Strony: [1]
Drukuj
Autor Wątek: RMVB - jak ktoś to okiełzna u siebie, proszę o recepte. Za długo bawim się z tym  (Przeczytany 1154 razy)
aras
Siewca Mięty
Dorodny miętowy krzew

Distro: arch

linux to linux

Zobacz profil WWW
« : Listopad 24, 2009, 03:21:11 »

Jeżeli ktoś skonfiguruje obojętnie jaki player na mincie, tak że będzie wszystko hulało, to jest bogiem ! Chodzi mi o plik poniżej, a nie inne RMVB w których audio kodowane jest w FFMPEG, tutaj audio kodowane jest w realu i z tym jest problem.

AVIcodec

« Ostatnia zmiana: Listopad 24, 2009, 03:24:57 wysłana przez aras » Zapisane

THE POWER OF LINUX Mrugnięcie
http://www.youtube.com/watch?v=ASAMs5S8-N8

PRZESTROGA DLA SŁABYCH PSYCHICZNIE:
http://www.escapistmagazine.com/videos/view/loadingreadyrun/1726-Installation-Anxiety-2010

M61PME-S2P, AMD Phenom x3 2300 Mhz x64, 1GB KINGSTON, HDD 250 GB, Geforce 8500GT 512 ram
mati75
Master psuja
Administrator Portalu
Miętowa plantacja

Distro: Debian Squeeze x64

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #1 : Listopad 24, 2009, 03:07:37 »

A inny serwer można by prosić.

HP 2510p || HP 8510w ||

Od 16.01 do 03.02 nie istnieje, nie odpowiadam na żadne wiadomości
Solo
Miętowe nasionko
*

Distro: Linux Mint 10 Julia

Solo@LinuxMint

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #2 : Listopad 24, 2009, 03:30:20 »

Mam u siebie kilka filmów w formacie RMVB np: kodek wideo Real Video 4.0, kodek audio Real Audio G2. Czy chodzi ci o taki format? Bo jeśli tak to nie ma z nim najmniejszego problemu, śmiga na wszystkich playerah. Ja domyślnie używam do wszystkiego VLC.

AMD Sempron 3000+, RAM 2 GB, GeForce 7300 GT 256MB, LinuxMint 10 Julia
Forum Linux Mint
« Odpowiedz #2 : Listopad 24, 2009, 03:30:20 »

aras
Siewca Mięty
Dorodny miętowy krzew

linux to linux

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #3 : Listopad 24, 2009, 09:39:50 »

Do mati75: Niestety mam strasznie niski upload, więc nie wrzucę tego nigdzie indziej, a co do innych źródeł nie mam pewności że to będzie ten sam plik. Mogę zaproponować jedynie JDownloader lub FreeRapid Downloader  Smutny

Do Solo: też mam wiele filmów rmvb i daje rade je oglądać, ale nie na wszystkich playerach bo jedynie na Realplayerze, czyli źle jest z napisami w tym przypadku jak filmy są z napisami. Inne playery tną :/ Co do kodowania to zamieściłem fotke i jest to odpowiednio: Video: RV40= Realvideo 9, Audio: RealAudio 8, raac-2

Próbowałem naprawde wiele rzeczy, zgrywać ze strony mplayera codeki win32 2006, 2007, all,real 8, real 9. Kombinowałem z różnymi ścieżkami do tych kodeków. Kopiowałem kodeki z realplayera oraz z Real Alternative. Nawet kompilowałem sam mplayera i nic... Zresztą okazało się że i tak te pakiety z repozytoriów są skompilowane na obsługę wszystkich opcji  jakie można w konfiguracji dać i nie opłacało się tego kompilować.

« Ostatnia zmiana: Listopad 24, 2009, 09:44:50 wysłana przez aras » Zapisane

http://www.escapistmagazine.com/videos/view/loadingreadyrun/1726-Installation-Anxiety-2010

M61PME-S2P, AMD Phenom x3 2300 Mhz x64, 1GB KINGSTON, HDD 250 GB, Geforce 8500GT 512 ram
DadaD
Siewca Mięty
Dorodna miętowa sadzonka

Distro: Linux Mint Isadora Gnome

« Odpowiedz #4 : Listopad 25, 2009, 10:22:54 »

Próbowałem naprawde wiele rzeczy, zgrywać ze strony mplayera codeki win32 2006, 2007, all,real 8, real 9. Kombinowałem z różnymi ścieżkami do tych kodeków. Kopiowałem kodeki z realplayera oraz z Real Alternative. Nawet kompilowałem sam mplayera i nic... Zresztą okazało się że i tak te pakiety z repozytoriów są skompilowane na obsługę wszystkich opcji  jakie można w konfiguracji dać i nie opłacało się tego kompilować.

Witaj!

Film jest w dwóch częściach.
Rozpakowuje się.
W filmie wgrane są napisy, nie potrzeba dodawać do odtwarzacza plików txt, gdyż wtedy napisy nakładają się.

Niestety dźwięku brak lub słychać buczenie, ewentualnie coś jak głos misia wsadzonego do studni.

Jakość obrazu jest dobra.

Film można obejrzeć. Jest to klasyczna nawalanka z szablonową fabułą, jakich powstały dziesiątki tysięcy i niczym mnie nie zaskoczyła, ot mordobicie...

Nie za bardzo działa funkcja przewijania z reguły zawiesza odtwarzacz.

Sprawdziłem odtwarzanie filmu pod Windows doinstalowałem wymagane kodeki i także kicha.
Gom, Realalternative, vlc.

Myślę że problem występuje nie po stronie linuksowych odtwarzaczy lub windowsowych, lecz błędnie zakodowanego filmu. lub tak być może, (nigdy nie próbowałem), wygląda skopiowany bez zdjęcia zabezpieczeń film (sic!).

Film odtwarzają pod Linux Mint Gloria  z uszkodzoną ścieżką dźwiękową:
Totem Gstreamer
Totem Xine
Gnome Mplayer
VLC
te odtwarzacze wypróbowałem.

Pozdrowienia

Grube drzewo wyrasta z cienkiego jak włos pędu. Dziewięciopiętrowa wieża wyrasta z nieznacznego wzniesienia. Tysiącmilowa podróż zaczyna się od jednego kroku.
Lao-Tsy
aras
Siewca Mięty
Dorodny miętowy krzew

linux to linux

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #5 : Listopad 25, 2009, 03:03:14 »

hehe właśnie wczoraj zainstalowałem wkońcu winde i zobaczyłem że własnie to nie działa z kodekami wgranymi, już myslałem że to linux daje dupy Mrugnięcie a tu dupy dał ktoś, kto ten film uploadował Chichot tak czy tak ściągnąłem już dvdrip. Warto tu zaznaczyć że gdy sa problemy z jakimiś filmami to:

Kod:
sudo aptitude install non-free-codecs

doinstaluje się reszta zależności i wszystko powinno działać. Jeżeli nie, to na 99% problem stoi po stronie filmu, jak w tym temacie. Jezeli ktoś ma jeszcze cosś ciekawego do napisania na ten temat, to proszę, jeżeli nie, to uważam, ze wszystko co trzeba zostało już naisane. Napisałem maila do użytkownika który wstawił ten film, może on rozwieje wątpliwośći. Bo rzeczywiśćie film najprawdopodobniej jak napisał Yano, jest błędnie zakodowany i istnieje na prawdę mała szansa, zeby to był jakiś bardzo niestandardowy codes real. Pozdro

PS

Jest to klasyczna nawalanka z szablonową fabułą, jakich powstały dziesiątki tysięcy i niczym mnie nie zaskoczyła, ot mordobicie...

No widzisz, a dla mnie jest to pięknie ukazana sztuka prawdziwego muay thai z korzeniami, oraz wojenna sztuka krabi krabong z tajlandii Mrugnięcie

« Ostatnia zmiana: Listopad 25, 2009, 08:49:34 wysłana przez aras » Zapisane

Strony: [1]
Drukuj
Skocz do: