partycji:
 /. z systemem plików a
/home zamontuj bez formatowania , to jest jakieś 10 minut roboty.

Jak widać linuksy egzystują obok siebie . Mrugnięcie
« Ostatnia zmiana: Styczeń 19, 2012, 03:18:54 wysłana przez stefan1948 » Zapisane

Linux to wolność.
rezerwatem.
semmac
Miętowe nasionko
*

Reputacja 0

« Odpowiedz #4 : Styczeń 19, 2012, 04:16:52 »

Minty nawzajem tolerują się na jednym dysku , gorzej wygląda to w innych zestawach .
Może wystarczy skopiować potrzebne dane np. na pendrive taki 16GB można już kupić za około 70zł ewentualnie płytki DVD . Jeżeli masz osobne partycje /. i /home wystarczy wgrać od nowa zaznaczając formatowanie tylko na partycji:
 /. z systemem plików a
/home zamontuj bez formatowania , to jest jakieś 10 minut roboty.

Jak widać linuksy egzystują obok siebie . Mrugnięcie

Czyli jeśli dobrze rozumiem, to przegrywam cały /home a potem wgrywam go do nowego systemu i zainstalowane oprogramowanie będzie działać bez problemu? Wynika z tego, że w trakcie instalacji jakiegoś softu żadne pliki nie są instalowane poza tym folderem, a powiązań z systemem (tak jak w windowsie) nie ma??

Nadal pozostaje problem z sterownikami. Nie ma jakiegoś programu który by całą konfigurację zapisał a potem przepisał do nowego systemu?
szymon1978
Don Simono Milicjante
Miętowy Kumpel
Dorodna miętowa sadzonka

Reputacja 0

Distro: Miętowy Remix(9 Isadora) openSUSE 12.1,LMDE Xfce,Dreamlinux

« Odpowiedz #5 : Styczeń 19, 2012, 06:38:29 »

W LinuxMint 9 istnieje narzędzie do wykonywania kopii zapasowej,z tego co pamiętam przywróciło mi nawet ustawienia systemu i programy,które miałem poinstalowane.Jak sprawa wygląda w innych wersjach Minta,nie mam pojęcia,ponieważ dalej jestem wierny Isadorze  Mrugnięcie

stefan1948
Globator Moderalny
Dorodny miętowy krzew

Reputacja 2

« Odpowiedz #6 : Styczeń 19, 2012, 06:44:39 »

W katalogu domowym na pasku narzędzi masz widok a w nim w środkowej części wyświetlanie ukrytych plików to pokaże Ci całą jego zawartość , może nie wszystko trzeba kopiować , możesz sprawdzić "wagę" katalogu domowego prawoklik na nim i na samym dole właściwości sam ocenisz do czego Ci się to zmieści . Być może że coś sobie doinstalowałeś i można byłoby pominąć taki trefny katalog .

Linux to wolność.
rezerwatem.
semmac
Miętowe nasionko
*

Reputacja 0

« Odpowiedz #7 : Styczeń 20, 2012, 07:46:04 »

W katalogu domowym na pasku narzędzi masz widok a w nim w środkowej części wyświetlanie ukrytych plików to pokaże Ci całą jego zawartość , może nie wszystko trzeba kopiować , możesz sprawdzić "wagę" katalogu domowego prawoklik na nim i na samym dole właściwości sam ocenisz do czego Ci się to zmieści . Być może że coś sobie doinstalowałeś i można byłoby pominąć taki trefny katalog .
Jeszcze jedna sprawa: nigdzie nie doszukałem się takich danych jak np: zapisane maile (wysłane i otrzymane) przez program pocztowy (Kmail), nie wspominając o innych jakieś sugestie?
stefan1948
Globator Moderalny
Dorodny miętowy krzew

Reputacja 2

« Odpowiedz #8 : Styczeń 20, 2012, 09:46:56 »

Pocztę znajdziesz w plikach ukrytych ale jest to celowo zaszyfrowane i ta droga dotarcia do wiadomości przez profile jest dość zawiła opisywana gdzieś w Google . Podam łatwiejszy sposób chociaż na piechotę :

Na początek utwórz nowy katalog i zmień mu nazwę na np. Poczta by był porządek przenieś do katalogu domowego jak na obrazku , przeciągnij go na wskazane miejsce . Teraz możesz otworzyć pocztę i prawoklik na interesującej Cię wiadomości wybierz "zapisz jako" następnie w "zapis w katalogu " jest menu i tam znajdziesz dodany katalog "Poczta" i klepnąć zapisz . Jest jednak wada tego sposobu bo każdą wiadomość z osobna można zapisać więc wymaga czasu .

Linux to wolność.
rezerwatem.
Strony: [1]
Drukuj
Skocz do: