Strony: [1] 2 3
Drukuj
Autor Wątek: Propozycję do Miętowego Remiksu 8 Helena  (Przeczytany 2980 razy)
mati75
Master psuja
Administrator Portalu
Miętowa plantacja

Distro: Debian Squeeze x64

Zobacz profil WWW
« : Listopad 04, 2009, 04:39:00 »

Co dodać i co usunąć?

HP 2510p || HP 8510w ||

Od 16.01 do 03.02 nie istnieje, nie odpowiadam na żadne wiadomości
aras
Siewca Mięty
Dorodny miętowy krzew

Distro: arch

linux to linux

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #1 : Listopad 04, 2009, 05:24:49 »

ja bym dodał najnowsza wersję mplayera i smplayera, oraz wszystkie możliwe najnowsze kodeki do niego, tak żebym nie miał problemu, odtworzyć pliki rmvb i tekstu na raz. Żeby nie było problemów takich jak niezgrywający się dźwięk z obrazem, ani żadnych modulacji dźwiękowych, które mam w przypdku mplayera i rmvb. Nie chcę żadnych migań okien i niekomfortowego uruchamiania filmów w wybranym przeze mnie momencie.

Nie chcę aby znikała java, bo używam jdownloadera.

Myślę ze można dodać kilka themów, takich nie standardowych, z którymi trzeba dużo kombinować. Np. Dopracowany theme WixXP, VISTA, MAC OS i inne typowo linuxowe. Można też dodać emeralda z wieloma ramkami, możnaby jeszcze dodać wszystkie jakie istnieją pluginy do compiza

Oczywiście interesuje mnie też najnowsza wersja wine, z różnymi bibliotekami z winetricks

Jeżeli jest jakiś program który działałby trochę jako wzmacniacz, gdy już nie da się podgłośnić, ani na komputerze, ani na głośnikach

Myślę że powinna być najnowsza wersja kadu ze wszystkimi pluginami i niezbędnymi bibliotekami do tych pluginów

Myślę ze można wywalić tomboy, pidgin, gnome-do, oraz wszystkie playery, na rzecz tego który będzie działał idealnie,

jakoś zgrabnie można dodać najnowsze sterowniki nvidia, których moduł byłby uruchamiany, gdyby ktos posiadał kartę nvidii, tak żeby uruchomiło się odr azu nvidia-xconfig i po wejściu do X można by było zmienić rozdzielczość i wszystko.

Dużo tego, ale pisze co bym chciał Mrugnięcie

W miarę możliwości można by wypuścić 2 remixy, jeden na DVD dla tych co mają trochę miejsca na dysku, oraz drugi 700 MiB

MInt jest na prawdę dobry i chciałbym, by szedł w tą stronę, że można zrobić na nim wszystko i bez problemów !

THE POWER OF LINUX Mrugnięcie
http://www.youtube.com/watch?v=ASAMs5S8-N8

PRZESTROGA DLA SŁABYCH PSYCHICZNIE:
http://www.escapistmagazine.com/videos/view/loadingreadyrun/1726-Installation-Anxiety-2010

M61PME-S2P, AMD Phenom x3 2300 Mhz x64, 1GB KINGSTON, HDD 250 GB, Geforce 8500GT 512 ram
mati75
Master psuja
Administrator Portalu
Miętowa plantacja

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #2 : Listopad 04, 2009, 05:44:50 »

Wersja dvd będzie można kupić jak dobrze pójdzie za symboliczną cenę. Myślę, że pomieszczeniem na 700 MB javy i wine będzie  problem.

HP 2510p || HP 8510w ||

Forum Linux Mint
« Odpowiedz #2 : Listopad 04, 2009, 05:44:50 »

aras
Siewca Mięty
Dorodny miętowy krzew

linux to linux

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #3 : Listopad 04, 2009, 06:08:34 »

No ok, javę i wine można dociągnąć, ale fajnie by było gdyby reszta się znalazła.

http://www.escapistmagazine.com/videos/view/loadingreadyrun/1726-Installation-Anxiety-2010

M61PME-S2P, AMD Phenom x3 2300 Mhz x64, 1GB KINGSTON, HDD 250 GB, Geforce 8500GT 512 ram
mati75
Master psuja
Administrator Portalu
Miętowa plantacja

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #4 : Listopad 04, 2009, 06:42:33 »

Java raczej zostanie, style też dodam, z kadu może być problem, bo potrzebuje biblioteki kde.

HP 2510p || HP 8510w ||

aras
Siewca Mięty
Dorodny miętowy krzew

linux to linux

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #5 : Listopad 04, 2009, 11:07:38 »

Kadu niby też można ściągnąć z netu... jak się nie da to trudno. Najbardziej mi zależy na jakimś odtwarzaczu który odtworzy wszystko i nie będzie problemu z synchronizacją dźwięku i obrazu, oraz nie będzie problemów z czymś takim jak odtwarzanie w wybranej minucie.
Jeżeli chodzi o rmvb:

mplayer - w pewnym momencie albo sie wyłacza, albo zwalnia i nie można go wyłaczyć...
gnome mplayer-  miga wskaźnik ile trwa już film
totem - nie ma głosu
vlc - moduluje głos
real player - nie widać paska, da się przełączać, ale nie widać

Więc fajnie by było gdyby wkońcu każdy plik dało się bez problemów oglądać na jednym odtwarzaczu ! A nawet jest to niezbędne, wydaje mi sie ze każdemu...

stefan1948
Moderator Globalny
Dorodny miętowy krzew

Distro: Mint Gloria , Helena , Isadora , Julia , Arch , Xtreme 4

« Odpowiedz #6 : Listopad 05, 2009, 09:21:15 »

Moim zdaniem :
Zainstalowałem upiększanie systemu , nastąpiła zamiana tapet , czy dałoby się dodać nowe tapety do istniejących , przecież firmowych zamiast tej zamiany ?
Popieram aras można zmniejszyć ilość odtwarzaczy na rzecz jakości najbardziej użytecznych , chociaż nie zauważyłem problemów na x32 ale oglądałem tylko film z wesela nawet nie zwróciłem uwagi jaki odtwarzacz .
POZDRAWIAM Stefan

Linux to wolność.
Windows niby też ale w obozie koncentracyjnym zwanym
rezerwatem.
kosa1
Administrator Portalu
Miętowa plantacja

Distro: Linux Mint 9-64 bit, Ubuntu 10.04 64 bit

Terminatorka

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #7 : Listopad 05, 2009, 11:04:17 »

Co do wyglądu:
Najpierw trzeba chyba podjąć decyzję, czy Helena będzie startować ze zwykłego Gruba, czy z Grub2. Jest zupełnie inaczej przy Grub2, gdzie indziej to wszystko jest ulokowane. Ekran logowania i tło Gruba2 można bardzo łatwo dostosować (każdy sobie to może zrobić). Natomiast co do startowego theme - raczej nie jestem za tym, żeby taki motyw wymagał od razu uruchomionego Compiza wraz z Emeraldem. Owszem, później mozna sobie kombinować, ale nie na starcie.

Linux nie gryzie! : www.ubunciak.pl
Asus GeForceGTS250, PhenomII, 4 GB RAM, Barracuda 7200.12 500 GB, Livebox (ethernet)
Problem rozwiązany? Wstaw to słowo do tytułu swojego pierwszego postu!
zeppy24
Miętowy liść
*

Distro: openSUSE 11.3 x86_64

« Odpowiedz #8 : Listopad 06, 2009, 01:15:37 »

A ja proponuje nie kombinować za bardzo. Po złych doświadczeniach z remixem Jurnego Jarząbka, systemem na którym bazuje jest Gloria Main Edition, bałem się trochę eksperymentów z Miętowym Remiksem, więc nie wiem nawet jak się spisuje.
Wiem natomiast że Mint spisuje się ogólnie bardzo dobrze u laików takich jak ja.
Typowe wymagania laika nie są duże:)
-obsługa w języku macierzystym
-obsługa wszystkich popularnych formatów audio (ja używam Banshee, jak na razie jedyny odtwarzacz który znam czytający okładki z tagów plików, w przypadku innych okładkę trzeba mieć w folderze z albumem lub wymaga połączania z netem)
-obsługa wszystkich popularnych formatów video (u mnie baza to Vcl, chociaż jest też Totem, Mplayer i każdy działa poprawnie, jednak przydało by się coś niezawodnego do rmvb)
-java i flash
-wine
-jakiś komunikator na początek, u mnie Pidgin w zupełności wystarcza, no i Skype

Najważniejsze chyba wymieniłem ale jest coś co boli każdego nowicjusza, te cholerne partycje ntfs. Ja już opanowałem to do perfekcji, kosztem straconego czasu, więc wysuwam wniosek aby wszystkie partycje ntfs na dysku wewnętrznym były zamontowane automatycznie już przy pierwszym uruchomieniu.

Jak myślicie co robi typowy użytkownik M$, gdy po pierwszym odpaleniu Linuxa nie widzi partcji ntfs? Na podstawie zachowania mojego kumpla: robi reboot, przechodzi na Winde i googluje: "jak usunąć Linuxa?"

