Strony: [1]
Drukuj
Autor Wątek: [rozwiązany]Początkujący- pomoc z nietypową instalacją, albo typową?  (Przeczytany 335 razy)
Lozohcum
Miętowe nasionko
*

Reputacja 0

Distro: Mint 11 Mietowy remix

Homo sum et nil humanom a me aneliun ese puto

« : Styczeń 25, 2012, 12:47:33 »

Witajcie
jestem jak widać tutaj całkowicie nowy i zielony. Na wstępie chciałbym powiedzieć, że już bardzo dużo czytałem o instalacji lunuxa głównie na penrdrive. Chciałbym zacząć przygodę z linuxem mint. Jestem w trakcie pobierania miętowego remixu.

Mam na swoim komputerze dwa systemy, xp oraz win7. Na xp pracuje moja mama a ja siedzę na win7.
Gdybym coś źle zrobił i uszkodził dane na dyskach rychło bym zginał z rąk matki, dlatego chciałbym skorzystać z innego rozwiązania niż instalowanie linuxa na dysku.

I tu się pojawia seria pytań (proszę o wyrozumiałość)
-Czy można zainstalować Miętowy remix na pendrive tak, aby na nim znajdował się system a reszta rzeczy zapisywała się na moim komputerze? Progamy np.  Jeżeli tak to jak? instalowałem już mint 12 na penrdrive za pomocą lili usb creator i innych ale nie działało, komputer w ogóle nie chciał wystartować systemu z pendrive.
-Czy po takim zabiegu będę miał możliwość używać tego programu do odpalania gier windows?
-Czy istnieje jakaś graficzna metoda instalacji aplikacji, gier, sterowników na mint'cie? wiem, że instaluje się przez terminal ale czy jest może jakieś rozszerzenie które by upodobniło ten proces do windowsa? Jeżeli nie ma to dajcie linka proszę do tutoriala jak instalować na mint'cie bo ciężo jest mi znaleźć poradnik który byłbym w stanie zrozumieć, często ludzie piszą tak jakby czytelnik już znał całą terminologie itp...

Chciałbym też zainstalować go na pendrive bo tak naprawdę nie wiem na ile będę w stanie funkcjonować na linuxie i czy często będę to robił, aczkolwiek np chcialbym go an starym kompie używać bo ten ledwo zipie a linuks dałby mu odpocząć myślę.

Przepraszam was za literówki i błędy ale mam ręce zamarznięte i nawet nie jestem w stanie części wyłapać.
« Ostatnia zmiana: Luty 03, 2012, 12:52:21 wysłana przez Lozohcum » Zapisane

Czyżby tu była reklama? Jaka reklama? :/
Ulvhedin
Siewca Mięty
Miętowy krzew

Reputacja 0

Distro: Arch+e17

« Odpowiedz #1 : Styczeń 25, 2012, 11:14:57 »

Da sie ale wiecej zabawy niz pozytku. W pod windowsem zainstaluj VirtualBox i zrob sobie instalacje wirtualna zey zobaczyc z czym to sie je.
Jak sie sposoba to backup plikow mamy zrob i zrob instalacje obok windowsa.

ps. przechodzilem to samo z tym ze mama woli Linuxa niz windowsa bo wygodniejszy. Tyle ze tzreba bylo skonfigurowac wszystko wg jej potrzeb. To bylo 3 lata temu.

MB:ASUS Barebone P2-M2A690G|ASUS 1215N|ASUS A8H
Lozohcum
Miętowe nasionko
*

Reputacja 0

« Odpowiedz #2 : Styczeń 25, 2012, 04:28:08 »

Jak zainstalować to na VirtualBox?

A takie pytanie mam, czym się różni np Linux mint zwykły od linux mint debian?

Czy na miętowym remicie będzie działać podpunkt 5c z tego poradnika? http://forums.linuxmint.com/viewtopic.php?f=42&t=86813&sid=b8d613c1fd64d5b0251d217ca640841c
« Ostatnia zmiana: Styczeń 25, 2012, 04:41:26 wysłana przez Lozohcum » Zapisane

Forum Linux Mint
« Odpowiedz #2 : Styczeń 25, 2012, 04:28:08 »

Ulvhedin
Siewca Mięty
Miętowy krzew

Reputacja 0

« Odpowiedz #3 : Styczeń 25, 2012, 04:39:26 »

jeden bazuje na ubuntu, drugi na debianie. Z czego Ubuntu wywodzi sie z debiana.
A debian wywodzi sie z chaosu. A chaosowi winne jest USA i Izrael...

Lozohcum
Miętowe nasionko
*

Reputacja 0

« Odpowiedz #4 : Styczeń 25, 2012, 04:44:51 »

jeden bazuje na ubuntu, drugi na debianie. Z czego Ubuntu wywodzi sie z debiana.
A debian wywodzi sie z chaosu. A chaosowi winne jest USA i Izrael...

a miętowy remix opiera się na debianie czy ubuntu? Czy można jednoznacznie albo chociaż w większej mierze stwierdzić która wersja jest lepsza?

Ulvhedin
Siewca Mięty
Miętowy krzew

Reputacja 0

« Odpowiedz #5 : Styczeń 25, 2012, 04:48:36 »

do momentu wyklarowania sie wizji developerow Minta jestem zwolennikiem Mint 11 Remix Matiego wersja oparta na LXDE. Tu chlopaki tez polecaja remix oparty na Debianie. Najlepiej zainstalowac i sie pobawic... poczuc ta moc i zdecydowac..

Lozohcum
Miętowe nasionko
*

Reputacja 0

« Odpowiedz #6 : Styczeń 25, 2012, 05:02:06 »

do momentu wyklarowania sie wizji developerow Minta jestem zwolennikiem Mint 11 Remix Matiego wersja oparta na LXDE. Tu chlopaki tez polecaja remix oparty na Debianie. Najlepiej zainstalowac i sie pobawic... poczuc ta moc i zdecydowac..

Mówisz o tym tak? http://linuxmint.pl/lista-artykuow/1-latest-news/291-linux-mint-11-katya-pl-aka-mitowy-remix-11.html

Próbuję teraz instalować go za pomocą Lili usb creator, może tym razem się uda coś odpalić, choćby na VirtualBox

Ulvhedin
Siewca Mięty
Miętowy krzew

Reputacja 0

« Odpowiedz #7 : Styczeń 25, 2012, 05:03:52 »

tak.. sciagasz ISO, instalujesz VB, wskazujesz iso w VB i instalacja leci... nie powinno byc problemow.

haragon
Miętowe nasionko
*

Reputacja 0

Distro: MINT

« Odpowiedz #8 : Styczeń 25, 2012, 05:34:35 »

Jak to jest komputer stacjonarny to może warto rozważyć zakup używanego dysku twardego za 30zł na alledrogo.pl, podpinasz pod płytę i masz bezpieczną i nieograniczoną zabawę na nowym systemie ;-).

Miętowy Remix 9 Isadora
Lozohcum
Miętowe nasionko
*

Reputacja 0

« Odpowiedz #9 : Styczeń 25, 2012, 05:45:49 »

Udało mi się odpalić przez virtialbox'a po instalacj przez lili, tylko jak mam okno do wpisania loginu a potem hasła to niezaleznie co wpisze to i tak po wklepaniu znowu pojawa sie puste pole

Strony: [1]
Drukuj
Skocz do: