kosa1
Administrator
Miętowa plantacja

Reputacja 0
Distro: Linux Mint 9-64 bit, Ubuntu 10.04 64 bit
Terminatorka
|
 |
« Odpowiedz #15 : Maj 14, 2009, 04:20:09 » |
|
To może być to, że nie masz zwykłej myszy. Ale można inaczej: na panelu kliknij prawym, powinno sie wyświetlić: Dodaj do panelui tu powinna byc pozycja "własny aktywator", który wypełniasz identycznie, jak wcześniej pisałam. Tyle, że ikona FF bedzie na panelu a nie na pulpicie. Możesz to zrobic na dolnym panelu (ten paseczek na dole) w dowolnie wybranym miejscu (wolnym), lub utworzyć sobie górny panel - klikasz prawym na istniejącym panelu i tam jest pozycja "dodaj nowy panel". Napisz, czy to działa. Ew. na chwile podłącz zwykłą mysz (pożyczoną?) na usb i sprawdź, czy możesz sobie zrobić to, co potrzebujesz.
|
|
|
|
|
|
Linux nie gryzie! : www.ubunciak.plOS: Ubuntu 10.10, Linux Mint 9 64 bit, Asus GeForceGTS250, PhenomII, 4 GB RAM, Barracuda 7200.12 500 GB, Livebox (ethernet) Problem rozwiązany? Wstaw to słowo do tytułu swojego pierwszego postu!
|
|
|
Rafskix
Miętowa sadzonka

Reputacja 0
|
 |
« Odpowiedz #16 : Maj 14, 2009, 05:35:27 » |
|
kosa1,tak jak napisałaś: najedź myszą na napis "Przeglądarka WWW Firefox" i kliknij prawym. Tearz powinno się wyświetlić menu podręczne i jednym z poleceń będzie utwórz aktywator. to u mnie też nie działa.Wyświetla się menu,ale dostępne opcje to: uruchom/pokaż w ulubionych/uruchom podczas logowania/odinstaluj. Natomiast ikonkę na pulpit można przenieść w banalnie prosty sposób:wchodzimy w Menu/internet/ naciskamy lewy przycisk myszy na ikonce Firefoksa i trzymamy.Nie puszczając przycisku przenosimy ikonkę na pulpit.
|
|
|
|
|
|
AMD Athlon 64 4400+ 2x 2700 Mhz. 3 GB DDR2 Kingston.ATI Radeon 4870.
|
|
|
kosa1
Administrator
Miętowa plantacja

Reputacja 0
Terminatorka
|
 |
« Odpowiedz #17 : Maj 14, 2009, 06:37:37 » |
|
No to ja mam chyba jakiegos innego Minta... Poddaje się, nie wiem, czemu tak jest. Mam obecnie szóstkę (aktualizowana piątka do 6) i tak, jak opisałam, tak u mnie działa.
|
|
|
|
|
|
Linux nie gryzie! : www.ubunciak.plOS: Ubuntu 10.10, Linux Mint 9 64 bit, Asus GeForceGTS250, PhenomII, 4 GB RAM, Barracuda 7200.12 500 GB, Livebox (ethernet) Problem rozwiązany? Wstaw to słowo do tytułu swojego pierwszego postu!
|
|
|
|
Forum Linux Mint
|
 |
« Odpowiedz #17 : Maj 14, 2009, 06:37:37 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Roland
Gość
|
 |
« Odpowiedz #18 : Maj 14, 2009, 11:19:09 » |
|
Kochani ja tez sie poddaje. To nie ma sensu bysmy tylko ikonami sie zajmowali. Podlaczylem tradycyjna myszke zewnetrzna i efekt jest ten sam, tzn. nic nie dziala tak jak pisze Kosa1. Rowniez drugi sposob z paskiem na dole, by kliknac i dodac nowy panel, nie mam takiego polecenia. Szkoda ze sie nie udalo, trudno musze uruchamiac internet za kazdym razem wchodzac do Menu LinuxMint. Dziekuje, majac nadzieje ze inni nie maja takich problemow z ikonami na pulpicie. Mysle ze wkrotce "wrzuce" jakis nowy temat i bedziemy ponownie probowali go rozwiazac. Pozdrawiam Kosa1 i Rafskix i innych, ktorzy przygladali sie naszym "nie udanym" probom.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
biomech25
Miętowe nasionko
Reputacja 0
noob + mint = kocimietka
|
 |
« Odpowiedz #19 : Maj 19, 2009, 12:57:15 » |
|
widze ze temat pozostaje otwarty wiec spytam o konstrukcje aktywatorow. chcialbym miec ikone "equipo" lub "my pc" lub "moj komputer" - zalezy to wersji jezykowej, na pulpicie. Dosyć często korzystam z montowania partycji, napędów i było by to bardzo wygodne. Dodam że bez problemu mogę zlinkować aplikację i narzędzia lecz z "miejscami" to już nie działa, tak jak w poprzednich postach nie tworzy się odnośnik a otwiera "miejsce". nie wiem jaka jest ścieżka do "komputer" ps. spotkałem się ze skryptem pod nautiliusa dodajacym w menu kontekstowych opcje utwórz odnosnik na pulpicie jak to zaimpletować nautiliusa i czy nie "wykrzaczą" mi się "okienka". http://www.gnome-look.org/content/show.php/Nautilus+Scripts+Pack?content=90330ostatnia pozycja we wpisie, są tam i inne przydatne ale nie wiem jak będzie ze stabilnoscią.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kosa1
Administrator
Miętowa plantacja

