Strony: [1]
Drukuj
Autor Wątek: Porty i lacznosc z komputerem wewnatrz sieci LAN[Rozwiazany]  (Przeczytany 685 razy)
e-d-d-i-e
Miętowe nasionko
*

Reputacja 0

« : Czerwiec 03, 2009, 08:18:42 »

Temat pewnie dla was banalny, ale pomimo duzej ilosci podobnych w sieci nie znalazlem prostej instrukcji. Mam w domu siec stworzona dla wlasnych potrzeb i mam zamiar jeded z podrzednych komputerow w sieci sprawic widocznym z zewnatrz. Przedstawie caly schemat sieci, aby uniknac nieporozumien. Na zalaczonym szkicu przedstawilem jak to wszystko wyglada, dokladna konfiguracje przedstawie za chwile, cala siec funkcjonuje bez zadnych zgrzytow. Interesuje mnie jak przekierowac porty, bo chyba o to chodzi, tak aby komputer podlaczony do apeka byl widoczny dla osob dobijajacych sie z zewnatrz.

Od poczatku:
polaczenie - modem Huaweii E220 (ip dynamiczne przypisana domena)

system udostepniajacy - Mint
eth0    ip 192.168.0.1
   maska 255.255.255.0
   brama 192.168.0.1
- udostepnianie netu przez Firestarter

apek ustawienia
kabel z minta wpiety pod WAN
ip 192.168.0.2
maska 255.255.255.0
brama 192.168.0.1
dns1 80.251.201.177
dns2 80.251.201.178

apek ustawienia lan
ip 10.0.0.1
maska 255.255.255.0

komputer ktory ma miec okno na swiat
ip statyczne 10.0.0.101
maska 255.255.255.0
dns 80.251.201.177
brama 10.0.0.1
port przez ktory chce sie laczyc:80

Numer portu moge zmienic pytanie jak zmusic minta zeby wpuscil osobe dobijajaca sie z zewnatrz do danego komputera dla uslugi np VNC czy ftp. Z gory dziekuje za pomoc.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 04, 2009, 08:35:51 wysłana przez e-d-d-i-e » Zapisane

Ze wszystkich rzeczy jakie utraciłem w życiu,
najbardziej brak mi rozumu.
DadaD
Siewca Mięty
Dorodna miętowa sadzonka

Reputacja 0

Distro: Linux Mint Isadora Gnome

« Odpowiedz #1 : Czerwiec 04, 2009, 08:28:33 »

Witaj!
Najczęściej robi się tak.
Modem dostepowy do internetu -> router, który rozdziela łączę na komputery w sieci lokalnej.
Wykonuje się tak aby udostepnić komputer, u Ciebie oznaczony kolorem jasno niebieskim (komputer, który ma byc widoczny po domenie i porcie) w tzw strefie DMZ (zdemilitaryzowanej) a przeznaczonej dla komputerów do udostepniania usług i zasobów dla "świata zewnętrznego" - odizolowane od lanu czyli bezpieczne.
W większości routerów w opcjach konfiguracyjnych można ustawić taką strefę i w Twoim także patrz specyfikacja -> Funkcje routera
http://www.atel.com.pl/produkt.php?hash=06253&pro=16

Napisałeś "udostepnianie netu przez Firestarter"
Firestarter to nakładka na firewall w linuksie - którym jest iptables. Nie udostępniamy nim internetu!

Pozdrowienia

Grube drzewo wyrasta z cienkiego jak włos pędu. Dziewięciopiętrowa wieża wyrasta z nieznacznego wzniesienia. Tysiącmilowa podróż zaczyna się od jednego kroku.
Lao-Tsy
e-d-d-i-e
Miętowe nasionko
*

Reputacja 0

« Odpowiedz #2 : Czerwiec 04, 2009, 08:35:13 »

Yano, dzieki za posta masz racje co do firestartera. Zrobilem tak, kupilem switch wpialem kabel ktory byl podpiety pod wan w apeku do switcha, komputer ktory chcialem uwidocznic z internetu podpialem rowniez pod switch, przez co uniknalem podsieci jaka twozyl apek. Przekierowalem standardowo porty w firestarter i smiga, moge sie laczyc z wyzej wymienionym komputerem po domenie i wskazaniu portu. Dzieki za odezw na moje pytanie, pozdro.

Ze wszystkich rzeczy jakie utraciłem w życiu,
najbardziej brak mi rozumu.
Forum Linux Mint
« Odpowiedz #2 : Czerwiec 04, 2009, 08:35:13 »

DadaD
Siewca Mięty
Dorodna miętowa sadzonka

Reputacja 0

Distro: Linux Mint Isadora Gnome

« Odpowiedz #3 : Czerwiec 04, 2009, 08:55:23 »

Trochę skomplikowane.
Najwazniejsze, że działa.

Pozdrowienia

Grube drzewo wyrasta z cienkiego jak włos pędu. Dziewięciopiętrowa wieża wyrasta z nieznacznego wzniesienia. Tysiącmilowa podróż zaczyna się od jednego kroku.
Lao-Tsy
Strony: [1]
Drukuj
Skocz do: