JesterRaiin
Błysk Inspiracji
Przyjaciel
Dorodny miętowy krzew

Distro: Każde z Distrowatcha + kilkadziesiąt znalezionych tam i siam. Żadnego porządnie.
Aktualnie testowane : Chakra,Pardus,XBMC ;)
|
 |
« : Lipiec 22, 2009, 08:40:59 » |
|
Hejo !
Nie bardzo wiem, gdzie powiesić ten temat, więc wrzucam tutaj.
Właśnie testuję Glorię XFCE RC1 na trupie Intel 400 Mhz / 196 RAM i co ciekawe, jakoś to działa. Powoli, bo powoli, dysk charczy przy próbach odpalania, ale... działa i to lepiej niż inne nowoczesne dystrybucje, nawet nieodżałowana Mint LXDE.
W związku z czym pytanko do naszych czarodziejów... Czy Gloria XFCE będzie miała jakąś osobną, zremixowaną wersję ? Remix pełnej Glorii wydaje mi się dużo lepszy od standardowej, z chęcia poinstalowałabym coś podobnego w wersji XFCE.
|
|
|
|
|
|
Z samego serca Piekieł godzę w ciebie ! W imię nienawiści, plwam na ciebie ostatnim mym tchnieniem, przeklęty wielorybie !
|
|
|
|
mati75
|
 |
« Odpowiedz #1 : Lipiec 22, 2009, 10:39:33 » |
|
Czy Gloria XFCE będzie miała jakąś osobną, zremixowaną wersję ? Remix pełnej Glorii wydaje mi się dużo lepszy od standardowej, z chęcia poinstalowałabym coś podobnego w wersji XFCE. tak będzie remix z xfce.
|
|
|
|
|
|
HP 2510p || HP 8510w || Od 16.01 do 03.02 nie istnieje, nie odpowiadam na żadne wiadomości
|
|
|
JesterRaiin
Błysk Inspiracji
Przyjaciel
Dorodny miętowy krzew

Distro: Każde z Distrowatcha + kilkadziesiąt znalezionych tam i siam. Żadnego porządnie.
|
 |
« Odpowiedz #2 : Lipiec 23, 2009, 09:41:03 » |
|
Mati, ja wiem, że ludzie dzielą się na tych, co dużo robią i na tych co dużo gadają, ale nie bądź pan taki milczek i zdradź trochę konkretów : kiedy się spodziewać, co będzie dodane, co usunięte ?  Jeśli jest to kwestia jakiegoś głosowania, to przede wszystkim proszę, żeby nie ruszać OpenOffice. AbiWorld czy alternatywy są nie do przyjęcia - przynajmniej dla zwykłych pracowników biurowych.
|
|
|
|
|
|
Z samego serca Piekieł godzę w ciebie ! W imię nienawiści, plwam na ciebie ostatnim mym tchnieniem, przeklęty wielorybie !
|
|
|
|
Forum Linux Mint
|
 |
« Odpowiedz #2 : Lipiec 23, 2009, 09:41:03 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mati75
|
 |
« Odpowiedz #3 : Lipiec 23, 2009, 10:33:39 » |
|
gdzieś tydzień po wydaniu stabilnej wersji. Małe wyrzucę z rc1 to: pidgin, transmission, xchat, oraz oczywiście wszystkie śmieci. Jeszcze nad javą się zastanawiam. Dojdzie spolszczenie, skrypt graficzny o ile nie będzię bardzo błędami sypał  , vlc i może kadu. Obraz minimalnie urośnie.
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Lipiec 23, 2009, 10:45:52 wysłana przez mati75 »
|
|
HP 2510p || HP 8510w || Od 16.01 do 03.02 nie istnieje, nie odpowiadam na żadne wiadomości
|
|
|
JesterRaiin
Błysk Inspiracji
Przyjaciel
Dorodny miętowy krzew

