Strony: [1]
Drukuj
Autor Wątek: [Problem] Linux mint przy odtwarzaniu filmów zaczyna "skakać".  (Przeczytany 759 razy)
meliegree
Gość
« : Kwiecień 21, 2009, 11:53:02 »

Witam.
Mam dosyć nietypowy (dla mnie) problem. Gdy próbuję oglądać film na swoim komputerze obraz w nim zaczyna skakać a dźwięk się "rozjeżdza".  Problem występuje w programach Totem oraz MPlayer (innych nie używam). Zainstalowałem sterowniki do karty graficznej z oficjalnej strony, następnie ściągnąłem kodeki poprzez wbudowaną w Minta wyszukiwarkę. Nic to nie dało. Podejrzewam, że problemem może być DMA jednak nigdzie nie znalazłem dokładnej instrukcji co do tego problemu. Przeszukałem google, jednak nic nie znalazłem. W jaki sposób to naprawić?
kosa1
Administrator
Miętowa plantacja

Reputacja 0

Distro: Linux Mint 9-64 bit, Ubuntu 10.04 64 bit

Terminatorka

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #1 : Kwiecień 22, 2009, 12:06:10 »

Czy Twoim zdaniem posiadamy paranormalne zdolności?
Czy będziesz uprzejmy podać jaki komputer, z jaką grafiką i z jakimi sterownikami - pytając "jaki komputer" mam na myśli dane techniczne, a nie tylko jego nazwę.

Linux nie gryzie! : www.ubunciak.pl
Asus GeForceGTS250, PhenomII, 4 GB RAM, Barracuda 7200.12 500 GB, Livebox (ethernet)
Problem rozwiązany? Wstaw to słowo do tytułu swojego pierwszego postu!
meliegree
Gość
« Odpowiedz #2 : Kwiecień 22, 2009, 12:43:42 »

Kurcze, wiedziałem że o czymś zapomniałem. Przepraszam.
Komputer:
Athlon 6000 X2 (3.1 Ghz)
2 Gb ram
Karta graf. Radeon 4850 1gb.

Sterowniki pochodzą z oficjalnej strony ATI. Ich numer to: 9.4, wersja 32 bitowa.
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 22, 2009, 12:57:07 wysłana przez meliegree » Zapisane
Forum Linux Mint
« Odpowiedz #2 : Kwiecień 22, 2009, 12:43:42 »

kosa1
Administrator
Miętowa plantacja

Reputacja 0

Terminatorka

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #3 : Kwiecień 22, 2009, 09:38:26 »

http://forum.pld-linux.org/viewtopic.php?p=32077
Trochę poszukałam o tej karcie i sterownuikach. Wynik nie jest zbyt ciekawy. Te sterowniki niestety nie są idealne. Dałam Ci link do wątku, inne distro, ale zasada taka sama. Paczk - będą miały w Synapticu nazwy takie same, lub bardzo zbliżone.

Asus GeForceGTS250, PhenomII, 4 GB RAM, Barracuda 7200.12 500 GB, Livebox (ethernet)
meliegree
Gość
« Odpowiedz #4 : Kwiecień 22, 2009, 09:40:13 »

Hmm... Nie sądzę, żeby kłopot był w sterownikach. Minta miałem zainstalowanego dwa tygodnie temu, na tym samym zestawie kodeków i sterowników działał dobrze. Zainstalowałem dzisiaj kaffeine - przez chwilę pokazał komunikat o jakimś błędzie w DMA.

PS. Zastosowałem się do tamtej rady - zainstalowałem wszystko co znalazłem i popraw jest - pojawił się nagle dźwięk w filmikach, i skaczą trochę mniej ale w małym oknie. Tryb pełno ekranowy to pokaz slajdów.
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 22, 2009, 09:53:29 wysłana przez meliegree » Zapisane
kosa1
Administrator
Miętowa plantacja

Reputacja 0

Terminatorka

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #5 : Kwiecień 22, 2009, 10:03:16 »

Tak, jesteś "szczęśliwym" posiadaczem Radeona pod Linuksem, ja też, tylko starego (jeszcze gorzej).
A na temat DMA masz kolejny link:

http://debian.linux.pl/viewtopic.php?p=74337
Jeśli coś z tym DMA nie będzie jasne - pisz.

Jeśli chodzi o konfigurację Radeona - musisz niestety osobiście poświęcić trochę czasu na przeszukanie zasobów sieci (hasło: Linux radeon 4850). Nie da się napisać jednego przepisu, ona jest kapryśna i wyniki zależą od całości sprzętu, temat - rzeka. Jak na razie pozostaje metoda prób i błędów.
Ale może - po ustawieniu odpowiednim DMA coś się jeszcze poprawi. Zacznij od
Kod:
sudo hdparm -i /dev/no i tu Twój dysk (sda, hda)
pokaże Ci informacje i aktualny tryb pracy.

ggl
Miętowy liść
*

Reputacja 0

Distro: LMDE / 11lxde

« Odpowiedz #6 : Kwiecień 22, 2009, 08:31:38 »

Pewnie to niewiele pomoże, ale polecam KMPlayera
Strony: [1]
Drukuj
Skocz do: