|
Roland
Gość
|
 |
« : Maj 06, 2009, 03:27:34 » |
|
Jak w Linuxie Mint 6 zrobic ikony programow na pulpicie? Chcialbym miec ikone przegladarki internetowej by za kazdym razem nie klikac prawym klawiszem na pulpit i wybierac z Linux Mint>Internet>Przegladarka WWW Firefox. Probowalem przeciagnac nazwe Przegladarka prawym klawiszem na pulpit, ale to nie dziala. Czekam na rozwiazanie od znajacych sie na rzeczy.Dziekuje
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kosa1
Administrator
Miętowa plantacja

Reputacja 0
Distro: Linux Mint 9-64 bit, Ubuntu 10.04 64 bit
Terminatorka
|
 |
« Odpowiedz #1 : Maj 06, 2009, 03:45:06 » |
|
A jesli klikniesz prawym klawiszem myszy na pozycji Firefox (w Menu głównym, Internet), to nie wyświetla Ci sie "dodaj aktywator do panelu", "dodaj aktywator do pulpitu"?
|
|
|
|
|
|
Linux nie gryzie! : www.ubunciak.plOS: Ubuntu 10.10, Linux Mint 9 64 bit, Asus GeForceGTS250, PhenomII, 4 GB RAM, Barracuda 7200.12 500 GB, Livebox (ethernet) Problem rozwiązany? Wstaw to słowo do tytułu swojego pierwszego postu!
|
|
|
|
Roland
Gość
|
 |
« Odpowiedz #2 : Maj 06, 2009, 10:45:37 » |
|
Gdy wchodze do menu Linux Mint, ktore wywoluje klikajac gdziekolwiek na pulpicie prawym klawiszem, a nastepnie ide do Internet, by kliknac Przegladarka WWW Firefox - to obojetne czy nacisne lewy czy prawy przycisk uruchamia sie przegladarka, a nie pokazuja sie podane przez Ciebie informacje. Chyba ze w tym Linuxie jest jeszcze inne Menu Glowne, o ktorym ja nie wiem bo go nigdzie nie widze. Pozdrawiam i czekam na dalsze mozliwosci rozwiazania mojego problemu
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Forum Linux Mint
|
 |
« Odpowiedz #2 : Maj 06, 2009, 10:45:37 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kosa1
Administrator
Miętowa plantacja

Reputacja 0
Terminatorka
|
 |
« Odpowiedz #3 : Maj 06, 2009, 11:14:40 » |
|
Prawym klawiszem myszy na pulpicie - utwórz aktywator, nazwa firefox, polecenie firefox (polecenie z małej litery - koniecznie).
|
|
|
|
|
|
Linux nie gryzie! : www.ubunciak.plOS: Ubuntu 10.10, Linux Mint 9 64 bit, Asus GeForceGTS250, PhenomII, 4 GB RAM, Barracuda 7200.12 500 GB, Livebox (ethernet) Problem rozwiązany? Wstaw to słowo do tytułu swojego pierwszego postu!
|
|
|
|
Roland
Gość
|
 |
« Odpowiedz #4 : Maj 07, 2009, 11:59:59 » |
|
Z calym szacunkiem dla Twej checi pomocy, prosze o wyjasnienie co mam konkretnie zrobic? Otoz nie wiem jak tworzy sie aktywator. Jak klikam prawym przyciskiem na pulpicie to wyswietla mi sie menu Linux Mint a w nim nie widze niczego takiego co by pasowalo do aktywatora. Dziekujac za Twoj czas prosze o wyrozumialosc i cierpliwosc do mej prosby. Dziekuje
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kosa1
Administrator
Miętowa plantacja

Reputacja 0
Terminatorka
|
 |
« Odpowiedz #5 : Maj 08, 2009, 08:07:54 » |
|
Przed chwilą właśnie w ten sposób zrobiłam aktywator FF na pulpicie. W moim Mint 6 po kliknięciu prawym klawiszem nie wyświetla się menu, tylko lista dostepnych poleceń. Jednym z nich jest "Utwórz aktywator" i tam trzeba wpisać, to co podałam, czyli ustawić w pierwszej pozycji "program", (to słowo ma się wyświetlać), później "Nazwa" - tu dowolnie, ja wpisałam Firefox, i na końcu "Polecenie" - tu z małej litery i bez cudzysłowa "firefox". Jesli u Ciebie jest inaczej - to tego nie rozumiem, ale jeszcze możesz to samo wykonać klikając prawym klawiszem myszy w gł·ównym menu na Internet->Firefox. Tam powinno być to samo.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Fardorn
Miętowe nasionko
Reputacja 0
|
 |
« Odpowiedz #6 : Maj 09, 2009, 09:25:05 » |
|
Znalazłem zupełnie przypadkiem dość prosty sposób na przeniesienie ikon z menu na pulpit. Klikasz szybko lpm na ikonkę z menu, przenosisz ją na pasek zadań (tuż obok "Menu"). Następnie znowu klikasz na ikonkę lpm, która znajduje się na pasku i przenosisz ją na pulpit 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Roland
Gość
|
 |
« Odpowiedz #7 : Maj 12, 2009, 09:24:56 » |
|
Kosal i Fardon naleza do grupy szczesliwcow poniewaz u nich dziala wszystko tak jak nalezy. Poniewaz Wasze rady nie dzialaja u mnie to nabieram przekonania ze mam jakis inny LinuxMint. Po pierwsze po kliknieciu prawym klawiszem nie wyswietla mi sieLista polecen tylko Menu, po drugie wg. rady Fardona nie mozna u mnie przeciagnac ikon z Menu na Pasek, poniewaz w moim Menu nie ma Ikon, sa tylko napisy w nastepujacej kolejnosci LINUX MINT: Home, Web Browser, Terminal, mintConfig, mintInstall, Run, Fluxbox, Accesories, Graphics, Internet, Office, Others, Sound & Video, System Tools, Quit. Wszystko to jest w pozycji pionowej zaczynajac od Linux Mint wytluszczonym drukiem na gorze a konczywszy na Quit na dole. Moze to pomoze Wam udzielic mi wskazowek co do mojej prosby. A moze to nie jest Menu? Sam juz nie wiem co mam o tym myslec, przeciez to nie mozliwe bym nie widzial na pulpicie tego co u Was jest widzialne! Czekam na dalsze Wasze rady. Dziekuje
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kosa1
Administrator
Miętowa plantacja

Reputacja 0
Terminatorka
|
 |
« Odpowiedz #8 : Maj 12, 2009, 09:47:52 » |
|
I tarez: Internet, po kliknięciu normalnym (lewym klawiszem myszy) powinna się wyświetlić lista programów związanych z Internetem, między innymi Firefox. Na nap;is Firefox klikasz prawym klawiszem myszy i tam powinna byc lista poleceń, między innymi "utwórz aktywator".
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mati75
Master psuja
Administrator
Miętowa plantacja

Reputacja 2
|
 |
« Odpowiedz #9 : Maj 12, 2009, 01:00:44 » |
|
A przypadkiem nie wyświetlają Ci się ulubione programy?
|
|
|
|
|
|
HP 2510p || HP 8510w || 
|
|
|
Rafskix
Miętowa sadzonka

Reputacja 0
|
 |
« Odpowiedz #10 : Maj 12, 2009, 05:07:46 » |
|
Roland,jakie masz środowisko graficzne?Nie Fluxbox czasem?
|
|
|
|
|
|
AMD Athlon 64 4400+ 2x 2700 Mhz. 3 GB DDR2 Kingston.ATI Radeon 4870.
|
|
|
|
Roland
Gość
|
 |
« Odpowiedz #11 : Maj 14, 2009, 09:27:22 » |
|
Odpowiedz dla KOSAL: Po wcisnieciu lewego klawisza na Internet rozwija sie pasek z nastepujacymi poleceniami : INTERNET, Chestnut Dialer, Klient BitTorrent Transmission, Kominukator Internetowy Pidgin, Pogawedki IRC XChat-GNOME, Przegladarka WWW Firefox, Przegladarka zdalnych pulpitow, Sylpheed, Wicd Network Manager. Oczywiscie to wszystko ulozone pionowo. Jak wiec widac nie ma u mnie Utworz Aktywator. Co zas w sprawie pytania od RAFSKIX to nie wiem jakie mam srodowisko graficzne. Gdybys mogl lub mogla powiedziec jak to sie sprawdza to Ci odpisze. Czy to ma wplyw na to ze nie moge stworzyc Ikony Przegladarki na pulpicie? Dziekuje za Wasza pomoc, czekajac na dalsze informacje. Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kosa1
Administrator
Miętowa plantacja

Reputacja 0
Terminatorka
|
 |
« Odpowiedz #12 : Maj 14, 2009, 09:32:43 » |
|
Nie wiem, jak Ci to jaśniej napisać. Masz wszystko tak jak ma być. I teraz najedź myszą na napis "Przeglądarka WWW Firefox" i kliknij prawym. Tearz powinno się wyświetlić menu podręczne i jednym z poleceń będzie utwórz aktywator.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Roland
Gość
|
 |
« Odpowiedz #13 : Maj 14, 2009, 03:37:08 » |
|
Uwierz mi ale ja juz kilkakrotnie tak robilem i za kazdym razem uruchamia mi sie przegladarka, tak samo dzieje sie jak klikam lewym przyciskiem. To nie jest juz dla mnie tak istotne, trudno nie bede mial ikony na pulpicie. Moj laptop dobrze dziala z Linuxem i bez ikony, tak wiec prosze sie nie martwic. Dziekuje za pomoc. Mysle ze jeszcze bedzie okazja do przekazania mi pomocnych wskazowek, bowiem w Linuxie jestem jak to napisal inny uzytkownik forum Zielonym Listkiem. Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Roland
Gość
|
 |
« Odpowiedz #14 : Maj 14, 2009, 03:43:34 » |
|
Zapomnialem dodac ze jesli ktokolwiek ma jeszcze jakis pomysla na moja prosbe dotyczaca IKON, to oczywiscie chetnie przyjme kazda propozycje. Moj laptop to Dell Latitude jesli to ma jakies znaczenie i uzywam wbudowanej myszki a nie zewnetrznej. Nie wim czy to wazne, ale kto wie moze wlasnie dlatego u mnie dziala to co u innych normalnie pracuje. Pozdrowienia dla wszytskich poczatkujacych.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|