|
 |
« Odpowiedz #4 : Lipiec 24, 2009, 10:17:29 » |
|
Javę można spokojnie sobie dociągnąć, nie trwa to długo. Co do oprogramowania... - Czy jest szansa na jakiś sympatyczny manadżer plików a'la "total commander" ? - Foxit Reader. Bardzo pięknie proszę !  - Nie zwróciłem uwagi, ale czy jest dostępne jakieś narzędzie do połączeń VNC ? Co do skryptu... - Czy w skrypcie mogłaby się znaleźć opcja automatycznego dodawania wszystkich przydatnych "na start" repozytoriów ? - Proponowałbym wywalić wszelkie pierdółki dotyczące Internetu (komunikatory, klientów poczty, torrenty) poza Firefoxem i jedynie pozostawić w skrypcie możliwość dociągnięcia ich sobie. Z tego co obserwuję, w żadnej innej kategorii oprogramowania nie ma większego zróżnicowania niż w kwestii Internetu. Co użytkownik to inny klient poczty, inny komunikator, itp... - Zwracam ponownie uwagę na kwestie upiększeń. Gdy je zainstalowałem myślałem, że coś mi się doda, a nie, że standardowe tematy zostaną wywalone i zastąpione nowymi. Jeśli upiększenia mają już być, to może jakieś mało inwazyjne, lub chociaż niech jest ostrzeżenie ( uwaga, ta opcja powoduje zastąpienie domyslnych styli - lub coś w tym rodzaju). I oczywiście... Dzięki piękne za starania. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mati75
|
 |
« Odpowiedz #5 : Lipiec 24, 2009, 11:09:38 » |
|
- Czy jest szansa na jakiś sympatyczny manadżer plików a'la "total commander" ? jasne. Tylko mc czy gnome-commander? - Foxit Reader. Bardzo pięknie proszę ! ok - Nie zwróciłem uwagi, ale czy jest dostępne jakieś narzędzie do połączeń VNC ? jest - Zwracam ponownie uwagę na kwestie upiększeń. Gdy je zainstalowałem myślałem, że coś mi się doda, a nie, że standardowe tematy zostaną wywalone i zastąpione nowymi. Jeśli upiększenia mają już być, to może jakieś mało inwazyjne, lub chociaż niech jest ostrzeżenie (uwaga, ta opcja powoduje zastąpienie domyslnych styli - lub coś w tym rodzaju). poprawiłem to. edit: mam zamiar zmieścić się w 500 MB 
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Lipiec 25, 2009, 08:36:06 wysłana przez mati75 »
|
|
|
|
|
JesterRaiin
Błysk Inspiracji
Przyjaciel
Dorodny miętowy krzew

|
 |
« Odpowiedz #6 : Lipiec 26, 2009, 06:47:50 » |
|
Po namyśle : Gnome-commander. MC jest konkretniejszy, ale cholera, nie po to jest konsola, żeby się w dodatkowe tekstowe menadżery bawić. A po co to ograniczenie do 500 Mb ? I tak i tak płytkę 700 mb się na to poświęci, nie lepiej więc dopchać na full pakietów ?  Już choćby sama Java paskudna zajmie ze 150 chyba...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mati75
|
 |
« Odpowiedz #7 : Lipiec 26, 2009, 10:37:26 » |
|
Ok. To niech będzie 700 MB. Tylko nie wiem co dodać jeszcze
|
|
|
|
|
|
|
|
|
JesterRaiin
Błysk Inspiracji
Przyjaciel
Dorodny miętowy krzew

|
 |
« Odpowiedz #8 : Lipiec 27, 2009, 08:30:37 » |
|
Tapetę ze sobą w koszulce z listkiem mięty, pijącym piwo i kompilującym coś na ekranie komputera zasilanego przez prywatną elektrownię atomową  A poważniej... - przeglądarkę zdalnych pulpitów (Vinagre) - w sumie nei wiem nawet czemu to wyleciało z MINTa - to może mimo wszystko Javę ? - wszystko co jest potrzebne, żeby prawidłowo obsłużyć partycje NTFS - wszystko co jest potrzebne, żeby bezboleśnie udostępniać pliki dla sieci WINDOWS - czcionki zgodne z MS Office 2007 ! Calibri, Cambria... - może by tak rozbić skrypt na dwa ? Jeden do doinstalowania dodatkowych śmieci w rodzaju alternatywnych przeglądarek i innych propozycji, a drugi taki typowo użytkowy, wiesz, aktualizacja, wprowadzenie nowych repozytoriów, czyszczenie systemu ?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mati75
|
 |
« Odpowiedz #9 : Lipiec 27, 2009, 10:36:31 » |
|
- może by tak rozbić skrypt na dwa ? Jeden do doinstalowania dodatkowych śmieci w rodzaju alternatywnych przeglądarek i innych propozycji, a drugi taki typowo użytkowy, wiesz, aktualizacja, wprowadzenie nowych repozytoriów, czyszczenie systemu ? czyli zostawiam skrypt w bashu (tekstowy), bo do tego graficzny się nie nadaje. reszta będzie, tylko nie będę dodawał wine, za dużo miejsca zajmuje
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ulvhedin
|
 |
« Odpowiedz #10 : Lipiec 27, 2009, 12:13:08 » |
|
instalacja w trybie textowym jest ok. Ja bym wyrzucil tam wszystkie uzytkowe programy i NIC nie preinstalowal na start. Po instalacji prawie goly system. Ponadto plyta startowa powinna sie odpalac w trybie instalacji domyslnie. Moze wydawac sie glupie ale.. spotkalem sie z problemem ze klawiatura usb jescze nie dzialala w momencie wyboru opcji z menu. Na start powinien byc zainstalowany tylko: 1. system 2. java 3. mono 4. openssh-server 5. proftpd server (rezygnacja z samby i innych tworow) 6. gnome-commander, spodobalo mi sie toto.. takie totalcommanderowate..  Czyli wszystko co potrzebne aby wbic sie do koomputera w razie problemow. Na pulpicie aktywator do instalacji dodatkow ktory dziala w trybie textowym. W koncu XFCE z zalozenia mialo byc lekkie i szybkie.. po co zamulac dziwnymi programami.
|
|
|
|
|
|
MB:ASUS Barebone P2-M2A690G|ASUS 1215N|ASUS A8H
|
|
|
|
mati75
|
 |
« Odpowiedz #11 : Lipiec 27, 2009, 05:14:13 » |
|
Zrobiłem pierwszy developerski build i zajmuje... 728,1 MB (763451392 bajtów). Więc trochę dużo, jeszcze nie wszystkie rzeczy dodałem, jeszcze śmieci zostały, m.in. skrypt ma mały błąd (jest pokazany na filmie). I mam pytanie udostępniać wersje rc? film prezentujący system: http://www.youtube.com/watch?v=sEGdiJ27fUA
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Lipiec 27, 2009, 05:20:58 wysłana przez mati75 »
|
|
|
|
|
JesterRaiin
Błysk Inspiracji
Przyjaciel
Dorodny miętowy krzew