Nie jestem informatykiem więc nie wiem na ile technicznie jest to do wykonania, ale nie wierzę że nie jest, do jasnej cholery, ułatwiajmy sobie życie. Niech linux stanie się w końcu intuicyjnym systemem dla praktycznych ludzi. Mint jest tego naprawdę bliski.

I niech się nikt nie waży wywalić Gnome-Do!
Hough
kosa1
Administrator Portalu
Miętowa plantacja

Distro: Linux Mint 9-64 bit, Ubuntu 10.04 64 bit

Terminatorka

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #9 : Listopad 06, 2009, 02:32:33 »

Wątek co prawda, o czym innym, ale napiszę, że w 9.10 partycje ntfs są montowane automatycznie. Tyle, że nie są widzoczne na pulpicie, a w "Miejsca", co mnie bardzo ciesz i to samo zrobiłam w systemie, który aktualizowałam, też w koncu odśmieciłam pulpit.

Linux nie gryzie! : www.ubunciak.pl
Asus GeForceGTS250, PhenomII, 4 GB RAM, Barracuda 7200.12 500 GB, Livebox (ethernet)
Problem rozwiązany? Wstaw to słowo do tytułu swojego pierwszego postu!
mati75
Master psuja
Administrator Portalu
Miętowa plantacja

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #10 : Listopad 06, 2009, 02:59:50 »

Nadrabiam zaległości, ponieważ nie mam praktycznie czasu. Trudno podzielić naukę z pracą.
Co do wyglądu:
Najpierw trzeba chyba podjąć decyzję, czy Helena będzie startować ze zwykłego Gruba, czy z Grub2. Jest zupełnie inaczej przy Grub2, gdzie indziej to wszystko jest ulokowane. Ekran logowania i tło Gruba2 można bardzo łatwo dostosować (każdy sobie to może zrobić). Natomiast co do startowego theme - raczej nie jestem za tym, żeby taki motyw wymagał od razu uruchomionego Compiza wraz z Emeraldem. Owszem, później mozna sobie kombinować, ale nie na starcie.
Będzie nowy wygląd gruba: http://www.linuxmint.com/blog/?p=1082

I niech się nikt nie waży wywalić Gnome-Do!
Zastanawiam się nad tym, ale raczej wyleci.

Kadu niby też można ściągnąć z netu... jak się nie da to trudno. Najbardziej mi zależy na jakimś odtwarzaczu który odtworzy wszystko i nie będzie problemu z synchronizacją dźwięku i obrazu, oraz nie będzie problemów z czymś takim jak odtwarzanie w wybranej minucie.
Jeżeli chodzi o rmvb:

mplayer - w pewnym momencie albo sie wyłacza, albo zwalnia i nie można go wyłaczyć...
gnome mplayer-  miga wskaźnik ile trwa już film
totem - nie ma głosu
vlc - moduluje głos
real player - nie widać paska, da się przełączać, ale nie widać

Więc fajnie by było gdyby wkońcu każdy plik dało się bez problemów oglądać na jednym odtwarzaczu ! A nawet jest to niezbędne, wydaje mi sie ze każdemu...
To jest wina developerów ubuntu, który za przeproszeniem lecą na palę z nowymi niesprawdzonymi paczkami.

HP 2510p || HP 8510w ||

Z
Miętowe nasionko
*

« Odpowiedz #11 : Listopad 14, 2009, 11:03:13 »

Uruchomiłem LiveCD Mint 8 RC1
Bardzo dobre wrażenie.
1. Skopali niestety (za Ubuntu 9.10) sterowniki do sieci Wifi Broadcom.
W Hardware Drivers po zaznaczeniu Broadcom B43 lub Broadcom STA pojawia się napis System Error i sieć nie działa.
Jest to dla mnie dziwne, gdyż Mint 6 i 7 działały w tym zakresie poprawnie.
W Mint 7 nic nie trzeba było klikać i sieć na b43 (bcm43) działala poprawnie.
Byłbym wdzięczny gdybyście ten mankament usunęli.
Chipset b43 Broadcoma jest często montowany w laptopach.
2. Odnośnie instalowania dodatków to po przyjrzeniu się RC1 stwierdzam, że tam nie ma czego doinstalowywać.
Tam wszystko jest - oprócz spolszczenia no i może Wine czy dodatek pagination (może też sun-pdf-import) do Openoffica.
3. Nie ma sensu instalowania różnych odtwarzaczy, skoro jest MPlayer. Jeżeli ktoś próbowałby na ten temat dyskutować to niech np. odtworzy skomplikowany plik matroski (mkv) na MPlayerze, a potem na tym wybranym odtwarzaczu. Zrozumie co to jest dobrze napisany kod.
4. Często pojawia się prośba o zamieszczenie Kadu. Nie rozumiem. Po co? Przecież Kadu jest oparty o Kde, a Mint "chodzi" na Gnomie. Byłoby tu niepotrzebne zaśmiecanie płyty zbędnymi dla pozostałych programów bibliotekami. Poza tym Pidginowi nic nie dolega.
5. Nie należy usuwać Javy.
Siła Minta to: włożyć płytę do napędu, reboot, poczekać 3 minuty i... wszystko działa!
Wszystko tzn: polska mowa,  sieć, wifi (w tym ten cholerny Broadcom), internet, Pidgin, mp3, rmvb w MPlayeru, Java, Flash.
Wtedy nic więcej nie trzeba.
Można demonstrować to dzieciom Microsoftu.
A dzieci Microsoftu będą przecierać oczy ze zdumienia.
Pozdrawiam i trzymam za Was kciuki.
PS.
1. memtest w RC1 jest już bardzo stary -ver. 1.70.
Obecnie jest już wersja 4.00 (http://www.memtest.org/#change).
Rzadko, bo rzadko ale czasami memtest się przydaje.
Dobrze by go było zaktualizować.
(W Ubuntu 9.10 też jest stara wersja - 2.10)
2. preferować należy system 64 bitowy, 32 bitowy powinien zejść na miejsce drugie.
aras
Siewca Mięty
Dorodny miętowy krzew

linux to linux

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #12 : Listopad 14, 2009, 04:41:40 »

Czyli działające rmvb Mrugnięcie

Dla przykładu http://hotfile.com/dl/13225988/18b9c7e/Jerk_Theory_ZT.rmvb.html ten film, nie jest on jakiś super fajny, ale są z nim problemy.

No i nie czarujmy się na windowsie jak mamy wszystkie kodeki, to nie ma wielu problemów, które akurat na linuksie są. Nie mówię że windows jest pozbawiony błędów, ale jeżeli chodzi o odtwarzanie filmów to jest gożej. Wprawdzie można mieć 5 odtwarzaczy i patrzeć na którym pliki rmvb z napisami działają poprawnie, a gdzie wmv, a gdzie avi, ale chyba nie o to chodzi. W Win był media player 6 i wszystko na nim działało. Przydałoby się żeby na Mincie było tak samo. Tak czy tak w porównaniu do czasów Red Hata 7 to jest dużo lepiej teraz, pprawie bezbłędnie, ale prawie bla bla bla Mrugnięcie

Jak za dużo bibliotek dla Kadu, to sobie dociągne, spoko

Nie wiem czy to jest błąd, ale włożyłem sobie płytkę do napędu, wyjąłem, a ona się automatycznie nie odmontowała i została na pulpicie i musiałem kliknąć na menu kontekstowe, żeby ją odmontować choć jej nie było. Inna płytka była widziana w napędzie, ale też klkając, komunikat o tym ze nie zamontowana, znowu menu kontekstowe i zamontuj. Wydaje mi się ze w glorii nie było czegos takiego. Sam automatycznie było montowane przy włożeniu i wyjęci płyty. trzeba to poprawić.

Co do gruba pasuje mi ten z homepage minta

Java i flash musi być. Zauwazyłem że Na OpenJDK szybciej uruchamia mi się JDownloader.

mati75
Master psuja
Administrator Portalu
Miętowa plantacja

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #13 : Listopad 14, 2009, 05:48:25 »

Java i flash musi być. Zauwazyłem że Na OpenJDK szybciej uruchamia mi się JDownloader.
Zostają, spróbuje pozbyć się tomboya i mono.

HP 2510p || HP 8510w ||

Spox5
Administrator
Miętowy krzew

Distro: Linux Mint 8 - Helena x86

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #14 : Listopad 14, 2009, 07:42:25 »

Może spróbuj usunąć również:

Giver - ktoś korzysta z tego programu?
OpenOffice Database - mało używane
Gnome MPlayer - jest Totem
Network Menager - proponowałbym w zamian Wicd
oraz aplety z których dużo osób nie korzysta są to wg mnie:
Deskbar
Eyes
Fish
Invest
Pilot Applet
Sticky Notes
Weather Report

Co do Synaptica to brak jest "Zaznacz wszystko do aktualizacji" w opcjach niestety nic nie znalazłem jak to przywrócić.

Strony: [1] 2 3
Drukuj
Skocz do: