Dzień dobry, miło mi napisać pierwszą wypowiedź na forum Linux Mint.
Mam problem z uruchomieniem modemu Sferia AnyData ADU-E100D na Linux Mint Felicia.
Zgadzam się, całość jest bardzo dobrze udokumentowana, jednakże pomimo skorzystania z oficjalnej instrukcji firmy (utworzenie 3 plików konfiguracyjnych), wykorzystania programu pppconfig oraz wykorzystania programu Chestnut Dialer - nie jestem w stanie połączyć się z internetem za pomocą tego modemu.
Aktualnie dysponuję trzema plikami konfiguracyjnymi, tak jak nakazuje instrukcja:
/etc/ppp/peers/sferia:defaultroute
/dev/ttyUSB0
modem
noauth
connect „/usr/sbin/chat -v -f /etc/chatscripts/sferia”
115200
noipdefault
user “uzytkownik@sferia”
/etc/ppp/chap-secrets :„uzytkownik@sferia” * „haslouzytkownika”
/etc/chatscripts/sferia :ABORT BUSY ABORT ‘NO CARRIER’ ABORT VOICE ABORT ‘NO DIALTONE’ ABORT ‘NO DIAL TONE’
ABORT ‘NO ANSWER’ ABORT DELAYED
‘’ATZ
OK “ATZ”
OK-AT-OK “ATDT#777”
CONNECT \d\c
W przypadku konfiguracji ręcznej lub poprzez pppconfig łączę się przez pppd call sferia. W przypadku chestnut, całość chyba się łączy, natomiast sam modem jest martwy.
Wykonuję obydwa wskazane polecenia:
lsmod |grep anydata
modprobe usbserial vendor=0x16d5 product=0x6501
Jednakże jakiejkolwiek informacji zwrotnej w terminalu brak. Modem naturalnie uruchomiłem poprzez pppconfig na Debianie Sarge, a potem Etch - bez najmniejszych problemów.
Z góry dziękuję za pomoc - wygląda na to, że dla większości osób działają podane instrukcje, dlatego mam problem z rozwiązaniem problemu.