m1strzunio
Miętowe nasionko
Reputacja 0
Distro: Linux Mint
|
 |
« : Lipiec 22, 2009, 07:10:33 » |
|
Tak, problem polega na tym że za żadne skarby nie mogę zainstalować karty sieci bezprzewodowej w moim laptopie. O dziwo w Ubuntu jakoś sprawa poszła za pomocą skryptu Na starszej wersji Minta też działa, ale na nowszej już pisze że nie ma możliwości instalacji ;/ Dziwi mnie to bardzo bo na Ubuntu 9.04 zadziało wszytko bez zająknięcia. Może ktoś ma takiego samego laptopa i da jakieś wskazówki co i jak. Jako tymczasowe rozwiązanie mam pod USB kartę sieciową Linksysa ale już zachaczyłem parę razy i boję się że gniazdo poleci od USB.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kosa1
Administrator
Miętowa plantacja

Reputacja 0
Distro: Linux Mint 9-64 bit, Ubuntu 10.04 64 bit
Terminatorka
|
 |
« Odpowiedz #1 : Lipiec 22, 2009, 07:14:57 » |
|
Najwyraźniej czegoś brakuje. Czy Ty używasz Mint Gloria PL, czy głównej wersji? W PL - czekaj na Mati75 - twórca polskich remiksów. I nic, żadnych komunikatów o zależnościach?
|
|
|
|
|
|
Linux nie gryzie! : www.ubunciak.plOS: Ubuntu 10.10, Linux Mint 9 64 bit, Asus GeForceGTS250, PhenomII, 4 GB RAM, Barracuda 7200.12 500 GB, Livebox (ethernet) Problem rozwiązany? Wstaw to słowo do tytułu swojego pierwszego postu!
|
|
|
m1strzunio
Miętowe nasionko
Reputacja 0
|
 |
« Odpowiedz #2 : Lipiec 22, 2009, 07:40:18 » |
|
Używam zwykłej wersji Gloria ściągniętej ze strony głównej bo z polską miałem jakieś problemy przy instalacji. Błąd jaki wywala to Error: Linux version is unsupported. This script will only work on Ubuntu 7.04 <= ver or Linux Mint Celina
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Lipiec 22, 2009, 09:02:52 wysłana przez kosa1 »
|
|
|
|
|
|
Forum Linux Mint
|
 |
« Odpowiedz #2 : Lipiec 22, 2009, 07:40:18 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kosa1
Administrator
Miętowa plantacja

Reputacja 0
Distro: Linux Mint 9-64 bit, Ubuntu 10.04 64 bit
Terminatorka
|
 |
« Odpowiedz #3 : Lipiec 22, 2009, 09:05:28 » |
|
No, to czego sie spodziewasz po nas? Chyba tylko przeszukania googli za Ciebie: http://forum.ubucentrum.net/thread-778.htmlto pierwsze z brzegu.
|
|
|
|
|
|
Linux nie gryzie! : www.ubunciak.plOS: Ubuntu 10.10, Linux Mint 9 64 bit, Asus GeForceGTS250, PhenomII, 4 GB RAM, Barracuda 7200.12 500 GB, Livebox (ethernet) Problem rozwiązany? Wstaw to słowo do tytułu swojego pierwszego postu!
|
|
|
m1strzunio
Miętowe nasionko
Reputacja 0
|
 |
« Odpowiedz #4 : Lipiec 22, 2009, 09:39:19 » |
|
no właśnie że sprawa nie jest taka prosta bo mi np nie działa. Zrobiłem krok po kroku. Ale pociesze Ciebie że z trzech nie działających przycisków jeden się zrobił, tylko nie ten od sieci ;/ tylko od przeglądarki. Ogólnie w tym laptopie jest duży problem, bo sterowniki do karty to pikuś, problem jest z włączeniem przycisków na lapku bo niestety z BIOSU tego nie da się zrobić a F-S robi tylko stery do Visty, nawet na XPku są klocki nie z tej ziemi  Nic walczę dalej.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kuka
Miętowy liść
Reputacja 0
Jid: kuka@ubuntu.pl
|
 |
« Odpowiedz #5 : Lipiec 23, 2009, 10:34:47 » |
|
Mam te samą karte WI-FI i wszystko dziala bez kombinowanie na glorii ale jak na ubuntu 8.10 mi nie chciala dzialac zalatwilem to tym sposobem http://forum.ubuntu.pl/showthread.php?t=85728
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ulvhedin
Siewca Mięty
Miętowy krzew

Reputacja 0
|
 |
« Odpowiedz #6 : Lipiec 24, 2009, 09:05:48 » |
|
kolega ma chyba troszke inny problem. Wydaje sie ze problemem nie sa sterowniki do wifi tylko problem z uruchomieniem samej karty. Niestety w laptopach sluzy do tego kombinacja klawiszy lub za pomoca przelacznika jakiegos. W asusie odpowiada za to wpis do jednego z plikow w /proc. echo '1' > /proc/acpi/asus/wlan
Moze z tym modelem zadziala wpis do pliku: /proc/acpi/acer/wireless (cos tam na forach mi kiedys przemknelo) Przeszukaj moze swoj komputer pod katem wlasnie czegos takiego. A tak wogole to moglbys podac wyniki polecen: lspci dmesg ifconfig -a iwconfig lsmod
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Lipiec 24, 2009, 09:15:54 wysłana przez Ulvhedin »
|
|
MB:ASUS Barebone P2-M2A690G|ASUS 1215N|ASUS A8H
|
|
|
mati75
Master psuja
Administrator
Miętowa plantacja

Reputacja 2
|
 |
« Odpowiedz #7 : Lipiec 24, 2009, 09:33:00 » |
|
U mnie w asusie włącza się przełącznikiem. Jeszcze możliwe że trzeba tamten skrypt przerobić
|
|
|
|
|
|
HP 2510p || HP 8510w || 
|
|
|
m1strzunio
Miętowe nasionko
Reputacja 0
|
 |
« Odpowiedz #8 : Lipiec 25, 2009, 08:47:20 » |
|
Dobra, bawiłem się i bawiłem ale zawsze jest coś nie teges. Ściągnełem ten plik sh na dysk i patrzyłem co on tam ściąga i jak to robi, problem polega na tym że nie moge znaleść działającej wersji pliku acerhk.ko (jest ściągany z takiej strony wget -q http://fscamiloa16xx.googlecode.com/svn/trunk/$LINUX_VER/$KERNEL_VER/acerhk.ko) ale co mi po tym jak na moją wersje kernela nie ma nic i nie da się tego zainstalować. podobnie sprawa ma się z acerhk-0.5.35. Za każdym razem coś jest nie tak ;/ Ulvhedin, dystrybucja dobrze rozpoznaje kartę i z tym nie ma problemu, chodzi o to że nie działają te 4 zasrane przyciski, zainstalowałem na próbe ubuntu 9.04 i za pierwszym włączeniem wszystko ok. Po ponownym uruchomieniu też wszystkie diody ok. Ale na drugi dzień już nie działał przycisk od WiFi a cała reszta śmiga, mogę ściemniać ekran, od głośności też działa i tylko sieć leży ;/ Ogólnie ten laptop nie jest zły ale z tą bezprzewodówką to są jaja jak berety, tylko na Viście działa i nic nie trzeba robić.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
anthrax
Miętowy liść
Reputacja 0
|
 |
« Odpowiedz #9 : Lipiec 25, 2009, 12:17:36 » |
|
W Linux Mint 6 i 7 acer hk zostalo zastapione przez moduł kernelowy acer-wmi. acerhk nie działa na nowych kernelach.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ulvhedin
Siewca Mięty
Miętowy krzew

Reputacja 0
|
 |
« Odpowiedz #10 : Lipiec 27, 2009, 07:15:51 » |
|
a masz takie cos: /proc/acpi/acer/wireless ? generalnie w laptopach uzywanie przyciskow funkcyjnych powoduje ustawienie 0 lub 1 w odpowiednich plikach w /proc... przynajmniej na razie tylko z takimi sie spotykalem.
|
|
|
|
|
|
MB:ASUS Barebone P2-M2A690G|ASUS 1215N|ASUS A8H
|
|
|
|