Strony: [1]
Drukuj
Autor Wątek: Ubuntu nie wykrywa karty wifi w Amilo Li 2727  (Przeczytany 1526 razy)
Fardorn
Miętowe nasionko
*

Reputacja 0

Zobacz profil WWW
« : Wrzesień 09, 2009, 08:23:44 »

Witam. Chciałem wyposażyć kumpelę w najnowsze Ubuntu 9.04. Dla przetestowania uruchomiłem jej LiveCD no i... komputer nie wykrywa karty WiFi. Laptop: Fujitsu Siemens AMILO Li 2727. W Windowsie po uruchomieniu systemu należało wykonać operację Fn + F1 i odznaczyć kartę na "On". Niestety pod Ubuntu 9.04 nie da się tak zrobić.

Znalazłem ten temat, jednakże jest on dla mnie nie jasny.
http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=986288

Pozdrawiam.

Już przy pierwszym kroku błąd. Pobrałem: linux-backports-modules-2.6.24-23-386_2.6.24-23.30_i386.deb. I wyskakuje błąd zależności.

EDIT:
Udało się zainstalować ten pakiet za pomocą "sudo apt-get install linux-backports-modules-jaunty". Wykonałem krok po kroku tak jak pisze w linku wyżej i bez zmian. Zainstalowałem Ubuntu 9.04 to po wpisaniu "sudo apt-get install linux-backports-modules-jaunty" wyskakuje kominikat, że nie udało się odnaleźć pakietu.
golabek
Miętowe nasionko
*

Reputacja 0

Distro: Linux Mint 7 "Gloria"

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #1 : Wrzesień 09, 2009, 08:53:18 »

spróbuj użyć ndiswrapper - Fujitsu dodaje płyty ze wszystkimi serownikami. (ndiswrapper używa windowsowych sterowników)
Fardorn
Miętowe nasionko
*

Reputacja 0

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #2 : Wrzesień 09, 2009, 09:02:52 »

Nie dostałem od niej żadnej płyty od Fujitsu. Sam musiałem zgrać 3x DVD przed formatem za pomocą wbudowanego (jednorazowego) programu. Wątpię jednak, czy mozna z nich wyodrębnić jakoś sterowniki.
Forum Linux Mint
« Odpowiedz #2 : Wrzesień 09, 2009, 09:02:52 »

kosa1
Administrator
Miętowa plantacja

Reputacja 0

Distro: Linux Mint 9-64 bit, Ubuntu 10.04 64 bit

Terminatorka

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #3 : Wrzesień 09, 2009, 09:48:37 »

1/    W linku, który podałeś, pisze na samym początku, że dla Jaunty, a tym samym Minta 7 pomija się krok 1 i 2. Zaczynasz od punktu 3. Temat rozpoczęty w 2008 roku, nieco sie zmieniło. Reszta pozostaje bez zmian.
Na razie nie mieszaj sobie w repozytoriach, a przynajmniej jeśli nie ma takiej konieczności - nie włączaj backportów, bo:
1/ nie ma potrzeby,
2/ trochę trzeba wiedzieć, co się robi,
3/ W wątku przyklejonym w tym dziale jest o repozytoriach i jak je zmienić.

Linux nie gryzie! : www.ubunciak.pl
Asus GeForceGTS250, PhenomII, 4 GB RAM, Barracuda 7200.12 500 GB, Livebox (ethernet)
Problem rozwiązany? Wstaw to słowo do tytułu swojego pierwszego postu!
Strony: [1]
Drukuj
Skocz do: