Strony: [1] 2
Drukuj
Autor Wątek: Kodeki  (Przeczytany 2382 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
jacek
Gość
« : Kwiecień 16, 2008, 11:13:01 »

Od dawna ne jestem w Polsce, wiec nie wiem jak wyglada sprawa "kodekow" i itp. Czy legalnie mozna je uzywac w domu i fimie bez placenia za nie, czy tez trzeba instalowac specjalna wersje Minta tylko z wolnym oprogramowaniem? Co?
rastalukee
Gość
« Odpowiedz #1 : Kwiecień 16, 2008, 11:36:37 »

Jak najbardziej, w Polsce kodeki są darmowe, praktycznie wszystkich formatów. Wiem, że Linux Mint nie łamie polskiego prawa, bo znajomy w firmie ma postawionego na kilkunastu kompach Uśmiech
jacek
Gość
« Odpowiedz #2 : Kwiecień 17, 2008, 03:25:59 »

Czy to samo dotyczy sie Wine-Doors aplikacji? Czy koniecznie trzeba miec legalny Windows by uzywac ten program? Z politowaniem
Forum Linux Mint
« Odpowiedz #2 : Kwiecień 17, 2008, 03:25:59 »

fi9o
Watch out now!
Miętowy Kumpel
Dorodna miętowa sadzonka

Reputacja 0

Distro: PLD TH

fi9o@jabster.pl // jabber.

« Odpowiedz #3 : Kwiecień 17, 2008, 05:49:30 »

nie wydaje mi sie aby wymagany byl oryginalny windows...choc nie znam sie zbytnio na prawie

rastalukee
Gość
« Odpowiedz #4 : Kwiecień 17, 2008, 07:09:09 »

Cytat: jacek
Czy to samo dotyczy sie Wine-Doors aplikacji? Czy koniecznie trzeba miec legalny Windows by uzywac ten program? Z politowaniem

Z tego co wiem, to samo Wine również z prawem się nie mija. Uśmiech
Jeżeli posiadasz legalną aplikację (eg. Oryginalny Photoshop) to to, czy odpalasz go pod Wine, czy windowsem - prawnie nie ma żadnego znaczenia Uśmiech
fi9o
Watch out now!
Miętowy Kumpel
Dorodna miętowa sadzonka

Reputacja 0

« Odpowiedz #5 : Kwiecień 17, 2008, 09:51:10 »

zdaniem prawa ogolnego przyjete dla opensource wiele rzeczy jakie robimy jest z nim zgodne ... lecz jednak wielki kolos z redmond zawsze znajdzie dziure w calym ... i bedzie nam tylek zawracac.

Nie zycze im zle ... ale widze juz na forach wielka migracje ludzi ... na linuxie i to nie urchonne jest

jacek
Gość
« Odpowiedz #6 : Kwiecień 18, 2008, 04:22:41 »

Oby te slowa staly sie cialem, Amen. Duży uśmiech
Martwie sie tylko ze najwieksza przeszkoda sa sterowniki: wiemy ile czesto mamy klopotu z uruchomieniem sprzetu pod linuxem.
fi9o
Watch out now!
Miętowy Kumpel
Dorodna miętowa sadzonka

Reputacja 0

« Odpowiedz #7 : Kwiecień 18, 2008, 09:28:32 »

To jakie mamy sterowniki to wina dostawcow sprzetu, poniewaz wielu z nich nie widzi w linuxie przyszlosci, co jest zle.

Porownajcie sterowniki Nvidii a Ati - Niebo a Pieklo

Sam mialem atiego i teraz moj zintegrowany Intel zapiernicza szybciej niz ati z najnowszym sterownikami.
A jesli mi sie wyswietlila jakas reklama w flashu to moja karta zaczynana swira dostawac

jacek
Gość
« Odpowiedz #8 : Kwiecień 19, 2008, 05:36:41 »

Envy pod Mintem bardzo prosto (mily wyjatek w linuksie) zalatwia sprawe sterownikow do Ati i Nvidii. Nalezy tylko pamietac, ze kiedy nastapi problem z graficznym trybem mozna ten program uruchomic w trybie tekstowym
 "envy -t". Pozdrawiam Uśmiech
fi9o
Watch out now!
Miętowy Kumpel
Dorodna miętowa sadzonka

Reputacja 0

« Odpowiedz #9 : Kwiecień 19, 2008, 10:50:36 »

lepiej pobrac sterki samemu i zbudowac paczki potem zaldowac moduly przez module-assistant do kernela ;] i wiesz ze sam wszystko zrobiles i jestes pewien ze dziala ;]
automatuka nie prowadzi do niczego dobrego.

