|
szymon
|
 |
« : Październik 15, 2009, 05:27:51 » |
|
Dziwnie trochę zachowuje się mój Skype, przy połączeniu z komputerem i systemem Windows komunikacja w obie strony jest prawidłowa. Kiedy komunikują się dwa komputery z Mintem wówczas jest połączenie tylko w jedną stronę , tzn. mnie słyszą a ja nie. Zainstalowałem skype z repo Minta najpierw wersję 2.0.0.72 Omedibunt , potem zmieniłem, pod wpływem lektury Forum, na wersję skype-static-oss. W obu wersjach niestety mnie nie słychać. Myślę, że ustawienia dźwięku dobrze wybrałem, bo jeden i drugi komputer łącząc się ze skypem w Windows działa prawidłowo, dopiero kiedy chcą się połączyć oba skypy w Mint, wtedy w jedną stronę jest blokada. Trochę to zagmatwane, ale chyba dobrze opisałem przypadek. 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam szymon
|
|
|
golabek
Miętowe nasionko
|
 |
« Odpowiedz #1 : Październik 15, 2009, 05:33:22 » |
|
a jeżeli jeden jest win a drugi mint? Wtedy sprawdzimy który komp ma zły konfig
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
szymon
|
 |
« Odpowiedz #2 : Październik 15, 2009, 05:48:12 » |
|
Jeszcze raz. Dwa komputery i na obu zainstalowane to samo: Mint oraz Windows. Komunikacja Mint-windows i odwrotnie jest prawidłowa. Problem powstaje przy komunikacji Mint-Mint. Dlaczego? 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam szymon
|
|
|
|
Forum Linux Mint
|
 |
« Odpowiedz #2 : Październik 15, 2009, 05:48:12 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kosa1
|
 |
« Odpowiedz #3 : Październik 15, 2009, 09:06:35 » |
|
Obojętnie, który komputer - z którym się łączy? Piewrszy w Mincie z drugim w Win i na odwrót? Przejrzyj jeszcze raz ustawienia komputerów w Mincie, sądzę, że gdzieś powinna się znaleźć różnica.
|
|
|
|
|
|
Linux nie gryzie! : www.ubunciak.plOS: Ubuntu 10.10, Linux Mint 9 64 bit, Asus GeForceGTS250, PhenomII, 4 GB RAM, Barracuda 7200.12 500 GB, Livebox (ethernet) Problem rozwiązany? Wstaw to słowo do tytułu swojego pierwszego postu!
|
|
|
|
szymon
|
 |
« Odpowiedz #4 : Październik 16, 2009, 03:50:48 » |
|
Obojętnie, który komputer - z którym się łączy? W sumie to sprawdzałem już na 3 komputerach. W żadnym nie jest możliwa komunikacja Mint-Mint. Działa Mint - Windows oraz Windows- Windows. Przejrzyj jeszcze raz ustawienia komputerów w Mincie, sądzę, że gdzieś powinna się znaleźć różnica. Nie bardzo zrozumiałem o jakie ustawienia chodzi?  Test próby dźwiękowej skype minta wychodzi pomyślnie.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam szymon
|
|
|
|
kosa1
|
 |
« Odpowiedz #5 : Październik 16, 2009, 04:02:28 » |
|
Testuj raczej przechwytywanie dźwięku, przeważnie tu są kłopoty. Powiem Ci, że nie mam serca do szukania tego, u mnie Skype w obydwu Linuksach odmawia współpracy, ale akurat mogę bez tego żyć. Może kiedy będę miała więcej czasu - poszukam.
|
|
|
|
|
|
Linux nie gryzie! : www.ubunciak.plOS: Ubuntu 10.10, Linux Mint 9 64 bit, Asus GeForceGTS250, PhenomII, 4 GB RAM, Barracuda 7200.12 500 GB, Livebox (ethernet) Problem rozwiązany? Wstaw to słowo do tytułu swojego pierwszego postu!
|
|
|
|
szymon
|
 |
« Odpowiedz #6 : Październik 16, 2009, 07:40:52 » |
|
Testuj raczej przechwytywanie dźwięku, przeważnie tu są kłopoty. Tak masz rację, ale już to "przerobiłem" i przechwytywanie działa dobrze. Moim zdaniem nie jest to problem natury wadliwa konfiguracja dźwięku, urządzeń dźwiękowych, bo akurat one dobrze mi działają. Najlepszy przykład- skojarzenie skype mintowego z windowsowym jest OK w obie strony. Psuje się dopiero kiedy połączę, na tych samych komputerach (bo to ważne) dwa linuksowe skypy. Nie robi różnicy czy to wersja aktualnie dostępna w repo czy wersja oss oraz, czy to system Mint lub Debian. Zwyczajnie linuksowe skypy czują do siebie chyba jakąś awersję skoro tak się nie lubią i nie chcą współpracować.  Może ktoś kto używa skype lub chociaż próbował napisał by co nieco na ten temat.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam szymon
|
|
|
|
mati75
|
 |
« Odpowiedz #7 : Październik 16, 2009, 08:13:51 » |
|
Mi się wydaje, że to wina systemów dźwięku na systemach, np. debian używa alsy, a mint pulse.
|
|
|
|
|
|
HP 2510p || HP 8510w || Od 16.01 do 03.02 nie istnieje, nie odpowiadam na żadne wiadomości
|
|
|
|
kosa1
|
 |
« Odpowiedz #8 : Październik 16, 2009, 09:38:59 » |
|
Mati75 - A nawiasem, czy te literki oznaczają również "Mati75"? Wracając do dźwięku - niby masz rację, tylko jak wytłumaczyć, że Mint z Mintem nie chce gadać?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mati75
|
 |
« Odpowiedz #9 : Październik 17, 2009, 11:07:40 » |
|
Mati75 - A nawiasem, czy te literki oznaczają również "Mati75"?
Oznacza linux mint. Ja zrobię testy windows - debian, windows - mint, debian - mint, mint - mint.
|
|
|
|
|
|
HP 2510p || HP 8510w || Od 16.01 do 03.02 nie istnieje, nie odpowiadam na żadne wiadomości
|
|
|
|
szymon
|
 |
« Odpowiedz #10 : Październik 17, 2009, 03:40:10 » |
|
Oznacza linux mint. Chociaż to się wyjaśniło. Ja zrobię testy windows - debian, windows - mint, debian - mint, mint - mint.
mati@ fajnie było by gdyby czas Tobie pozwolił sprawdzić te konfiguracje. Zaczynam coraz bardziej przekonywać się do tej wersji, która przypisuje odpowiedzialność za brak komunikacji urządzeniu dźwięku Pulse. Zupełnie zapomniałem o tym, że w Mint dźwiękiem steruje właśnie pulse. Twórcy skype dla linuksa trochę po macoszemu potraktowali ten system, ponieważ to nie Mint, a w domyśle linux, jest winien problemom z komunikacją. Obsługę dźwięku oparto na systemie OSS (Open Sound System). Jest to system obsługi dźwięku dla systemów operacyjnych z rodziny UNIX, składający się z modułów jądra pełniących funkcję sterowników dla kart dźwiękowych. OSS był wykorzystywany w jądrze Linux jako standardowy system obsługi dźwięku w wersjach do 2.4 włącznie. Od wersji 2.5 dodano do jądra drugi system obsługi dźwięku ALSA, a Linuksowa implementacja OSS została uznana za przestarzałą. Obecnie mamy wersję kernela 2.6. Świat poszedł z postępem, któremu nie dorównują twórcy skype. W Debianie używam alsa i chociaż z tym urządzeniem skype także robi problemy, to jednak można sknfigurować alsa dla skype. Najlepszy przykład, że w konfiguracji Debian- Windows działa. Skłonny jestem więc stwierdzić, że w Debianie mam właściwą konfigurację. Dlaczegoż więc nie działą Debian-Mint? A dlatego ponieważ w mint jest pulse, z którym z kolei skype nie współpracuje.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam szymon
|
|
|
|
mati75
|
 |
« Odpowiedz #11 : Październik 17, 2009, 03:46:36 » |
|
Spróbuj zmienić pulse na alse w mincie. Ja testy zacznę gdzieś za godzinę, zobaczę czy coś to da, ponieważ oba komputery testowe są w tej samej sieci lokalnej.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
szymon
|
 |
« Odpowiedz #12 : Październik 17, 2009, 05:14:09 » |
|
Spróbuj zmienić pulse na alse w mincie.
Trafna diagnoza, tak przypuszczam. Przypuszczenie te opieram na zakończonej właśnie próbie z najnowszą wersją skype ze strony producenta, zainstalowanej z paczki skype-debian_2.1.0.47-1_i386.deb. Działa doskonale przy komuniakcji Debian (alsa) i Mint (pulse) w obu kierunkach. Problem nadal pozostaje Mint- Mint, to jakby dwa urządzenia typu pulse się gryzły. Łączyć się można, ale występuje mocny szum i oczywiście głosu nie słychać. Jedyna rada jest taka jak proponujesz, zmiana pulse na alsa.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam szymon
|
|
|
|
mati75
|
 |
« Odpowiedz #13 : Październik 17, 2009, 05:38:47 » |
|
Ja nic nie zrobię, bo mi się alsa w debianie sypie, więc z testów nici.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
szymon
|
 |
« Odpowiedz #14 : Październik 17, 2009, 05:54:10 » |
|
Ja nic nie zrobię, bo mi się alsa w debianie sypie, więc z testów nici.
Szkoda.  Za to ja pochwalę się pełnym sukcesem. Oczywiście konieczna jest zamiana urządzenia z pulse na alsa. Potem jeszcze skonfigurować sobie alsę, najlepiej w terminalu i po kłopocie.  Tak wydawało się do następnego odpalenia kompa.  Wróciło do stanu poprzedniego, niestety. Coś ta alsa albo raczej skype nie chce działać na Mincie.  <-----dopisane-----------> Dzisiaj odinstalowałem pakiety pulse i zaczęło działać. Narazie jest dobrze, ale poobserwuję zachowanie. Proszę jeszcze narazie nie zakańczać tematu. mati75 OK 
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Październik 22, 2009, 01:03:24 wysłana przez mati75 »
|
|
Pozdrawiam szymon
|
|
|
|