Juman
Miętowe nasionko
Reputacja 0
|
 |
« : Sierpień 26, 2009, 08:14:21 » |
|
Witam, mam linuxa od niedawna (mint 7) i mam problem z udostępnieniem połączenia sieciowego (serwer linux, klient vista). Przeczytałem wszystkie wątki o podobnych tematach w dziale sieci na tym forum, ale żadne z proponowanych rozwiązań nie pomogło. Gdy próbowałem zainstalować firestartera, jak radzono w jednym z wątków to aplikacja się nie uruchamiała. Proszę Pomóżcie 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mati75
Master psuja
Administrator
Miętowa plantacja

Reputacja 2
|
 |
« Odpowiedz #1 : Sierpień 26, 2009, 09:51:32 » |
|
Jaki błędem objawia się start firestartera?
|
|
|
|
|
|
HP 2510p || HP 8510w || 
|
|
|
kosa1
Administrator
Miętowa plantacja

Reputacja 0
Distro: Linux Mint 9-64 bit, Ubuntu 10.04 64 bit
Terminatorka
|
 |
« Odpowiedz #2 : Sierpień 26, 2009, 10:07:48 » |
|
Powinien być w systemie obecny "ufw" program, który pozwala na łatwe zarządzanie firewallem. Mozna do niego zainstalować nakładkę graficzną Gufw. http://forum.linuxmint.pl/index.php?topic=103.0;wap2. Jak pisałam, firestarter czasami nie chce pokojowo współpracować.
|
|
|
|
|
|
Linux nie gryzie! : www.ubunciak.plOS: Ubuntu 10.10, Linux Mint 9 64 bit, Asus GeForceGTS250, PhenomII, 4 GB RAM, Barracuda 7200.12 500 GB, Livebox (ethernet) Problem rozwiązany? Wstaw to słowo do tytułu swojego pierwszego postu!
|
|
|
|
Forum Linux Mint
|
 |
« Odpowiedz #2 : Sierpień 26, 2009, 10:07:48 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Juman
Miętowe nasionko
Reputacja 0
|
 |
« Odpowiedz #3 : Sierpień 26, 2009, 10:38:26 » |
|
Jaki błędem objawia się start firestartera?
instaluje go poprzez "sudo apt-get install firestarter" instalacja przebiega poprawnie, gdy próbuje go uruchomić poprzez menu żadnej reakcji, jakby go nie było. Spróbuje podziałać ufw
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kosa1
Administrator
Miętowa plantacja

Reputacja 0
Terminatorka
|
 |
« Odpowiedz #4 : Sierpień 26, 2009, 10:57:41 » |
|
Jeśli chcesz sprawdzić firestartera, to uruchom go w terminalu, z sudo lub bez (nie pamietam), pokaże wówczas, co mu nie pasuje: sudo firestarter lub firestarter w terminalu.
|
|
|
|
|
|
Linux nie gryzie! : www.ubunciak.plOS: Ubuntu 10.10, Linux Mint 9 64 bit, Asus GeForceGTS250, PhenomII, 4 GB RAM, Barracuda 7200.12 500 GB, Livebox (ethernet) Problem rozwiązany? Wstaw to słowo do tytułu swojego pierwszego postu!
|
|
|
Juman
Miętowe nasionko
Reputacja 0
|
 |
« Odpowiedz #5 : Sierpień 26, 2009, 11:21:55 » |
|
Error reading file /etc/firestarter/inbound/allow-from: No such file or directory Error reading file /etc/firestarter/inbound/allow-service: No such file or directory Error reading file /etc/firestarter/inbound/forward: No such file or directory Error reading file /etc/firestarter/outbound/deny-to: No such file or directory Error reading file /etc/firestarter/outbound/deny-from: No such file or directory Error reading file /etc/firestarter/outbound/deny-service: No such file or directory Error reading file /etc/firestarter/outbound/allow-to: No such file or directory Error reading file /etc/firestarter/outbound/allow-from: No such file or directory Error reading file /etc/firestarter/outbound/allow-service: No such file or directory Error reading file /etc/firestarter/outbound/allow-service: No such file or directory Error reading file /etc/firestarter/outbound/allow-service: No such file or directory Error reading file /etc/firestarter/outbound/allow-service: No such file or directory Error reading file /etc/firestarter/outbound/allow-service: No such file or directory Error reading file /etc/firestarter/outbound/allow-service: No such file or directory Error reading file /etc/firestarter/outbound/allow-service: No such file or directory Warning: External interface previously configured not found Warning: Internal interface previously configured not found
takie błedy wyskoczyły, ale wizard poszedł ... dziwi mnie to, że gdy ustawie statyczne adresy dla eth1 ( karta udostepniajaca) serwer traci połaczenie z internetem przez eth0 i nie ma internetu i na moim komputerze. Chyba za mała moja wiedza na temat linuxa  Podrzuci ktoś jeszcze jakąś sugestię bo stoję w miejscu ?? http://www.ubucentrum.net/2009/03/udostepnianie-poaczenia-internetowego-w.htmlKorzystając z tej porady doszedłem do pkt 5 i paczka sie nie chce zainstalować ...
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Sierpień 28, 2009, 10:52:47 wysłana przez Juman »
|
|
|
|
|
|
|
Juman
Miętowe nasionko
Reputacja 0
|
 |
« Odpowiedz #7 : Sierpień 28, 2009, 02:41:31 » |
|
Dzięki serdeczne, wszystko sie udało, można zamknąć.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kosa1
Administrator
Miętowa plantacja