Reputacja 0
Terminatorka
|
 |
« Odpowiedz #20 : Maj 19, 2009, 08:04:05 » |
|
Nie wiem, jakie masz repozytoria, zajrzyj do wątku przyklejonego o nich. Jeśli masz ubuntowe, to możesz odpowiedni pakiet ze skryptami ściągnąć przez Synaptic. Nic się wykrzaczy. Polecam ściągnąć z Synaptica, jest to zdecydowanie pewniejsze, a jest tam bardzo dużo przydatnych spraw. Prawdę powiedziawszy, odpisując w tym wątku zapomniałam o skryptach! Być może kłopot poprzednika na tym polega. Teraz ikony "komputer", "home": Jestem akurat na Ubuntu, ale to powinno byc tak samo w Mincie: Narzędzia systemowe->edytor konfiguracji. Otworzy sie okno z dwoma panelami. W lewym rozwiń klucz o nazwie"apps", dalej zejdź aż do "nautilus", rozwiń klucz i w prawym oknie zaznacz, które ikony mają byc widoczne na pulpicie. A, jeszcze: w Synapticu jest taki pakiet związany z panelami: gnome-panel i gnome-applets, obydwa sie przydają. Po ich zainstalowaniu mozna sobie dodac na nowym panelu np. palet montowania dysków. Mam to i na stałe nie zasmieca mi pulpitu. Na panelu mam ikonki osmiu dysków (+ dodatkowe urządzenia montowane na usb) i klikam w to, co chcę aktualnie zamontować. Po skończeniu - odmontuj i już mi znika z pulpitu, bardzo wygodne!
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Maj 19, 2009, 08:10:36 wysłana przez kosa1 »
|
|
|
|
|
biomech25
Miętowe nasionko
Reputacja 0
noob + mint = kocimietka
|
 |
« Odpowiedz #21 : Maj 19, 2009, 01:12:06 » |
|
" Narzędzia systemowe->edytor konfiguracji. Otworzy sie okno z dwoma panelami. W lewym rozwiń klucz o nazwie"apps", dalej zejdź aż do "nautilus", rozwiń klucz i w prawym oknie zaznacz, które ikony mają byc widoczne na pulpicie." -Kosa1
Działa perfekcyjnie, jest mozliwosc przenoszenia ikonek gdzie tylko sie chce, wrzucilem na panel dolny home, komputer i usunąłem z pulpitu tym samym sposobem. Mysle ze watek jest juz SOLVED,
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kosa1
Administrator
Miętowa plantacja

Reputacja 0
Terminatorka
|
 |
« Odpowiedz #22 : Maj 19, 2009, 01:20:14 » |
|
No to proszę - dopisz SOLVED do tytułu swojego pierwszego postu.  Sorry - nie dopisuj, nie Ty zakładałeś wątek, przepraszam, trochę rozkojarzona jestem. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
biomech25
Miętowe nasionko
Reputacja 0
noob + mint = kocimietka
|
 |
« Odpowiedz #23 : Maj 19, 2009, 01:26:18 » |
|
No to proszę - dopisz SOLVED do tytułu swojego pierwszego postu.  Sorry - nie dopisuj, nie Ty zakładałeś wątek, przepraszam, trochę rozkojarzona jestem.  skoro mnie laikowi sie to udalo, musi wyjs wszystkim, chociaż linux potrafi stworzyc "warunki nie sprzyjajace"
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|