|
murass
Gość
|
 |
« : Maj 21, 2009, 11:14:23 » |
|
Witam!
Ostatnio w repozytoriach Linux Minta pojawila sie wersja Openoffice oznaczona numerem 3.1. Po jej instalacji pojawily sie same problemy, glownie z jezykiem - polska paczka jezykowa powoduje odinstalowanie nowej wersji Openoffice (domyslam sie ze wymaga wersji 3.0.1). Mam wiec pytanie - jak mam z powrotem zainstalowac pelen Openoffice 3.0.1 z repozytoriow? Musze je jakos dodac i wtedy wybrac odpowiednia paczke? Probowalem sam instalowac paczki deb sciagane z openoffice.org ale to nie zadzialalo.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kosa1
Administrator
Miętowa plantacja

Reputacja 0
Distro: Linux Mint 9-64 bit, Ubuntu 10.04 64 bit
Terminatorka
|
 |
« Odpowiedz #1 : Maj 21, 2009, 12:09:19 » |
|
Nie rozumiem "nie zadziałało"? To znaczy? Ale: http://www.dobrepliki.pl/Download-Plik-1362-OpenOffice_ux_pl.htmlTo link do "polskiego" OO 3.01 (paczka deb.) Przed instalacją trzeba usunąć z systemu wszystko związane z OO, obojętnie, czy to 3.01 czy 3.1. Jeśli chcesz uzyć Synaptica, to też najpierw usuń wszystko, a później menu->pakiet->wymuś wersję.
|
|
|
|
|
|
Linux nie gryzie! : www.ubunciak.plOS: Ubuntu 10.10, Linux Mint 9 64 bit, Asus GeForceGTS250, PhenomII, 4 GB RAM, Barracuda 7200.12 500 GB, Livebox (ethernet) Problem rozwiązany? Wstaw to słowo do tytułu swojego pierwszego postu!
|
|
|
|
murass
Gość
|
 |
« Odpowiedz #2 : Maj 21, 2009, 01:08:47 » |
|
Nie zadzialalo w takim sensie, ze podczas wlaczania na przyklad Writera wyskakiwal blad - na tym koniec, nie mozna bylo uruchomic aplikacji. Openoffice z paczek deb instalowalem za pomoca polecenia "dpkg -i *" - zainstalowalo sie kilkadziesiat pakietow. Gdybym chcial je teraz odinstalowac musialbym kazdy z nich zaznaczac osobno wpisujac polecenie "dpkg -r nazwa_pakietu", co zajeloby zbyt duzo czasu. Jest jakis szybszy sposob? Jeśli chcesz uzyć Synaptica, to też najpierw usuń wszystko, a później menu->pakiet->wymuś wersję. Sprobuje tej metody, mysle ze to powinno byc to o co mi chodzi.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Forum Linux Mint
|
 |
« Odpowiedz #2 : Maj 21, 2009, 01:08:47 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kosa1
Administrator
Miętowa plantacja

Reputacja 0
Terminatorka
|
 |
« Odpowiedz #3 : Maj 21, 2009, 01:12:36 » |
|
Nie wiem, jakie masz repozytoria, ale przy moich (bez tych testowych) mam do tej pory w Synapticu OO 3.01, fakt, że ostatnio była duża aktualizacja, ale nie było żadnych kłopotów, a pracuję w nim na codzień.
|
|
|
|
|
|
Linux nie gryzie! : www.ubunciak.plOS: Ubuntu 10.10, Linux Mint 9 64 bit, Asus GeForceGTS250, PhenomII, 4 GB RAM, Barracuda 7200.12 500 GB, Livebox (ethernet) Problem rozwiązany? Wstaw to słowo do tytułu swojego pierwszego postu!
|
|
|
|
murass
Gość
|
 |
« Odpowiedz #4 : Maj 21, 2009, 07:40:30 » |
|
Sprawdzilem w synapticu - mam do wyboru jedynie wersje 3.1.0 i 2.4.1. Czy w zwiazku z tym musze podmienic repozytoria?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kosa1
Administrator
Miętowa plantacja

Reputacja 0
Terminatorka
|
 |
« Odpowiedz #5 : Maj 21, 2009, 07:47:38 » |
|
Porównaj swoje repozytoria z tym: http://forum.linuxmint.pl/index.php/topic,410.0.html. Dość dziwne to co piszesz, ale - może i tak jest. Pozostaje jeszcze usunięcie wszystkiego z Synaptica i instalacja deba (link podałam), jeśli będzie brakować czegoś - dociągnie. Zwykle deby instaluję zwykłym dwuklikiem.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
murass
Gość
|
 |
« Odpowiedz #6 : Maj 21, 2009, 09:35:09 » |
|
No wiec z podanego linku dodalem repozytoria Intrepida - dalej to samo, do wyboru wersje 3.1 i 2.4. A co do instalacji bezposrednio z deba - juz tego probowalem, niestety bezskutecznie. Zreszta tutaj nie jest tylko jeden deb do instalacji, jest ich bardzo duzo (uzywalem polecenia "sudo dpkg -i *"). Poza tym pozniej takie deby ciezko jest usunac, trzeba by bylo usuwac kazdy po kolei...
Czy mozesz podac mi zawartosc pliku sources.list w twoim systemie?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kosa1
Administrator
Miętowa plantacja

Reputacja 0
Terminatorka
|
 |
« Odpowiedz #7 : Maj 22, 2009, 09:08:16 » |
|
Sorry, sprawdziłam, nie ma wersji 3.01 w repozytoriach. Jest 3.1 angielskojęzyczna, na razie. Więc albo powrót do 2.4 albo czysta instalacja 3.1 i poczekanie chwilę na polski pakiet językowy. Zmyliło mnie to, że po aktualizacji OO dalej wyświetla ekran startowy 3.0. Nie radzę na siłę instalować do 3.1 polskiego pliku dla 3.01 - bo wykrzaczy się. A praca w wersji anielskiej wcale nie jest taka trudna.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
murass
Gość
|
 |
« Odpowiedz #8 : Maj 22, 2009, 09:39:29 » |
|
Nie radzę na siłę instalować do 3.1 polskiego pliku dla 3.01 - bo wykrzaczy się Ano wiem - bo probowalem :-) Efekt jest taki ze usuwa calego Openoffice 3.1. A praca w wersji anielskiej wcale nie jest taka trudna. No spoko tylko ze ja obecnie pisze prace na dwoch kompach, na jednym jest OO 3.0 a na drugim OO 3.1 a wolalbym miec na obu te sama wersje. Zreszta osoba ktora jest wlascicielem kompa z Linux Mintem gdzie teraz jest wersja 3.1 akurat wolalaby miec go po polsku. Podsumowujac mam dwa pytania: 1. Jak odinstalowac Openoffice ktorego instalowalem z paczek deb (tak zeby nie usuwac recznie po kolei kilkudziesieciu pakietow)? Da sie w ogole? 2. Jak moglbym znalezc repozytoria zawierajace OO z wersja 3.0.1? Czy jest gdzies jakas wyszukiwarka? A moze znasz takie miejsce?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kosa1
Administrator
Miętowa plantacja

Reputacja 0
Terminatorka
|
 |
« Odpowiedz #9 : Maj 22, 2009, 10:53:21 » |
|
No, dobrze, a co widać w Synapticu tego niechcianego OO 3.1? Jeśli jest tam widoczny - to usuwanie tam jest najlepsze i najszybsze, pociągnie zależności do usunięcia. Natomiast nie ma na dziś repozytorium, mozna sobie zainstalować tylko z linku, który Ci podałam (polska wersja 3.01), lub z http://ftp.osuosl.org/pub/openoffice/stable/. Natomiast o funkcjach dpkg: http://www.debian.org/doc/manuals/debian-faq/ch-pkgtools.pl.html.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
murass
Gość
|
 |
« Odpowiedz #10 : Maj 22, 2009, 11:07:21 » |
|
No, dobrze, a co widać w Synapticu tego niechcianego OO 3.1? No niestety nie widac... Gdyby bylo widac to nie zawracalbym tym nikomu glowy na forum ;-) Bede dalej walczyl z tematem, gdyby udalo mi sie cos wykombinowac to napisze o tym tutaj. Poki co dzieki za pomoc, pozdrawiam.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kosa1
Administrator
Miętowa plantacja

Reputacja 0
Terminatorka
|
 |
« Odpowiedz #11 : Maj 22, 2009, 11:10:59 » |
|
Z tymi debami nie tylko Ty masz problem: http://forum.ubuntu.pl/showthread.php?t=100781&page=2Obawiam się, że czeka Cie ręczne usuwanie wszystkiego po kolei. A jest takie małe narzędzie do instalacji paczek deb. które po prostu nie pozwala na instalację przy niespełnionych zależnościach. Nazywa się "instalator pakietów GDebi".
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
murass
Gość
|
 |
« Odpowiedz #12 : Maj 24, 2009, 06:22:40 » |
|
Podmienilem sobie repozytoria z tymi, ktore mam w Ubuntu - dopiero wtedy mialem mozliwosc instalacji OO 3.0.1. Niestety pozniej po przelogowaniu sie system juz nie wstal... Po reinstalce od razu wybralem opcje z pulpitu "Zainstaluj dodatkowe oprogramowanie" - zainstalowal sie OO 3.0.1 (chociaz obrazek podczas wlaczania dalej pokazuje wersje 2.4, nie mam pojecia czemu). Teraz starczy nie aktualizowac systemu i bedzie git.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kosa1
Administrator
Miętowa plantacja

Reputacja 0
Terminatorka
|
 |
« Odpowiedz #13 : Maj 24, 2009, 06:44:27 » |
|
O, a czemu to nie wstał? W sprawie OO: jesteś pewien, że to OO 3.0.1? Też tak myślałam, bo ekran startowy OO pokazuje dalej 3.0, a faktycznie jest 3.1 (sprawdzałam w Synapticu). Tearz tak: napisz co się stało, że musiałeś reinstalować, bo jest to bardzo dziwna sprawa. Jakie masz repozytorium w Ubuntu? I które Ubuntu?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
murass
Gość
|
 |
« Odpowiedz #14 : Maj 24, 2009, 07:13:15 » |
|
No wiec tak: system teoretycznie sie wlaczal (byl znak linux minta z paskiem postepu), ale pozniej byl tylko czarny ekran - nie pojawialy sie zadne ikony, jedynie mysz dzialala. Stalo sie to po podmianie repozytoriow na te z ubuntu i przeinstalowaniu OO na wersje 3.0.1. A ubuntu mam 9.04 (aktualizowane z 8.10).
Po reinstalce Minta wersje OO sprawdzilem bezposrednio w opcjach OO jak i w synapticu - jest 3.0.1, nie mozna sie sugerowac tym ekranem startowym bo niestety on akurat sie nie aktualizuje (nie mam pojecia czemu).
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|