szamot83
Miętowe nasionko
|
 |
« : Sierpień 09, 2008, 07:19:38 » |
|
Witam, Jestem użytkownikiem Mint od dwóch miesięcy. Ponieważ mój sprzęt nie jest najnowszy zainstalowałem wersję ze środowiskiem graficznym XFCE. Wszystko chodzi dobrze, ale nie wiem jak edytować wpisy w menu.
Np. Zainstalowałem sobie program Picasa, otwieram menu, a tam pojawił się nowy katalog "Inne". Chciałbym, żeby program był w katalogu "Grafika", ale nie wiem jak to zrobić.
Będę wdzięczny za wszelkie sugestie. Pozdrawiam, o życzę powodzenia w projekcie polskiego Linuksa Mint. Fajnie, że jest polskie forum i polska strona -3majcie się.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kosa1
|
 |
« Odpowiedz #1 : Sierpień 09, 2008, 10:02:33 » |
|
Nie używam XFCE, ale mam dla Ciebie stronę, gdzie jest to opisane:http://regedarek.wordpress.com/2006/12/24/xfce-edycja-menu/ Jeśli będą jeszcze jakieś kłopoty, zapraszamy.
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Sierpień 09, 2008, 10:08:51 wysłana przez kosa1 »
|
|
Linux nie gryzie! : www.ubunciak.plOS: Ubuntu 10.10, Linux Mint 9 64 bit, Asus GeForceGTS250, PhenomII, 4 GB RAM, Barracuda 7200.12 500 GB, Livebox (ethernet) Problem rozwiązany? Wstaw to słowo do tytułu swojego pierwszego postu!
|
|
|
szamot83
Miętowe nasionko
|
 |
« Odpowiedz #2 : Sierpień 09, 2008, 02:55:28 » |
|
Wielkie, wielkie dzięki.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Forum Linux Mint
|
 |
« Odpowiedz #2 : Sierpień 09, 2008, 02:55:28 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
szamot83
Miętowe nasionko
|
 |
« Odpowiedz #3 : Sierpień 09, 2008, 05:37:16 » |
|
Okazuje się, że problem nie jest rozwiązany. Picasa dalej jest w podmenu inne. Ponieważ nie mogłem sobie poradzić poprosiłem o pomoc kolegę. On dodał odpowiedni wpis w /usr/share/applications i wpisał w konsoli update-menus Po tym w menu pojawił się dosłownie śmietnik W katalogu inne mam chyba wszystkie aplikacji z /usr/bin/. Nie wiem co mam teraz zrobić, a tym bardziej jak cofnąć, do poprzedniego stanu. Bardzo proszę o pomoc, mam duży dysk, więc ponowna instalacja systemu odpada.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kosa1
|
 |
« Odpowiedz #4 : Sierpień 09, 2008, 06:02:20 » |
|
Może jeszcze ta strona coś pomoże: http://wikidoc.kateos.org/index.php/Edycja_menu_XFCE_-_HOWTOhttp://forum.ubuntu.pl/showthread.php?t=43265Jeśli nie pomoże nic z tych stron - pozostanie przeinstalowanie środowiska graficznego i rozpoczęcie od nowa. Jeszcze to: http://hadret.com/2008/01/09/shot-42/# Hadret 14/01/2008 o 15:10 Osobiście menu zarządzam z pliku ~/.config/xfce4/desktop/menu.xml. Jeżeli chodzi o “globalne” aplikacje, to edytuję je bezpośrednio w /usr/share/applications/tu_nazwa_aplikacji.desktop (: Np. sudo gedit /usr/share/applications/gedit.desktop # 28 witek 14/01/2008 o 15:42 [quote comment="20873"]Osobiście menu zarządzam z pliku ~/.config/xfce4/desktop/menu.xml. Jeżeli chodzi o “globalne” aplikacje, to edytuję je bezpośrednio w /usr/share/applications/tu_nazwa_aplikacji.desktop (: Np. sudo gedit /usr/share/applications/gedit.desktop[/quote] dzięki  znalazłem też opis na google http://reggaedarek.ovh.org/wordpress/?p=69Cytat z ostatniego linku.
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Sierpień 09, 2008, 06:13:10 wysłana przez kosa1 »
|
|
Linux nie gryzie! : www.ubunciak.plOS: Ubuntu 10.10, Linux Mint 9 64 bit, Asus GeForceGTS250, PhenomII, 4 GB RAM, Barracuda 7200.12 500 GB, Livebox (ethernet) Problem rozwiązany? Wstaw to słowo do tytułu swojego pierwszego postu!
|
|
|
fi9o
Watch out now!
Przyjaciel
Dorodna miętowa sadzonka

fi9o@jabster.pl // jabber.
|
 |
« Odpowiedz #5 : Sierpień 09, 2008, 09:52:44 » |
|
http://wikidoc.kateos.org/index.php/Edycja_menu_XFCE_-_HOWTO polski opis edycji menu w xfce :] na podstawie swietnaj polskiej dystrybucji KateOS
|
|
|
|
|
|
|
|
|
szamot83
Miętowe nasionko
|
 |
« Odpowiedz #6 : Sierpień 10, 2008, 07:32:18 » |
|
Niestety, te metody nie skutkują, ponieważ wśród plików .desktop nie ma pliku z podmenu "inne", tym bardziej nie ma tam tylu wpisów ile mam w tym podmenu. Wszystko wygląda tak jak na screenie poniżej (kliknij na link). Nie wiem skąd XFCE bierze wpisy do tego menu. Przypominam, że wszystko stało się po wpisaniu update-menus http://img227.imageshack.us/img227/8126/zrzutekranuoq7.png
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Sierpień 10, 2008, 11:12:51 wysłana przez szamot83 »
|
|
|
|
|
fi9o
Watch out now!
Przyjaciel
Dorodna miętowa sadzonka

fi9o@jabster.pl // jabber.
|
 |
« Odpowiedz #7 : Sierpień 10, 2008, 10:34:04 » |
|
po update-menus Twoj system zostal "przeszukany" w celu wynalezienia innych pakietow, programow ktore sa w systemie a ktorych moze nie byc w menu. Najprostszym sposobem jest odsmiecenie Twojego systemu, masz masy pakietow ktorych nie uzywac i podejrzewam ze szybko nie bedziesz. Sprawdz wiekszosc z nich i zostaw te ktorych Twoim zdaniem bedziesz uzywac.Moje uwaga Pozbywaj sie tylko i wylacznie programow - uruchamiaj je - jesli nie jestes czegos pewien zobacz w google za co odopowiedzialna jest dana paczka, poniewaz moze sie to skonczyc zle dla Twojego systemu.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
szamot83
Miętowe nasionko
|
 |
« Odpowiedz #8 : Sierpień 10, 2008, 10:52:27 » |
|
No, mogę tak zrobić, ale to nie usunie podmenu inne z menu. Wydaje mi się, że wystarczy wy edytować jakiś plik konfiguracyjny i będę mógł się tego pozbyć. W tę stronę skierowałem swoje poszukiwania, ale niestety nie wiem jaki plik i gdzie go szukać. Szukam pomocy również na innych forach, jeżeli sobie poradzę to dam znać.
Dzięki za zainteresowanie tematem. Jeżeli coś jeszcze przyjdzie komuś do głowy, to proszę pisać. Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kosa1
|
 |
« Odpowiedz #9 : Sierpień 10, 2008, 11:03:29 » |
|
Szamot83: Proszę, usuń ten zrzut i wstaw link do obrazka! (Regulamin!). A w linku, który Ci podawałam, jest napisane, jak przywrócić stare ustawienia (link z Forum Ubuntu)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
szamot83
Miętowe nasionko
|
 |
« Odpowiedz #10 : Sierpień 15, 2008, 10:12:35 » |
|
Niestety, to co jest przedstawione w tych postach, to sposób na edycję tylko części menu. Wszystko to co jest w katalogach aplikacje, gry itp. jest generowane przez system (nawet te katalogi) za pomocą plików *.desktop umieszczonych w /usr/share/applications. Niestety, anii w applications, ani w tym pliku xml (o którym mowa w tym poście) nie ma menu "inne", a tym bardziej jego "bogatej" zawartości.
Problem pozostaje nierozwiązany, w sumie nie przeszkadza mi to menu, ale ambicja nie pozwala mi przestać szukać rozwiązania problemu -dobrze jest wiedzie, co się dzieje w systemie, prawda?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|