Reputacja 0
Terminatorka
|
 |
« Odpowiedz #8 : Sierpień 28, 2009, 02:45:28 » |
|
Magiczne słówko poproszę!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Juman
Miętowe nasionko
Reputacja 0
|
 |
« Odpowiedz #9 : Sierpień 28, 2009, 03:47:47 » |
|
Trochę falstart zrobiłem, działało przed restartem, po restarcie znów trzeba wszystko na nowo wklepywać, jakieś wskazówki ?? I pojawi sie magiczne słówko 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kosa1
Administrator
Miętowa plantacja

Reputacja 0
Terminatorka
|
 |
« Odpowiedz #10 : Sierpień 29, 2009, 10:09:45 » |
|
Napisz, co musisz wklepywać, proszę.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Juman
Miętowe nasionko
Reputacja 0
|
 |
« Odpowiedz #11 : Sierpień 29, 2009, 06:17:57 » |
|
Proszę bardzo: ifconfig eth1 192.168.0.1 iptables -t nat -A POSTROUTING -o eth0 -j MASQUERADE echo 1 > /proc/sys/net/ipv4/ip_forward /etc/init.d/dnsmasq restart dpkg-reconfigure ipmasq ifconfig eth1 192.168.0.1 iptables -t nat -A POSTROUTING -o eth0 -j MASQUERADE echo 1 > /proc/sys/net/ipv4/ip_forward sudo gedit /etc/sysctl.conf
i dodaję linijkę w otworzonym txt net.ipv4.ip_forward = 1 Za pierwszym razem jak to zrobiłem wszystko działało, lecz po pierwszym restarcie nie było już internetu nawet na linuxie. Teraz nawet nie za bardzo wiem jak przywrócić internet z powrotem na swoim komputerze. edit -------------------- Próbowałem również to skonfigurować przez dhcpd, ale nie wiem czemu odmawia mi dostępu do pliku :/ /etc/dhcp3/dhclient.conf bash: /etc/dhcp3/dhclient.conf: Permission denied
z konta roota oczywiscie jesli go otworzę manualnie to wtedy nie pozwala zapisać zmian ...
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Sierpień 31, 2009, 07:05:34 wysłana przez Juman »
|
|
|
|
|
mati75
Master psuja
Administrator
Miętowa plantacja

Reputacja 2
|
 |
« Odpowiedz #12 : Sierpień 31, 2009, 07:38:59 » |
|
Spróbuj nadać plikowi uprawnienia 777 jako root.
|
|
|
|
|
|
HP 2510p || HP 8510w || 
|
|
|
Juman
Miętowe nasionko
Reputacja 0
|
 |
« Odpowiedz #13 : Sierpień 31, 2009, 08:06:43 » |
|
sudo chmod 777 dhclient.conf chmod: nie ma dostępu do `dhclient.conf': No such file or directory sudo chmod 777 dhcp chmod: nie ma dostępu do `dhcp': No such file or directory no coż, ale pliki sa pakiet pobrałem z: http://packages.ubuntu.com/dapper/i386/dhcp/download
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mati75
Master psuja
Administrator
Miętowa plantacja

Reputacja 2
|
 |
« Odpowiedz #14 : Wrzesień 01, 2009, 11:25:55 » |
|
Ten pakiet jest trochę stary bo z ubuntu 6.06. Ten: http://packages.ubuntu.com/jaunty/autodns-dhcp jest nowszy
|
|
|
|
|
|
HP 2510p || HP 8510w || 
|
|
|
|