|
 |
« Odpowiedz #12 : Lipiec 27, 2009, 07:07:52 » |
|
Stanowczo - z całym szacunkiem dla Ulvhedina - sprzeciwiam się wywaleniu programów użytkowych, jeżeli w tej kategorii mieszczą się rzeczy biurowe. Wywalenie wszystkiego sprowadziłoby MINT XFCE na dobrą sprawę prawie z powrotem do Debiana, a nie o to tu chodzi, żeby sobie budować system od podstaw. Na jeden komputerek to może i by zabawne było, ale ja dziękuję pięknie za szarpanie się z pakietami podczas instalacji na np 40 komputerach. Bleeeeeee... Remix Mint XFCE ma szansę stać się jedyną rozsądną dystrybucją użytku biurowego, polską, dobrze chodzącą na starszych klamotach i do tego śliczną. Błagam, nie odchodźmy od tego ! MATI, za te repozytoria wraz z kluczami to ja normalnie, dziękuję panie prezesie i w ogóle. Z chęcią wypróbuję ten RC jeśli udostępnisz !  Z zapytaniem : na jakim sprzęcie śmiga ten XFCE na filmiku ? Jeszcze jedno... Instalacja w trybie tekstowym. Mi się bardzo przydaje graficzny (jeśli mówimy o instalacji systemu jako takiego, a nie o skryptach). Jeśli odpalam takowy i już na etapie instalatora widzę, że sprzęt mi się muli, to wiem, że nie ma sensu brnąć dalej w instalację, bo podczas użytkowania będzie już tylko gorzej. Jeśli wszystko idzie w miarę gładko, jest to informacja, że da się pracować na takim klamocie.
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Lipiec 27, 2009, 07:11:25 wysłana przez jesterraiin »
|
|
|
|
|
|
mati75
|
 |
« Odpowiedz #13 : Lipiec 27, 2009, 07:31:44 » |
|
MATI, za te repozytoria wraz z kluczami to ja normalnie, dziękuję panie prezesie i w ogóle. Z chęcią wypróbuję ten RC jeśli udostępnisz ! Z zapytaniem : na jakim sprzęcie śmiga ten XFCE na filmiku ? z mojego podpisu. Z chęcią wypróbuję ten RC jeśli udostępnisz ! więc coś usunę, żeby się w 700 MB zmieścić
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ulvhedin
|
 |
« Odpowiedz #14 : Lipiec 27, 2009, 07:51:01 » |
|
jester.. pewnie ze tak... masz racje od poczatku do konca. Wlasnie ten zestaw porzadnie wyselekcjonowanego softu sprawia ze Mint wyglada tak rewelacyjnie. Troszke oczywiscie przesadzilem.. hehe.. w koncu odinstalowanie czegokolwiek tez jest proste. To nie winda zeby obawiac sie po deinstalacji jakichs smieci.
|
|
|
|
|
|
MB:ASUS Barebone P2-M2A690G|ASUS 1215N|ASUS A8H
|
|
|
|