Rafskix
Miętowa sadzonka
**

Reputacja 0

Distro: Linux Mint 10

« Odpowiedz #10 : Kwiecień 21, 2008, 08:24:00 »

lepiej pobrac sterki samemu i zbudowac paczki potem zaldowac moduly przez module-assistant do kernela ;] i wiesz ze sam wszystko zrobiles i jestes pewien ze dziala ;]
automatuka nie prowadzi do niczego dobrego.
W ten sposób zajmie ci to o wiele więcej czasu,ale co tam.Najważniejsza jest satysfakcja, a nie efekt.Przy takim podejściu linux NIGDY nie zyska na popularnośći.
No i pozostaje kwestia aktualizacji,ale to też pewnie lepiej zrobić samemu  Mrugnięcie
Moim zdaniem po to są takie dystrybucje jak Mint i Ubuntu żeby użytkownicy tych systemów nie musieli zaprzątać sobie głowy kompilacjami,terminalami itd.To mają być maksymalnie proste w obsłudze dystrybucje, przyciagające jak największą liczbę użytkowników.Jak ktoś lubi dłubać i grzebać w systemie to ma Debiana.Ale Ubu i Mint to inna filozofia.Tu wszystko ma działać albo od razu, albo po kilku kliknięciach.Oczywiście jeszcze tak nie jest,ale to jest cel.
Przy okazji-witam wszystkich  Uśmiech

AMD Athlon 64 4400+ 2x 2700 Mhz. 3 GB DDR2 Kingston.ATI Radeon 4870.
fi9o
Watch out now!
Miętowy Kumpel
Dorodna miętowa sadzonka

Reputacja 0

« Odpowiedz #11 : Kwiecień 21, 2008, 08:48:50 »

no tak masz racje ... jesli ktos ma system do tgo aby siedziec na gadu, latac po straonkach jakis film czy muzyka to niech moze zostanie na windowsie ... zaoszczedzi nerwow forumowiczom, bo Ci jesli widza pytanie "Jak zainstalowac kadu w ubuntu" lub cos w tym stylu to wiem po sobie ze nie sa szczesliwi.

Jesli nie chce dlubac i poznawac Linuxa to masz windowsa ...

Linux nie zyska popularnosci gdy bedzie skomplikowany ? skad Gentoo, Debian, Slackware maja swoje  cale armie userow ?

a tak na boku jakbys nie wiedzial to ponoc najwieksza ilosc konkretnych fachowcow w dziedzinie linuxa znajdziesz wsrod userow slackware.

Hmmm wracajac do tematu...poszukaj czegos w stylu dodaj usun programy i wpisz "xine" i tam bedziesz miec jakies kodeki.

Pozdrawiam, fi9o

Rafskix
Miętowa sadzonka
**

Reputacja 0

Distro: Linux Mint 10

« Odpowiedz #12 : Kwiecień 21, 2008, 09:28:47 »

To trochę nie tak-jeśli ktoś ma system po to żeby go po prostu używać-czyli do gadu,fx  muzykii wideo, to niech ma wybór-prosty w obsłudze ale płatny windows lub prosty w obsłudze i darmowy linux.
  Jasne że takie pytania jak to które zacytowałeś, po jakimś czasie stają sie irytujące.Ale każdy kiedyś zaczyna.A większość osób-użytkowników komputerów nie ma ambicji stania się superużytkownikami.
 Ja na przykład interesuje się troche komputerem i jest to moje hobby.Jak ktoś ze znajomych lub rodziny ma jakiś problem z kompem to zawsze pomagam bo to lubie.ale takich osób jak ja jest zdecydowana mniejszość.
 Piszesz że Gentoo,Debian i Slackware mają wielu użytkowników, chociaż są wymagającymi dystrybucjami.I są to dobrzy fachowcy.  To bardzo dobrze,i należy się z tego cieszyć.  Ale na dzień dzisiejszy linux to zaledwie około 4% wszystkich OS.   Jeśli Ci fachowcy nie będą pomagać nowym "zwykłym użytkownikom" , tylko będą wymagać aby Ci również stali się fachowcami, to nigdy nie dobijemy do powiedzmy 20%.

Pozdrawiam.I sorki że to w temacie "kodeki"

AMD Athlon 64 4400+ 2x 2700 Mhz. 3 GB DDR2 Kingston.ATI Radeon 4870.
fi9o
Watch out now!
Miętowy Kumpel
Dorodna miętowa sadzonka

Reputacja 0

« Odpowiedz #13 : Kwiecień 22, 2008, 09:25:44 »

wracajac do tematu ... kodeki bardziej beda Ci jesli juz do dziwieku potrzebne, choc do video jak jzu pisalem szukaj z xine

jacek
Gość
« Odpowiedz #14 : Kwiecień 23, 2008, 04:59:14 »

Hum...jak juz to chyba lepiej stosowac kmplayer. Nigdy nie podchodzil mi Xine. Zgadzam sie ze nie ma jak to system z pudelka. Kto chce niech sie "grzebie" potem. Gentoo - brrrr, duzo kompilacji (masochizm), a satysfakcja tylko dla fanow ze chodzi szybciej. Mint musi byc proty, dla normalnych ludzi ktorych nie obchodzi jak co dziala. Kiedy wlanczamy swiatlo w domu nie musimy wiedziec jak dziala reaktor atomowy. Wiekszosc ludzi nie ma czasu na zbedne cere giele Spoko
Strony: [1] 2
Drukuj
Skocz do: