Strony: [1]
Drukuj
Autor Wątek: Styl forum  (Przeczytany 5494 razy)
argon
Miętowe nasionko
*

« : Maj 29, 2009, 02:12:12 »

Wybaczcie, że pisze tutaj, ale nie chcę zakładać nowego wątku na forum. Chodzi mi o styl forum, który mógłbym w miarę swoich możliwości wykonać. Ten aktualny (i nowy zielony) nie jest najlepszy (moim zdaniem). W każdym razie zgłaszam chęć stworzenia nowego stylu.

//wątek został oddzielony//lukasz
« Ostatnia zmiana: Maj 29, 2009, 04:46:46 wysłana przez lukasz » Zapisane

kosa1
Administrator Portalu
Miętowa plantacja

Distro: Linux Mint 9-64 bit, Ubuntu 10.04 64 bit

Terminatorka

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #1 : Maj 29, 2009, 04:40:22 »

Jako, że jest to Forum, a nie prywatny folwark, załóż może wątek z ankietą, czy ludzie chcą zmian i podaj propozycje do wybru. Mnie osobiście zielony sie podoba, to znaczy - moim oczom, tym bardziej, że często pracuję w nocy i ciężko mi wtedy patrzeć na ciemny ekran, ale - jak powiadam, rzecz do osądu przez większość. A przede wszystkim - przez Łukasza.

Linux nie gryzie! : www.ubunciak.pl
Asus GeForceGTS250, PhenomII, 4 GB RAM, Barracuda 7200.12 500 GB, Livebox (ethernet)
Problem rozwiązany? Wstaw to słowo do tytułu swojego pierwszego postu!
argon
Miętowe nasionko
*

« Odpowiedz #2 : Maj 29, 2009, 04:50:50 »

Jako, że jest to Forum, a nie prywatny folwark, załóż może wątek z ankietą, czy ludzie chcą zmian i podaj propozycje do wybru. Mnie osobiście zielony sie podoba, to znaczy - moim oczom, tym bardziej, że często pracuję w nocy i ciężko mi wtedy patrzeć na ciemny ekran, ale - jak powiadam, rzecz do osądu przez większość. A przede wszystkim - przez Łukasza.

Nie chciałbym żeby mój poprzedni post został odebrany w negatywny sposób. Miałem na myśli dostosowanie pewnych elementów forum by nie wyglądały jak defaultowe (i nie chodzi mi o zielony kolor, bo jest ładny, w istocie). Oczywiście, prawdopodobnie założę wątek z ankietą, ale wtedy gdy zrobię już pierwsze kroki w moim projekcie. Drugi styl mógłby być wybierany przez użytkowników, niekoniecznie jako domyślny.

Forum Linux Mint
« Odpowiedz #2 : Maj 29, 2009, 04:50:50 »

lukasz
Administrator Portalu
Miętowa sadzonka

Distro: Linux Mint

« Odpowiedz #3 : Maj 29, 2009, 04:52:14 »

No to działaj, jak coś będzie gotowe zrobimy głosowanie na styl główny i wszystko będzie jasne.

Gdybyś czegoś potrzebował służę pomocą, wstępne projekty wysyłaj do mnie.

szymon
Urząd Porządkowy
Miętowy krzew

Distro: PClinuxOS 2011 KDE

« Odpowiedz #4 : Sierpień 17, 2009, 08:57:48 »

Jeśli wolno się wtrącić chciałbym także wypowiedzieć swoje zdanie na temat stylu Forum.

Jak widać każde z For poszukuje własnego stylu takiego specyficznego oddającego klimat. W tym wypadku myślę, że się to udało. Mnie on pasuje, bo przecież liść mięty to łagodna zieleń więc jak najbardziej pasuje. Na dodatek kolor zielony jest moim ulubionym. Uśmiech

Żeby nie wyszło tak wazeliniarsko to wspomnę może o mankamentach, które zauważyłem. Proszę spojrzeć na niektóre zdania na chociażby tej stronie pod spodem rubryki odpowiedzi.
Seledynowy kolor tak drobnej czcionki staje się mało czytelny. Trzeba dobrze wytężyć wzrok aby dokładnie odczytać, a to może zniechęcać i napewno nie ułatwia. Mam zastrzeżenia właśnie co do wielkości czcionki, jak dla mnie zbyt drobna. Sam styl jest OK!

Druga rzecz, która pośrednio z tym się wiąże.
Brak na stronach Forum rubryki "autor". To utrudnia szybkie odszukiwanie. Owszem autora postu można odnaleźć pod samym tematem wątku, ale.... znowu ta drobna czcionka i wszystko staje się jakieś rozmyte małoczytelne.

Mam nadzieję, że odbierzecie te uwagi jako konstruktywną krytykę chociaż wcale nie miałem zamiaru krytykować gdyż jest prawie super. Styl szaty graficznej dla Forum Mint utrafiono bardzo dobrze.  Uśmiech

Pozdrawiam szymon
mati75
Master psuja
Administrator Portalu
Miętowa plantacja

Distro: Debian Squeeze x64

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #5 : Sierpień 17, 2009, 03:16:52 »

Był autor tylko podczas naszych modyfikacji musiał być przypadkowo usunięte.

HP 2510p || HP 8510w ||

Od 16.01 do 03.02 nie istnieje, nie odpowiadam na żadne wiadomości
szymon
Urząd Porządkowy
Miętowy krzew

Distro: PClinuxOS 2011 KDE

« Odpowiedz #6 : Sierpień 17, 2009, 04:05:41 »

Był autor tylko podczas naszych modyfikacji musiał być przypadkowo usunięte.

Zatem jest nadzieja, że wróci ona na swe miejsce (ta kolumna-rubryka).
 A czy możliwe byłoby zwiększenie kroju czcionki, chociaż o jeden numer, o ile nie "rozwali" to strony? Obecnie mam problem z czytaniem, przynajmniej tematyki działów, bo same posty pisane są czarną czcionką i z tym nie ma problemu. Tematyka poszczególnych działów albo podgląd wątku (przy odpowiedzi) wykonana seledynową, małą czcionką na jasno-niebieskim tle troszkę się rozmazuje i jest mało-czytelna, przez co traci na komunikatywności. Przed zmianą nie miałem takich problemów z czytaniem, a wzrok mi się napewno nie pogorszył.

Pozdrawiam szymon
lukasz
Administrator Portalu
Miętowa sadzonka

« Odpowiedz #7 : Sierpień 17, 2009, 09:17:37 »

Zajmę się tym jak będę miał chwilę wolnego czasu. Jeśli rubryka autor była to ją przywrócę (szczerze nie pamiętam czy ona tam była czy nie Uśmiech )jednak jeżeli "oryginalnie" jej tam nie było to najprawdopodobniej będzie musiało zostać tak jak jest obecnie. Z czcionką również postaram się coś zrobić chociaż, przynajmniej moim zdaniem ma jak najbardziej odpowiednią wielkość.

aras
Siewca Mięty
Dorodny miętowy krzew

Distro: arch

linux to linux

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #8 : Sierpień 18, 2009, 01:45:59 »

mi się bardziej podobała poprzednia wersja

THE POWER OF LINUX Mrugnięcie
http://www.youtube.com/watch?v=ASAMs5S8-N8

PRZESTROGA DLA SŁABYCH PSYCHICZNIE:
http://www.escapistmagazine.com/videos/view/loadingreadyrun/1726-Installation-Anxiety-2010

M61PME-S2P, AMD Phenom x3 2300 Mhz x64, 1GB KINGSTON, HDD 250 GB, Geforce 8500GT 512 ram
Rafskix
Miętowa sadzonka
**

Distro: Linux Mint 10

« Odpowiedz #9 : Sierpień 18, 2009, 03:13:54 »

Kwestia gustu.Dla mnie obecny wygląd jest naprawdę świetny.Ale wiadomo,że nie można wszystkim dogodzić Uśmiech

AMD Athlon 64 4400+ 2x 2700 Mhz. 3 GB DDR2 Kingston.ATI Radeon 4870.
lukasz
Administrator Portalu
Miętowa sadzonka

« Odpowiedz #10 : Sierpień 20, 2009, 05:49:04 »

Sprawdziłem, niestety owej tabelki z autorem nie było, od początku autor był umieszczony pod tematem.

yooz
Miętowy liść
*

Distro: Linux Mint 9 Isadora

« Odpowiedz #11 : Październik 01, 2009, 09:33:56 »

Jeszcze ja dorzucę swoje 3 grosze. Musze powiedzieć, że nowy styl zrobił na mnie duże wrażenie. Człowiek był przyzwyczajony do starego wyglądu i gdy dzisiaj wszedłem na forum to aż sprawdziłem adres bo myślałem, że fora pomyliłem. Uśmiech
Strony: [1]
Drukuj
Skocz do: