Strony: [1]
Drukuj
Autor Wątek: Problem z WIFI WPN111 Netgear'a na starym laptopie  (Przeczytany 1740 razy)
linuxuser85
Miętowy liść
*

Reputacja 0

Distro: Linux Mint 9 Isadora GNOME

« : Lipiec 08, 2009, 11:01:35 »

Witam!
Pomimo iż jest już szereg różnych wątków o WIFI (przepraszam za dorzucenie kolejnego), nie znalazłem rozwiązanie problemu, który mam. Otóż mam Minta 7 Gloria z LXDE, mój laptop to: Medion MD9580-A z Pentium3 1ghz, 256M Ramu, HDD 40Gb, S3Savage MX 8MB. Problem polega na tym, że kupiłem od kumpla wifi na usb - Netgear WPN111. Zrobiłem tak jak powinno być, czyli zainstalowałem sobie 1211rw, potem wgrałem stery windowsowe, no i pojawił mi się interfejs wlan0 (w konsoli jak sprawdzam interfejsy to są 3: eth0 , lo i wlan0, natomiast w monitorze sieci wlana nie ma), z tym że wywala mi w konsoli, że nie jest skonfigurowany a w ustawieniach sieci, że interfejs nie istnieje. Na Windowsie działa bez problemu. Gdzieś na jakimś anglojęzycznym forum znalazłem info, że wifi powinno działać na interfejsie eth0 ale tam mam stacjonarny net. W domu korzystam z kabla a w podróży chce mieć wifi. Nie wiem jak to skonfigurować. Proszę o poradę.

Komputer jest jak klimatyzacja - gdy otworzysz okna (Tu okna=Windows), staje się bezużyteczny
mati75
Master psuja
Administrator
Miętowa plantacja

Reputacja 2

Distro: Debian Sid x64 || Arch Linux x64

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #1 : Lipiec 08, 2009, 12:03:21 »

alt+f2 i uruchom nm-applet i zobacz czy coś znajduje
« Ostatnia zmiana: Lipiec 08, 2009, 01:11:28 wysłana przez mati75 » Zapisane

HP 2510p || HP 8510w ||
linuxuser85
Miętowy liść
*

Reputacja 0

« Odpowiedz #2 : Lipiec 08, 2009, 01:00:05 »

Muszę jeszcze zainstalować mn-applet, bo pokazuje: "Nie można wykonać procesu potomnego". Jestem teraz w pracy i nie bardzo mam czas sie tym zająć....siądę nad tym wieczorem i jutro napiszę co mi pokazało. Uśmiech

Komputer jest jak klimatyzacja - gdy otworzysz okna (Tu okna=Windows), staje się bezużyteczny
Forum Linux Mint
« Odpowiedz #2 : Lipiec 08, 2009, 01:00:05 »

mati75
Master psuja
Administrator
Miętowa plantacja

Reputacja 2

Distro: Debian Sid x64 || Arch Linux x64

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #3 : Lipiec 08, 2009, 01:11:51 »

pomyliłem się nie mn-aplet tylko nm-applet

HP 2510p || HP 8510w ||
linuxuser85
Miętowy liść
*

Reputacja 0

« Odpowiedz #4 : Lipiec 11, 2009, 05:38:57 »

A to zmienia postać rzeczy  Duży uśmiech jestem tak przytłoczony pracą, że nie mam czasu na mojego miętuska. Jutro mam trochę czasu więc spróbuję się w końcu wziąć za to wifi. Ale pomimo tego problemu MINT rządzi!!!!! Jeszcze nie widziałem tak szybkiego i responsywnego systemu (szybszy niż winda98  Chichot)

//post2
Dzięki za podpowiedzi. Już działa, musiałem zmienić stery windowsowe bo były za stare, ale mam problem, gdy wpisuje hasło sieci zabezpieczonej (znam je). Po wpisaniu połowy hasła pojawia się opcja: "Połącz", gdy je wpiszę do końca, opcja się deaktywuje. Nie wiem dlaczego. Zaznaczam, że nie wcisnąłem omyłkowo Capsa Chichot. Bardzo proszę o pomoc Smutny

//post 3
Ustawiłem na krótkie hasło w szyfrowaniu WEP, zamiast długie 128bit  Duży uśmiech, przepraszam za problem, czasem człowiek popełnia elementarne błędy, już działa....MINT jest the best!!!!!

Tak na przyszłość nie pisz post pod postem tylko edytuj poprzedni. mati75
« Ostatnia zmiana: Lipiec 12, 2009, 06:10:43 wysłana przez mati75 » Zapisane

Strony: [1]
Drukuj
Skocz do: