Strony: [1]
Drukuj
Autor Wątek: Mint 12 czy Kubuntu 11.10?  (Przeczytany 1351 razy)
danone
Miętowe nasionko
*

Reputacja 0

« : Styczeń 29, 2012, 09:40:11 »

Witajcie

Postanowiłem zainstalować sobie jako drugi system coś na bazie Linuxa.
Dokonując researchu niekończenie dużej ilości recenzji, opinii, felietonów itp mój ostateczny wybór padł na środowisko kde. Chodziło mi o coś lżejszego niż obecnie np. Ubuntu, ale nie ukrywam że pod względem estetycznym odpychało mnie Xubuntu czy Lubuntu. Ważnym czynnikiem jest dla mnie popularnośc systemu, a więc wsparcie i dostępność oprogramowania..
Jako wieloletni użytkownik Windowsa na pewno mam pewne przyzwyczajenia i wzroce zachowań których wypadałoby sie pozbyć. Nie znaczy że szukam prostego systemu - posiadam też sporą dozę samozaparcia, a przy okazji przesiadki na Linuxa chiałbym sie o nim czegoś nauczyć, a nie być tylko prowadzonym za rączkę. W drugą strone też nie chciałbym przeginać - lektura grubej ksiązki z wierszami poleceń na samym starcie odpada.

No więc mniej więcej widzicie moją motywację i podejcie do sprawy. Teraz pozostaje pytanie - który z tych systemów będzie najbardziej zgodny z ww. "filozofią"?
Wiem że to trochę paradoks pytać się o wybór Minta na forum Minta - pewnie wszyscy powiedzą - "bierz Minta"
Prosiłbym raczej o konstruktywne argumenty doświadczonych użytkowników na temat tych obydwu systemów.
Naprawdę jestem w kropce jeśli chodzi o ostateczną decyzję. Mint jest co prawda na 1. miejscu w rankingu DistroWatch, ale z drugiej strony trochę wstrzemieźliwych recenzji przeczytałem na jego temat. Testowanie obu systemów na ten moment odpada - chcę po prostu przysiąść do jednego i wgłębic się w tajniki obsługi oraz poznać możliwości.

A, byłbym zapomniał, jeszcze jedna informacja która doprecyzuje temat. Ogólnie jestem przeciwny klonom klonów, ale mając na uwadze pozytywne relacje na temat polskiej wersji, pytanie powinno raczej brzmieć" Mint, Miętowy Remix czy Kubuntu?
ddp
Miętowe nasionko
*

Reputacja 0

Distro: Mint 9 x64

« Odpowiedz #1 : Styczeń 30, 2012, 10:24:24 »

Próbowałem kilku dystrybucji i powiem Ci, że Mint jest naprawdę dobry dla początkującego i działa bardzo przyzwoicie - ale zwykła edycja, LMDE zostaw na później. Uważam też, że jakąkolwiek dystrybucję byś wybrał, to najlepiej instalować ze środowiskiem graficznym, które jest w niej domyślne/podstawowe - taki zestaw zawsze jest najlepiej dopracowany i nie sprawia kłopotów; a nawet może mieć lepszą wydajność - np. próbowałem PC-LinuxOS i domyślne KDE chodziło wyraźnie szybciej niż opcjonalne GNOME, na Kubuntu też słyszałem narzekania, że jest gorzej zrobione niż z domyślnym GNOME.
Powiem też, że warto pomyslec o przyszłosci, tzn. na jakiej dystrybycji chciałbyś osiąść na stałe, jak nabierzesz doświadczenia - bo np. używanie Minta, czy Ubuntu pcha Cię powoli, systematycznie w kierunku... Debiana  Mrugnięcie
« Ostatnia zmiana: Styczeń 30, 2012, 10:29:53 wysłana przez ddp » Zapisane

kto pyta, błądzi z innymi...
szymon1978
Don Simono Milicjante
Miętowy Kumpel
Dorodna miętowa sadzonka

Reputacja 0

Distro: Miętowy Remix(9 Isadora) openSUSE 12.1,LMDE Xfce,Dreamlinux

« Odpowiedz #2 : Styczeń 30, 2012, 12:09:34 »

Poczekaj do kwietnia,wyjdzie wtedy Kubuntu 12.04 LTS i Mint 13 z 5-cio letnim wspariem.Z mojego doświadczenia wynika,że wersje LTS(Long Time Support)są bardziej stabilne i lepiej dopracowane.Osobiście polecam Miętowy Remix 9 z gnome lub openSuse 12.1 jeżeli wolisz KDE.

Forum Linux Mint
« Odpowiedz #2 : Styczeń 30, 2012, 12:09:34 »

Buba
Dorodna miętowa sadzonka

Reputacja 1

Distro: Debian Sid / Zuo

jak by wszystko było proste, było by nudne

« Odpowiedz #3 : Styczeń 30, 2012, 04:48:08 »

nie wiem jak teraz działa mint 12 kde ale kiedyś się na nim dobrze zawiodłem może to się zmieniło polecił bym ci wypróbować oba systemy na live-cd lub z pendriva bo najlepiej sam ocenisz wiedząc przed czym siedzisz

danone
Miętowe nasionko
*

Reputacja 0

« Odpowiedz #4 : Luty 01, 2012, 06:01:32 »

Wielkie dzięki za odpowiedzi.
Chciałbym się odnieść do słów każdego z szanownych forumowiczów

ddp
1.słuszna uwaga odnośnie domyślnych środowisk graficznych  - będę miał to zawsze na uwadze
2. to kubuntu nie ma kde jako domyślnego środowiska?
3. co ma takiego w sobie wersja mde że powinienem zostawić ja na później?

szymon1978
1. nie bardzo chciałbym jeszcze czekać do kwietnia i odwlekać sprawę
2. Miętowy Remix 9 to już starsza wersja - czy stabilność równoważy starszą architekturę?

Buba
1. chyba się jednak tak skończy, że będę testował oba - z tym że wole bezpośrednio z zainstalowana dystrybucją

Tak na marginesie: Tutaj otrzymałem 3 odpowiedzi, na forum kubuntu - żadnej. Trochę to świadczy o społeczności
szymon1978
Don Simono Milicjante
Miętowy Kumpel
Dorodna miętowa sadzonka

Reputacja 0

Distro: Miętowy Remix(9 Isadora) openSUSE 12.1,LMDE Xfce,Dreamlinux

« Odpowiedz #5 : Luty 01, 2012, 11:07:32 »

Z mintem9 problemów mieć nie będziesz(wszystkie prawdopodobnie są opisane na forum)działa szybko i stabilnie(mam go na pudle i 2 lapkach)Gnome 2 jest tam środowiskiem domyślnym,więc jako początkującemu będzie Ci o wiele łatwiej "załapać".Ale wybór należy do Ciebie,nie jesteś tu ograniczany niczym,poza wydajnością twego sprzętu i własną wyobraźnią,więc testuj Mrugnięcie
P.S.Jak już napisał kolega powyżej,najlepszym wyjściem jest testowanie LiveCD(bez instalacji na dysku twardym)lub poprzez maszynę wirtualną.

Buba
Dorodna miętowa sadzonka

Reputacja 1

« Odpowiedz #6 : Luty 03, 2012, 12:31:03 »

jeśli na 100% chcesz mieć u siebie kde to polecam OpenSuse albo Chakre domyślnie mają kde w dość przyzwoitej formie

Gieniu
Miętowe nasionko
*

Reputacja 0

Distro: Linux Mint 9 gnome

« Odpowiedz #7 : Luty 07, 2012, 11:38:50 »

jeśli na 100% chcesz mieć u siebie kde to polecam OpenSuse albo Chakre domyślnie mają kde w dość przyzwoitej formie
Mnię się wydaję się , że debianowskie systemy są o wiele prostsze w ujeżdżaniu . Próbowałem Susła i moim zdaniem nie jest tak intuicyjny jak Ubuntu czy Mint  a nawet nie tak jak PClinuxOS który z KDE na pokładzie jest bardzo dopracowany i w dodatku jest dystrybucją ciągłą . A co najlepsze można w nim używać takich komend jak w UBU czy Mincie . Obecnie używam
Minta 9 którego kocham i biadam nad odejściem od starego gnome . Oraz Mint12 KDE (ten ma trochę problemów i niedoróbek oraz braków kadrowych np: Compiz .) Z całą pewnością najwięcej informacji w przystępnej formie można znaleźć jeśli chodzi o w/w systemy.Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Luty 07, 2012, 11:40:24 wysłana przez Gieniu » Zapisane
danone
Miętowe nasionko
*

Reputacja 0

« Odpowiedz #8 : Luty 08, 2012, 06:09:27 »

Gieniu
Chodzi mi właśnie o wspomniane systemy "debianopodobne" z racji tego, że dzięki swojemu stażowi posiadają bogate oprogramowanie. Nie wiem z czym jest kompatybilny openSuse, bo na distrowatch jest napisane że bazuje na niezależnych kodzie. Jak to się przekłada na dostępny software?
Zacząłem testy od kubuntu, na razie Mint w poczekalni. Podoba mi się KDE, ale potrzebuje jeszcze czasu żeby ocenić faktyczną stabilność tego distro.
Ja natomiast zakochałem się w konsoli - kurcze, jakie życie jest prostsze i szybsze... Funkcjonalności to ogromna zaleta. Nie mówiąc już o czynnościach, których standardowo nie da się wykonać - np. przeglądarka nie chciała mi się zamknąć - killall firefox i po kłopocie. Naprawdę, cudowne narzędzie
Buba
Dorodna miętowa sadzonka

Reputacja 1

« Odpowiedz #9 : Luty 09, 2012, 02:10:20 »

jeśli chcesz mieć zawsze świeże KDE na czymś debiano podobnym no to odrzucając własną kompilację całego kde zostaje chyba tylko kubuntu albo mint, wszystko co dość mocno bazuje na debianie nigdy nie ma najświeższych paczek

danone
Miętowe nasionko
*

Reputacja 0

« Odpowiedz #10 : Luty 15, 2012, 10:56:28 »

Buba
To w takim wypadku faktycznie pozostaje tylko kubuntu, bo jeśli chodzi o Minta, to rozpatruje go tylko kategoriach Gnome (gdzieś wyczytałem, że konkretne dystrybucje najlepiej stosować z domyślnymi środowiskami graficznymi ponieważ są najlepiej dopracowane - distro w innych środowiskach to takie forki mające na celu pozyskać użytkowników, przyzwyczajonych do innego środowiska)
Strony: [1]
Drukuj
Skocz do: