Poohaty
Miętowe nasionko
|
 |
« : Sierpień 07, 2009, 01:23:53 » |
|
Jak upgrade'ować KDE 4.2.4 do 4.3? Jakie dodać repozytoria o ile takowe trzeba dodawać? Czy jest to bezpieczna czynność, czy Mint KDE Team pracuje z poprawkami tylko dla KDE 4.2.4 które jest zintegrowane ze środowiskiem?
|
|
|
|
|
|
Pisz tak, aby inni chcieli to czytać. 
|
|
|
|
Spox5
|
 |
« Odpowiedz #1 : Sierpień 07, 2009, 10:17:40 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
krzysztof.rc
Miętowe nasionko
Distro: LinuxMint 7 KDE CE
|
 |
« Odpowiedz #2 : Sierpień 09, 2009, 09:21:54 » |
|
Posiadając LinuxMint 7 KDE 4.2.4 wystarczy uruchomić menedżera pakietów Synaptic, w menu Ustawienia wybrać Repozytoria. W nowym oknie zaznaczyć ptaszka przy: deb http://ppa.launchpad.net/kubuntu-ppa/backports/ubuntu/Potem "zaznacz wszystko do aktualizacji" i wszystko zassie :-)
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Sierpień 09, 2009, 02:42:17 wysłana przez krzysztof.rc »
|
|
|
|
|
|
Forum Linux Mint
|
 |
« Odpowiedz #2 : Sierpień 09, 2009, 09:21:54 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Poohaty
Miętowe nasionko
|
 |
« Odpowiedz #3 : Sierpień 10, 2009, 01:08:54 » |
|
Trzy razy instalowałem Mint7 KDE a później aktualizowałem do KDE4.3. Okazało się to za każdym razem porażką. Po zainstalowaniu Mint7 Gloria z GNOME dodaniu repo deb http://ppa.launchpad.net/kubuntu-ppa/backports/ubuntu/ i wpisaniu w konsolę: sudo apt-gei install kubuntu-desktop oraz po lekkiej zabawie w ukrywanie programów KDE w GNOME i odwrotnie KDE4.3 działa wyśmienicie. Pozostaje czekać na Minta8
|
|
|
|
|
|
|
|
|
krzysztof.rc
Miętowe nasionko
Distro: LinuxMint 7 KDE CE
|
 |
« Odpowiedz #4 : Sierpień 10, 2009, 10:08:22 » |
|
<Trzy razy instalowałem Mint7 KDE a później aktualizowałem do KDE4.3. Okazało się to za każdym razem porażką.> Ja na dwóch PC-tach zaktualizowałem Mint 7 KDE CE do środowiska KDE 4.3.0 (wg metody podanej przeze mnie w poprzednim poście) i wszystko działa, choć zauważyłem że pod KDE 4.2.4 zaawansowane efekty pulpitu działały płynniej.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Poohaty
Miętowe nasionko
|
 |
« Odpowiedz #5 : Sierpień 11, 2009, 03:35:49 » |
|
Jak zainstalowałem KDE4.3 na Mint7 z GNOME to chodziło lepiej niż 4.2.4 z Mint7 KDE CE. Więc nie wiem o co chodzi. Co konfiguracja sprzętowa to inne problemy:-). Ja jednakowoż poczekam na Kubuntu9.10 a tymczasem delektuję się Mintem7 z GNOME. Działa płynnie, bezproblemowo, aż nudno. Kolega, którego zaraziłem linuksem, a siedział non stop na XP mówi, że nie ma co na kompie robić, bo się nie dzieje zupełnie nic :-)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
aras
|
 |
« Odpowiedz #6 : Sierpień 12, 2009, 08:01:18 » |
|
hehe, bo to prawda jest, niema co robić, zawsze można sobie slacka zainstalować, to tam, zawsze coś do roboty jest
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
piotrekq
|
 |
« Odpowiedz #7 : Sierpień 12, 2009, 09:28:34 » |
|
Czy ta aktualizacja KDE jest możliwa na mint 6 ? Po zastosowaniu się do rad z ubucentrum wyskakuje mi w konsoli że mam stare biblioteki (chyba) .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mati75
|
 |
« Odpowiedz #8 : Sierpień 13, 2009, 07:33:59 » |
|
Trzeba najpierw zaktualizować główny system
|
|
|
|
|
|
HP 2510p || HP 8510w || Od 16.01 do 03.02 nie istnieje, nie odpowiadam na żadne wiadomości
|
|
|
|
piotrekq
|
 |
« Odpowiedz #9 : Sierpień 13, 2009, 08:23:08 » |
|
