Strony: 1 [2] 3 4
Drukuj
Autor Wątek: Miętowy Remix 7 Gloria  (Przeczytany 8922 razy)
dariuszbojek
Miętowy liść
*

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #15 : Lipiec 01, 2009, 06:15:55 »

Do pobrania są 2 obrazy CD1 i CD2. Czy podczas instalowania komputer poprosi o drugą płytkę?

Czy ktoś z Was wykonywał przejście z Mint 6 na 7 za pomocą komendy powyżej pisanej? Pytam, ponieważ w innym temacie jest ostrzeżenie,że może być to ryzykowne.

1) Laptop ACER  - Windows XP Home; 1,6GHz, 120Gb, 2GRam, wifi, czytnika kart, kamera
2) Laptop MID2020 - Linuks Miętowy Remix 8 LXDE; 2,6Ghz; 512MRam; 20Gb; wifi
3) Stacjonarny składak - Windows XP Home; 2,4Ghz; 512MRam; dyski: 40Gb + 20Gb, wifi
Spox5
Administrator
Miętowy krzew

Distro: Linux Mint 8 - Helena x86

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #16 : Lipiec 01, 2009, 07:34:57 »

Ja przechodziłem z 6 na 7. Proponuje użyć metody opisanej w pierwszym poście. Jak się nie uda Ci za pierwszym razem spróbuj jeszcze raz. Oczywiście jeśli korzystałeś wcześniej z ext3 to nadal będziesz miał ext3. Aktualizacja nie zmienia formatu partycji na ext4.

mati75
Master psuja
Administrator Portalu
Miętowa plantacja

Distro: Debian Squeeze x64

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #17 : Lipiec 01, 2009, 07:36:07 »

system jest jedno płytowy, cd2 to tylko dodatki, których nie trzeba instalować

HP 2510p || HP 8510w ||

Od 16.01 do 03.02 nie istnieje, nie odpowiadam na żadne wiadomości
Forum Linux Mint
« Odpowiedz #17 : Lipiec 01, 2009, 07:36:07 »

dariuszbojek
Miętowy liść
*

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #18 : Lipiec 01, 2009, 09:20:03 »

Pobrałem oba obrazy i rozpoczynam instalację na nowo z formatowaniem dysku włącznie. Mam nadzieję,że mój lapciak staruszek będzie zadowolony  Mrugnięcie

1) Laptop ACER  - Windows XP Home; 1,6GHz, 120Gb, 2GRam, wifi, czytnika kart, kamera
3) Stacjonarny składak - Windows XP Home; 2,4Ghz; 512MRam; dyski: 40Gb + 20Gb, wifi
zenonnex
Miętowe nasionko
*

« Odpowiedz #19 : Lipiec 02, 2009, 06:02:43 »

Można sobie jakoś pełne spolszczenie ściągnąć na wersję oryginalną? Tzn mam język polski, ale tylko w 30-50%. Ma być w 90% polski lub 100% angielski  Mrugnięcie Jest jakiś tajny sposób na to?  Mrugnięcie
Pozdro
mati75
Master psuja
Administrator Portalu
Miętowa plantacja

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #20 : Lipiec 02, 2009, 06:47:42 »

Można sobie jakoś pełne spolszczenie ściągnąć na wersję oryginalną?
tak
Tzn mam język polski, ale tylko w 30-50%.
Uruchom z menu program języki i zaznacz polski, powinnen się cały polski język ściągnąć

HP 2510p || HP 8510w ||

zenonnex
Miętowe nasionko
*

« Odpowiedz #21 : Lipiec 03, 2009, 08:38:39 »

Można sobie jakoś pełne spolszczenie ściągnąć na wersję oryginalną?
tak
Tzn mam język polski, ale tylko w 30-50%.
Uruchom z menu program języki i zaznacz polski, powinnen się cały polski język ściągnąć
Super teraz jest w 90% polski, dzięki.
Pozdro
Z
Miętowe nasionko
*

« Odpowiedz #22 : Lipiec 04, 2009, 06:46:46 »

Mint 7 Gloria PL wydane.
Cytat: "Usunięte: Java"
To niestety uważam za nieporozumienie.
Siła Minta to "wszystko co trzeba na płycie".
Wkładamy płytę do PC i jedziemy - wszystko chodzi!
Bez Javy niestety wszystko nie będzie chodziło:-(
(np. granie na kurniku.pl, rysowanie na geogebra.org etc.)
A propos "150 MB piechotą nie chodzi":
od kiedy to Java na płycie zajmuje 150 MB?
Pozdrawiam.

Uprzedzam odpowiedź:
"To sobie zainstaluj" - nie o to w filozofii Minta chodzi.
mati75
Master psuja
Administrator Portalu
Miętowa plantacja

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #23 : Lipiec 04, 2009, 08:00:44 »

Tylko chciałem się w 700 MB zmieścić, a java ze wszystkimi źródłami zajmuje prawie 150 MB

HP 2510p || HP 8510w ||

wrrrrrrrrrr
Miętowe nasionko
*

« Odpowiedz #24 : Lipiec 05, 2009, 11:01:04 »

Mint 7 Gloria PL wydane.
Cytat: "Usunięte: Java"
To niestety uważam za nieporozumienie.
Siła Minta to "wszystko co trzeba na płycie".
Wkładamy płytę do PC i jedziemy - wszystko chodzi!
Bez Javy niestety wszystko nie będzie chodziło:-(
(np. granie na kurniku.pl, rysowanie na geogebra.org etc.)
A propos "150 MB piechotą nie chodzi":
od kiedy to Java na płycie zajmuje 150 MB?
Pozdrawiam.

Uprzedzam odpowiedź:
"To sobie zainstaluj" - nie o to w filozofii Minta chodzi.

zgadzam się z przedmówcą w pełni.
dzień dobry wszystkim.

dużo większym pożytkiem byłoby wywalenie Microsoftowskich bibliotek Mono wraz z zależnościami (niestety autorzy Minta stworzyli przy użyciu Mono to fikuśne menu głowne, z góry zakładając, że użytkownik przesiadając się na linuksa wcale nie zamierzał uniezależniać się od monopolisty) aniżeli usuwanie pakietu, który jest po prostu niezbędny i który i tak zostanie potem przez większość z nas zainstalowany.
gdybym był początkujący, ale miał już wcześniej do czynienia z oryginalnym Mintem i tylko szukał wersji szpolszczonej, to wolałbym już pobrać 1 obraz DVD, nie koniecznie wypełniony po brzegi, bo śmiało w 2GB wszystko co niezbędne dla Polaka powinno się zmieścić, ale zawierający nieobrzezany i gotowy do pracy system tak, jak w przypadku oryginału.
całe szczęście te braki da się szybko uzupełnić, ale znów, będąc początkującym, zastanawiałbym się bardzo, czemu w wersji livecd nie ma Kadu i spolszczenia dla aplikacji KDE3/KDE4 lub w ogóle jakiegokolwiek komunikatora, ale w szczególności takiego z obsługą protokołu gg.

problem z CD2 dodatkowo psuje końcowy efekt.

wiem, że się autor wersji PL starał i chwała mu za to, ale wspomniane niedociągnięcia warto by pousuwać.

mówię to nie po to, żeby dokuczyć - raczej po to, aby zachęcić do rozważania ewentualnych zmian na jeszcze lepsze Uśmiech

Linux Mint to super system i wg mnie będąc pochodną Ubuntu, jako jedyny naprawdę wart jest polecania początkującym.
martwi mnie tylko to uzależnienie jej twórców, na szczęście tylko w małym i mało istotnym stopniu (hm, z drugiej strony Mint bez MintMenu traci jakby swój urok; btw. ja MintMenu nie używam, bo mnie irytuje słaba responsywność w porównaniu do oryginalnego menu Gnome'a), od bibliotek konkurencji M$.
trochę szkoda, że w wersji PL system został dodatkowo orżnięty i to z dość słabego powodu. nie muszę przecież mówić, że system w trybie livecd odpalony z DVD działa dużo, dużo szybciej niż uruchomiony przy pomocy CDROMu.

pozdrawiam
wrrr

//post2

dużo większym pożytkiem byłoby wywalenie Microsoftowskich bibliotek Mono wraz z zależnościami (niestety autorzy Minta stworzyli przy użyciu Mono to fikuśne menu głowne, z góry zakładając, że użytkownik przesiadając się na linuksa wcale nie zamierzał uniezależniać się od monopolisty) aniżeli usuwanie pakietu, który jest po prostu niezbędny i który i tak zostanie potem przez większość z nas zainstalowany.

trochę się pośpieszyłem. mono zostało wywalone. zwracam honor  Buziak
także MintMenu zdaje się działać prawidłowo bez tych bibliotek.
zdaje się, pewnego razu usuwając paczki mono i/lub te z końcówków -cil w nazwie, dokładnie teraz nie pamiętam  Z politowaniem synaptic wywalił także MintMenu, stąd moje stwierdzenie. najwyraźniej jednak nieprawdziwe i całe szczęście, bo MintMenu, na szybkich kompach działa całkiem dobrze i funkcjonalnością, bądź co bądź, standardowe menu przewyższa i początkującym na pewno się przyda.

jednakże brak komunikatora (np. Kadu) i Javy w LiveCD to naprawdę spory minus  Niezdecydowany

jeszcze takie pytanie, czy jest możliwa instalacja wszystkich aplikacji wymienionych w skrypcie instalującym dodatkowe oprogramowanie przy użyciu płyty CD2 bez konieczności łączenia się z internetem?
mam nadzieję, że tak właśnie jest. byłoby fajowo, tzn. znów początkującym byłoby to na rękę. w robocie znajomi, laicy komputerowi zachwycali się Ubuntu, teraz jak im pokaże Minta i jeszcze zobaczą, że wystarczą dwie płytki i dwa kliknięcia (znów - lepiej chyba byłoby z 1 x DVD, tak myślę... Z politowaniem ), żeby zainstalować pełnowartościowy system, to się posiusiają Uśmiech

pozdrawiam
wrrr

« Ostatnia zmiana: Lipiec 05, 2009, 01:17:31 wysłana przez mati75 » Zapisane
dariuszbojek
Miętowy liść
*

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #25 : Lipiec 05, 2009, 08:05:52 »

Na moim staruszku lapciaku TOSHIBA MINT 6 działa szybciej niż wersja nr 7.
Dlatego pozostanę przy starszej wersji  Niezdecydowany
Zabawy ze środowiskiem LXDE także nie przyniosły należytego efektu.

szyp
Miętowe nasionko
*

« Odpowiedz #26 : Wrzesień 19, 2009, 02:17:12 »

Nie rozumiem po co trzymać się upaecie 700 mb, cd już praktycznie się nie liczy a dzięki formatowi dvd to może byc naprawdę fajny system od razu gotowy do pracy. Cały urok minta czy ubuntu polega na tym że dostajemy gotowe narzędzia. Niedługo trzeba będzie wywalić open office albo inne podstawowe programy i znów będą to systemy dla wąskiej grupy ludzi. Druga płyta to kiepski pomysł tak jak dociąganie i doinstalowywanie dziesiątek jak nie setek mb bo coś się nie mieści na cd.
mati75
Master psuja
Administrator Portalu
Miętowa plantacja

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #27 : Wrzesień 19, 2009, 04:16:10 »

Po pierwsze cd bo nie mam jak wysłać więcej. CD 2 ja też uważam za nie porozumienie. W przyszłej edycji będzie tylko 1 CD.

HP 2510p || HP 8510w ||

szyp
Miętowe nasionko
*

« Odpowiedz #28 : Wrzesień 20, 2009, 09:14:03 »

mati75 możliwości wysyłki to jest racjonalny argument, jeśli mozna prosić to dołącz skrypty aby ludzie nie znający linuksa (w tym ja) mogli łatwo doinstalować rzeczy które trzeba było pominąć przy wydawaniu kolejnych wersji
mati75
Master psuja
Administrator Portalu
Miętowa plantacja

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #29 : Wrzesień 21, 2009, 06:28:27 »

Jest skrypt i to dość rozbudowany.

HP 2510p || HP 8510w ||

Strony: 1 [2] 3 4
Drukuj