Strony: [1]
Drukuj
Autor Wątek: ATi Rage Mobility P/N  (Przeczytany 1202 razy)
RS24
Miętowe nasionko
*

Reputacja 0

Distro: XFCE Community Edition RC1

« : Wrzesień 02, 2008, 11:11:28 »

CZeść wszystkim.

Mam problem z kartą jak w tytule - brak przyspieszenia sprzętowego a dokładniej sterowników. Są oczywiście otwarte i zamknięte ale nie obejmują chyba tak starych kart (niby system z xfce jest chyba dobrym wyborem na stary laptok to jednak nie działa 3D w chyba kiedyś popularnej karcie) więc jeśli ktoś by słyszał o sterownikach do takiej karty - wiedział co zrobić - i chciało mu się tu pisać to wręęcz będę wdzięczny:) A teraz ACHTUNG !!! :

1. Laptok to Acer TravelMate 527TE (ogólnie poprostu seria 520). Wiekowa machina licząca typu PIII 800MHz, 256RamDim, karta graficzna ma 8MB ramu (więcej tutaj: http://support.acer-euro.com/drivers/notebook/tm_520.html ).
2. XFCE Community Edition RC1 (BETA 025).
3. Jestem zieleny - trzeba jak dla czterolatka wytłumaczyć Uśmiech

Dodam że przerabiałem już ENVY i nic, zamieniałem "vesa" na "fglrx" i nic skończyło się na formacie i instalacji od nowa (przerabiałem z pomocą fi9o - więc będzie wiedział dokładniej co było robione).
pzdr
Uśmiech
kosa1
Administrator
Miętowa plantacja

Reputacja 0

Distro: Linux Mint 9-64 bit, Ubuntu 10.04 64 bit

Terminatorka

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #1 : Wrzesień 02, 2008, 01:46:23 »

Pozostało Ci jeszcze pokombinować ze sterownikiem "ati". Chociaż, nie jestem pewna, czy Twoja karta da się zmusić do pracy w 3D. Na międzynarodowym Forum Ubuntu jest coś niecoś, ale w odniesieniu do "mach64" http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=7200&highlight=ATI+Rage+Mobility+P%2FN.
Możesz też pokombinować z takim xorgiem: http://www.forum.ubuntu.pl/showthread.php?p=472228#post472228. Szukałam na stronach AMD/ATI, ale niestety, ja tam nic nie widzę na temat Twojej karty. Coś mi się wydaje, że przy takich parametrach ciężko będzie.

Linux nie gryzie! : www.ubunciak.pl
Asus GeForceGTS250, PhenomII, 4 GB RAM, Barracuda 7200.12 500 GB, Livebox (ethernet)
Problem rozwiązany? Wstaw to słowo do tytułu swojego pierwszego postu!
Ziemowitt
Miętowy liść
*

Reputacja 0

Distro: Win XP / Linux Mint Elyssa w trakcie stawiania

MSI Wind 10" || 2GB DDR2 || 320GB HDD SATA ||

« Odpowiedz #2 : Wrzesień 18, 2008, 02:11:19 »

Do mnie też trzeba jak do 4-latka ale z kartą ATI miałem do czynienia. W przednim kompie ATI Radeon xPress200M dostarczał mi same problemy pod Mintem Daryną.

Żadne z rozwiązań podsunietych na forum nie pomagało. Z tego co czytałem to przyjaźniejsze pod Linuxa sa chyba karty Invidii a nie ATI ;(

Ale tak czy inaczej powodzenia!

Pozdrawiam

Sławek
Forum Linux Mint
« Odpowiedz #2 : Wrzesień 18, 2008, 02:11:19 »

Strony: [1]
Drukuj
Skocz do: