Strony: [1]
Drukuj
Autor Wątek: podlaczenie i skonfigurowanie routera cerebrus adsl2+  (Przeczytany 483 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
karol
Gość
« : Czerwiec 05, 2009, 01:27:38 »

witam
chcialbym sie dowiedziec w jaki sposob podlaczyc i skonfigurowac router cerebrus adsl2 + z neostrada dodam tylko ze gniazdko telefoniczne mam w drugim pokoju a kabel od routera jest za krotki zeby przeciagnac do gniazdka a chcialbym miec na dwoch komputerach odbior neostrady oczywiscie linuxa mint-a rowniez pozdrawiam karol Co?
mati75
Master psuja
Administrator
Miętowa plantacja

Reputacja 2

Distro: Debian Sid x64 || Arch Linux x64

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #1 : Czerwiec 05, 2009, 02:10:37 »

a instrukcje do nie go masz?

HP 2510p || HP 8510w ||
Ulvhedin
Siewca Mięty
Miętowy krzew

Reputacja 0

Distro: Arch+e17

« Odpowiedz #2 : Czerwiec 05, 2009, 02:30:41 »

ja to w sumie rozumiem ze problem jest dlugoscia kabla Uśmiech
A nie mozesz kupic dluzszego? Koszt kabla telefonicznego to jakies 80gr za metr..   ;P

MB:ASUS Barebone P2-M2A690G|ASUS 1215N|ASUS A8H
Forum Linux Mint
« Odpowiedz #2 : Czerwiec 05, 2009, 02:30:41 »

DadaD
Siewca Mięty
Dorodna miętowa sadzonka

Reputacja 0

Distro: Linux Mint Isadora Gnome

« Odpowiedz #3 : Czerwiec 05, 2009, 03:12:09 »

witam
chcialbym sie dowiedziec w jaki sposob podlaczyc i skonfigurowac router cerebrus adsl2 + z neostrada dodam tylko ze gniazdko telefoniczne mam w drugim pokoju a kabel od routera jest za krotki zeby przeciagnac do gniazdka a chcialbym miec na dwoch komputerach odbior neostrady oczywiscie linuxa mint-a rowniez pozdrawiam karol Co?
Witaj!

Nie wiem o które urządzenie Tobie chodzi - podaj poprawną nazwę i typ. Domyślam się że chodzi o routery Pentagrama.
Tu masz instrukcje do urządzeń Pentagrama http://www.pentagram.pl/wsparcie_techniczne/sieci_i_komunikacja/routery_w_tym_adsl_i_wifi
wybierz odpowiadnią i stosuj się do podanych informacji.
Jeżeli gniazdko telefoniczne jest w innym pokoju i kabelek załączony jest za krótki, to należy zakupić dłuższy lub wywiercić dziurkę w ścianie i przez nią tzw przepustem przełożyć kabelek.

Można jeszcze inaczej i o to pewnie Ci chodzi.
Ten router ma wifi więc można go równiez umieścić przy gniazdku telefonicznym tak aby skorzystać z fabrycznego kabelka i skonfigurować sieć bezprzewodową, która powinna pokryć obszar mieszkania lub małego domu.
Szczegóły w instrukcji link j.w.

Pozdrowienia

Grube drzewo wyrasta z cienkiego jak włos pędu. Dziewięciopiętrowa wieża wyrasta z nieznacznego wzniesienia. Tysiącmilowa podróż zaczyna się od jednego kroku.
Lao-Tsy
karol
Gość
« Odpowiedz #4 : Czerwiec 07, 2009, 12:41:31 »

dziekuje bardzo kolego za odpowiedz wlanie o to mi chodzilo  jak czegos nie bede wiedzial to napisze jeszcze raz dzieki
Strony: [1]
Drukuj
Skocz do: