Opisze jak będę miał więcej czasu, bliżej weekendu
Super! Interesuje mnie ten temat gdyż mam kilka filmów do zmniejszenia rozmiarami. Jakość filmu z nagrywarki jest świetna ale 2-godz. nagranie ledwo mieści się na płycie DVD. Zmniejszenie choćby do 1GB ma sens oczywiście bez drastycznej zmiany jakości. W procesie pojedyńczego przebiegu konwersji, już na komputerze, daje się momentami zauważyć lekkie pogorszenie. Intersowałby mnie przebieg podwójny jednak chyba znowu coś nieskładnie zinterpretowałem polecenie. Właśnie o to chciałbym Cię zapytać: jak sformułować komendę dla tego typu konwersji?
Pojedyńczy przebieg działa u mnie z powodzeniem w ten sposób:
mencoder film.VRO -ffourcc XVID -ovc lavc -lavcopts threads=2 vcodec=mpeg4:vbitrate=1300:vme=5:mbd=2 -oac mp3lame -lameopts cbr:br=96:mode=0 -o film1.avi
Wstawiłem tutaj przełącznik "threads=2" . Czy on rzeczywiście "zaprzęga" do pracy oba rdzenie procesora?
A oto moja próba z podwójnym przebiegiem, poniżej:
mencoder film2.VRO -ffourcc XVID -ovc lavc -lavcopts threads=2 vcodec=mpeg4:vpass=1 -oac copy -o /dev/null
mencoder dvd://2 -ovc lavc -lavcopts vcodec=mpeg4:mbd=2:trell:vpass=2 \
-oac copy -o output.avi
Proces ruszył, pierwszy przebieg się zakończył lecz drugi zatrzymał z powodu braku ścieżki dostępu do źródła. Faktycznie nie potrafię odnaleźć pliku z wynikiem pierwszego przebiegu. Gdzie zrobiłem błąd?