piotrek@piotrek-laptop ~ $ sudo apt-get upgrade Czytanie list pakietów... Gotowe Budowanie drzewa zależności Odczyt informacji o stanie... Gotowe Następujące pakiety zostały zatrzymane: akregator ark dolphin dragonplayer gwenview inxi juk kaddressbook kamera kappfinder kate kcalc kcharselect kcolorchooser kcron kde-printer-applet kde-window-manager kde-zeroconf kdeaccessibility kdeadmin kdeartwork kdeartwork-style kdebase kdebase-bin kdebase-data kdebase-plasma kdebase-runtime kdebase-runtime-bin-kde4 kdebase-runtime-data kdebase-workspace-bin kdebase-workspace-data kdebase-workspace-libs4+5 kdegraphics kdegraphics-strigi-plugins kdelibs-bin kdelibs5 kdelibs5-data kdemultimedia kdemultimedia-kio-plugins kdenetwork kdenetwork-filesharing kdepasswd kdepim-kresources kdepim-strigi-plugins kdepim-wizards kdepimlibs5 kdeplasma-addons kdessh kdeutils kdf kdm kfind kfloppy kgamma kget kgpg khelpcenter4 klipper kmag kmix kmousetool kmouth knode knotes kolourpaint4 konqueror konqueror-nsplugins konsole kontact kopete korganizer kppp krdc krfb kruler kscd kscreensaver kscreensaver-xsavers ksnapshot ksysguard ksystemlog ktimer ktimetracker kuser kwalletmanager kwrite libakonadiprivate1 libkcddb4 libkdecorations4 libkdepim4 libkexiv2-7 libkipi6 libkleo4 libkonq5 libkpgp4 libksane0 libksieve4 libkwineffects1 libmimelib4 libokularcore1 libplasma3 libqt4-assistant libqt4-core libqt4-dbus libqt4-designer libqt4-help libqt4-network libqt4-opengl libqt4-qt3support libqt4-script libqt4-sql libqt4-sql-mysql libqt4-svg libqt4-test libqt4-webkit libqt4-xml libqt4-xmlpatterns libqtcore4 libqtgui4 libsoprano4 linux-generic linux-headers-generic linux-image-generic linux-restricted-modules-generic nvidia-common okteta okular okular-extra-backends python-kde4 python-qt4 python-qt4-dbus python-sip4 qt4-qtconfig soprano-daemon superkaramba sweeper systemsettings 0 aktualizowanych, 0 nowo instalowanych, 0 usuwanych i 137 nieaktualizowanych.
to wyskakuje po sudo apt-get update i sudo apt-get upgrade co dalej ? EDIT jak zaznaczam w synapticu zaznacz wszystko do aktualizacji to mi chce usunąc chyba całe KDE .a może tak być powinno że najpierw usunie a dopiero potem doda nowsze wersje ? na razie nie chcę ryzykować , bo co prawda system jest świeży ale zaczynać od reinstalki to porażka . czekam na poradę kogos bardziej zorientowanego odemnie w tej materii
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Sierpień 13, 2009, 08:34:51 wysłana przez piotrekq »
|
|
|
|
|
|
mati75
|
 |
« Odpowiedz #10 : Sierpień 13, 2009, 10:06:11 » |
|
A przy sudo apt-get dist-upgrade co wyskakuje?
|
|
|
|
|
|
HP 2510p || HP 8510w || Od 16.01 do 03.02 nie istnieje, nie odpowiadam na żadne wiadomości
|
|
|
|
piotrekq
|
 |
« Odpowiedz #11 : Sierpień 13, 2009, 11:29:32 » |
|
───────────────────────┤ Konfiguracja pakietu kdm ├────────────────────────┐ │ │ │ The K Desktop manager (kdm) daemon is typically stopped on package │ │ upgrade and removal, but it appears to be managing at least one running │ │ X session. │ │ │ │ If kdm is stopped now, any X sessions it manages will be terminated. │ │ Otherwise, the new version will take effect the next time the daemon is │ │ restarted. │ │ │ │ Stop the kdm daemon? │ │ │ │ <Tak> <Nie> │ │ teraz coś nowego wyskoczyło . co mam zaznaczyć ? mam nadzieję że tak oznacza jedynie upgrade kde4,2 do 4,3 a nie upgrade mint6 do 7
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mati75
|
 |
« Odpowiedz #12 : Sierpień 13, 2009, 12:04:34 » |
|
wpisz tak
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
piotrekq
|
 |
« Odpowiedz #13 : Sierpień 13, 2009, 04:08:24 » |
|
chyba coś nie tak z tą moją miętówką . zaznaczyłem tak i wywaliło mi wszystko . jestem po reinstalce i na razie nie podchodzę do KDE4.3 . jak się oswoję z systemem to ponowię próbę . na ubuntu 9.04 też miałem problem z KDE 4.3 . może mój laptop nie lubi KDE ?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mati75
|
 |
« Odpowiedz #14 : Sierpień 13, 2009, 04:22:17 » |
|
Zaistalowałem kde 4.3.0 i mi działa:  Tylko jakiś psikus z czcionkami mam
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Sierpień 13, 2009, 04:25:10 wysłana przez mati75 »
|
|
|
|
|
|