Strony: [1]
Drukuj
Autor Wątek: amarok nie chce się uruchamiać  (Przeczytany 739 razy)
me.how
Miętowe nasionko
*

Reputacja 0

Distro: mint 10

« : Sierpień 31, 2009, 03:18:17 »

witam, jestem nowy na forum i dopiero od tygodnia obcuję z linuxem więc proszę o wyrozumiałość.

po zainstalowaniu programu amarok nie mogę go uruchomić, pojawia się ekran powitalny, który 'wisi' na ekranie i przesłania mi świat, nic dalej się nie dzieję. po uruchomieniu z konsoli wywala mi taki komunikat

Gtk-Message: (for origin information, set GTK_DEBUG): failed to retrieve property `GtkTreeView::odd-row-color' of type `GdkColor' from rc file value "((GString*) 0xa26ea70)" of type `GString'
trying to create local folder /home/mehow/.kde/cache-mehow/kpc: Permission denied
trying to create local folder /home/mehow/.kde/cache-mehow/kpc: Permission denied
amarok(22808): Failed to lock file "/home/mehow/.kde/cache-mehow/kpc/kde-icon-cache.lock" , last result = 2
amarok(22808): Couldn't create index file "/home/mehow/.kde/cache-mehow/kpc/kde-icon-cache.index"
amarok(22808) KToolInvocation::klauncher: klauncher not running... launching kdeinit
kdeinit4: Aborting. bind() failed: : Permission denied
Could not bind to socket '/home/mehow/.kde/socket-mehow/kdeinit4__0'
amarok:  **********************************************************************************************
amarok:  ** AMAROK WAS STARTED IN NORMAL MODE. IF YOU WANT TO SEE DEBUGGING INFORMATION, PLEASE USE: **
amarok:  ** amarok --debug                                                                           **
amarok:  **********************************************************************************************

jeżeli uruchamiam amarok jako root działa w porządku, jak obejść problem?
oczywiście korzystam z gnome, mint gloria pl
« Ostatnia zmiana: Sierpień 31, 2009, 03:21:27 wysłana przez me.how » Zapisane
kosa1
Administrator
Miętowa plantacja

Reputacja 0

Distro: Linux Mint 9-64 bit, Ubuntu 10.04 64 bit

Terminatorka

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #1 : Sierpień 31, 2009, 03:41:22 »

Czy coś zmieniałeś w uprawnieniach? Najwyraźniej zwykły użytkownik (czyli Ty) nie masz prawa do katalogu
Kod:
/home/mehow/.kde
Znajdź ten katalog, to jest ukryty w /Home (Jak otworzysz swój katalog domowy, wejdź w Widok i zaznacz pokazywanie ukrytych plików). Podświetl ten katalog (.kde) prawym kliknij i wejdź we "właściwości". Jako właściciel powinieneś tam być Ty, ale napisz, co tam się wyświetla.

Linux nie gryzie! : www.ubunciak.pl
Asus GeForceGTS250, PhenomII, 4 GB RAM, Barracuda 7200.12 500 GB, Livebox (ethernet)
Problem rozwiązany? Wstaw to słowo do tytułu swojego pierwszego postu!
me.how
Miętowe nasionko
*

Reputacja 0

« Odpowiedz #2 : Sierpień 31, 2009, 10:13:50 »

faktycznie są uprawnienia tylko dla roota i grupy root.
nic nie majstrowałem tak było! ;p

zacząłem zmieniać uprawnienia dla mojego użytkownika, ale tu kolejny problem - da się to wszystko jakoś hurtowo zmienić? bo tam jest plików i katalogów multum i jak mam we właściwości każdego wchodzić i zmieniać uprawnienia to się zajeżdżę.

We właściwościach jest przycisk 'zastosuj zmiany uprawnień dla zawartych plików' ale on nie działa.
Forum Linux Mint
« Odpowiedz #2 : Sierpień 31, 2009, 10:13:50 »

kosa1
Administrator
Miętowa plantacja

Reputacja 0

Terminatorka

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #3 : Sierpień 31, 2009, 10:29:24 »

Ciekawy przypadek...
Sprawdź w takim razie uprawnienia do całego katalogu /home.
Otwórz Nautilusa jako root:
terminal:
Kod:
sudo nautilus
Otworzy się w normalnym trybie graficznym, ale na prawach roota, więc uważaj, co czynisz. Znajdź ten katalog .kde i zmień uprawnienia. Masz być właścicielem, czyli w tym polu ma być mehow-Twoja nazwa, grupa: mehow, no i właściciel ma odczyt, zapis, grupa- odczyt,zapis, inni - to zależy ile osób pracuje na tym komputerze. Powinna być aktywna funkcja "zastosuj do zawartych..."
« Ostatnia zmiana: Sierpień 31, 2009, 11:35:08 wysłana przez kosa1 » Zapisane

Asus GeForceGTS250, PhenomII, 4 GB RAM, Barracuda 7200.12 500 GB, Livebox (ethernet)
me.how
Miętowe nasionko
*

Reputacja 0

« Odpowiedz #4 : Wrzesień 02, 2009, 11:43:15 »

stary nie czytasz co piszę!
odpaliłem nautiliusa na prawach rootach już wcześniej, i zmieniałem uprawnienia ale jak wspomniałem przycisk 'zastosuj dla zawartych' NIE DZIAŁA. zmienia tylko uprawnienia danego katalogu, a zawartych plików nie!
kosa1
Administrator
Miętowa plantacja

Reputacja 0

Terminatorka

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #5 : Wrzesień 02, 2009, 11:57:30 »

A Ty, stary, masz wstręt do szukania?
http://forum.ubuntu.pl/showthread.php?t=63618
Prosiłam, żebyś sprawdził, czy masz brak uprawnień do całego Home? Ty chyba też masz kłopoty z czytaniem..

me.how
Miętowe nasionko
*

Reputacja 0

« Odpowiedz #6 : Wrzesień 04, 2009, 05:28:57 »

wybacz za pomyłkę moja droga, nie chciałem urazić.

mehow@mehow ~ $ sudo chmod -R 777 /home/mehow
[sudo] password for mehow:
chmod: nie ma dostępu do `/home/mehow/.gvfs': Permission denied

i jak ;/ ?i to mi się poszerza... teraz podczas uruchamiania systemu wyskakuje mi komunikat że nie może dostać się do jakiegoś tam jakiegoś folderu bo brak uprawnień ;/

a taki bezawaryjny miał być ten linux
kosa1
Administrator
Miętowa plantacja

Reputacja 0

Terminatorka

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #7 : Wrzesień 04, 2009, 06:37:34 »

Hmm, bez Twojego udziału nic takiego by się nie stało. Zmienianie uprawnień jest to sprawa dość łatwa, ale trzeba co nieco wiedzieć.
Sprawdź w Administracja -> Użytkownicy i grupy (mam nadzieję, że dobrze pamietam, nie mogę się teraz przełączyć), czy masz takie ustawienia, jak na screenach. Jeśli nie - popraw.

Rafskix
Miętowa sadzonka
**

Reputacja 0

Distro: Linux Mint 10

« Odpowiedz #8 : Wrzesień 05, 2009, 12:18:17 »

Też miałem kiedyś taki przypadek.Tyle że z K3B.Po prostu pozmieniałem prawa do katalogu .kde i wszystkich jego podkatalogów wraz z plikami.10 min i po problemie.

AMD Athlon 64 4400+ 2x 2700 Mhz. 3 GB DDR2 Kingston.ATI Radeon 4870.
me.how
Miętowe nasionko
*

Reputacja 0

« Odpowiedz #9 : Wrzesień 05, 2009, 01:40:26 »

z uprawnieniami do /.kde/ sobie poradziłem ale dalej nie mam pełnego dostępu do katalogu domowego i podczas uruchamiania systemu wywala mi komunikat o tym co mnie irytuje ;/

uprawnienia mam takie same jak na screenach
Strony: [1]
Drukuj
Skocz do: