|
Spox5
|
 |
« : Listopad 12, 2009, 11:17:31 » |
|
Wczoraj wszystkim prawdopodobnie umknęło wydanie Mint 8 RC1. Na stronie głównej www.linuxmint.com nie wspomniano nawet o tym lecz nic nie stoi na przeszkodzie by pobrać tą wersję i ją przetestować. Wersję obrazu można pobrać ze wszystkich serwerów na których znajdują się testowe wydania dystrybucji. http://mirror.csclub.uwaterloo.ca/linuxmint/testing/Zapraszam do podzielenia się opiniami na forum.
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Listopad 13, 2009, 06:50:49 wysłana przez mati75 »
|
|
|
|
|
aras
Siewca Mięty
Dorodny miętowy krzew

Reputacja 0
linux to linux
|
 |
« Odpowiedz #1 : Listopad 12, 2009, 11:36:08 » |
|
Hehe  no właśnie jakoś umknęło. Byłem na stronie, ale nic o tym rzeczywiście nie wspomniano. Fajnie, to będzie dzień z serii psucia i naprawiania 
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Listopad 12, 2009, 12:14:14 wysłana przez aras »
|
|
|
|
|
mati75
Master psuja
Administrator
Miętowa plantacja

Reputacja 2
|
 |
« Odpowiedz #2 : Listopad 12, 2009, 01:03:26 » |
|
Wczoraj ok. 19 nic nie było na serwerze, system widziałem jeszcze w ubiegłym tygodniu.
|
|
|
|
|
|
HP 2510p || HP 8510w || 
|
|
|
|
Forum Linux Mint
|
 |
« Odpowiedz #2 : Listopad 12, 2009, 01:03:26 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
aras
Siewca Mięty
Dorodny miętowy krzew

Reputacja 0
linux to linux
|
 |
« Odpowiedz #3 : Listopad 12, 2009, 01:28:20 » |
|
i się nie pochwaliłeś  no, no, nie ładnie
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mati75
Master psuja
Administrator
Miętowa plantacja

Reputacja 2
|
 |
« Odpowiedz #4 : Listopad 12, 2009, 03:03:12 » |
|
i się nie pochwaliłeś  no, no, nie ładnie Tylko to były zrzuty wczesnej wersji testowej. Mi się pobiera za godzinę zobaczę to nowego jest.
|
|
|
|
|
|
HP 2510p || HP 8510w || 
|
|
|
|
Spox5
|
 |
« Odpowiedz #5 : Listopad 12, 2009, 03:33:53 » |
|
Mnie co się rzuciło w pierwszej kolejności to więcej opcji w preferencjach mintMenu oraz szybsze jego działanie. Podobnie rzecz się ma do mintUpdate. Następnie odświeżony start systemu. Zauważyłem również, że nie zastąpiono tak jak to miało miejsce w Ubuntu, Pidgina na rzecz Emphaty. Mam nadzieję że w PL wersji będzie zamiast tego wszystkiego domyślnie Tlen.pl 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mati75
Master psuja
Administrator
Miętowa plantacja

Reputacja 2
|
 |
« Odpowiedz #6 : Listopad 12, 2009, 04:18:27 » |
|
Mam nadzieję że w PL wersji będzie zamiast tego wszystkiego domyślnie Tlen.pl  Tak i nie, ponieważ tlen jest jako binarka, a sami wiecie mint jest systemem dla początkujących, więc 90 % nowych użytkowników miało by problem np. z jego usunięciem. Z wielką chęcią dodałbym, bo sam używam. Jeśli nie będzie w standardzie, to na pewno będzie w skrypcie. Ps. Mi zostało do końca ściągania heleny zostało 11 minut:  edit: Trochę różni się o wersji testowej, którą widziałem, cwaniaki wykorzystali tapetę którą ja użyłem w mincie 7 lxde.
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Listopad 12, 2009, 04:39:07 wysłana przez mati75 »
|
|
HP 2510p || HP 8510w || 
|
|
|
aras
Siewca Mięty
Dorodny miętowy krzew

Reputacja 0
linux to linux
|
 |
« Odpowiedz #7 : Listopad 12, 2009, 05:10:04 » |
|
Jak dla mnie kozak  ładny motyw ładna tapeta, u mnie dźwięk działa głośniej niż na Glorii.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Spox5
|
 |
« Odpowiedz #8 : Listopad 12, 2009, 05:13:26 » |
|
aa no widzisz, a nie mogłem sobie przypomnieć gdzie ja tą tapetę widziałem. Aha zauważyłem również, że w tym wydaniu w końcu została wprowadzona obsługa kart Memory Stick Pro Duo oraz bynajmniej u mnie włączanie wi-fi włącznikiem na obudowie nie zmusza mnie do restartowania X-ów. Ponadto jak we wcześniejszych wydaniach nic się nie zmieniło co do compiza który nie potrafi obsłużyć 2 pulpitów. Ustawiam 2 pulpity, a i tak mam 4. Najmniejsza wartość jaka może zostać wprowadzona to 1 i 3.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mati75
Master psuja
Administrator
Miętowa plantacja

Reputacja 2
|
 |
« Odpowiedz #9 : Listopad 12, 2009, 05:59:42 » |
|
Jakie aplikacje dodać? Chce zobaczyć czy się w 700 MB zmieszczę, dodałem emerald, fusion-icon, deluge, vlc.
|
|
|
|
|
|
HP 2510p || HP 8510w || 
|
|
|
|
Spox5
|
 |
« Odpowiedz #10 : Listopad 12, 2009, 06:23:16 » |
|
Usuń Rythmbox'a i dodaj nowego Exaile 3.0.2 Usuń Pidgina - myślę, ze zbyt duża liczba osób w Polsce go nie używa Usuń GnomeDo
Dodać: FileZilla GPicView QNapi grandr wine HardInfo
PS. czym edytujesz ISO? UCK? Reconstructor?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mati75
Master psuja
Administrator
Miętowa plantacja

Reputacja 2
|
 |
« Odpowiedz #11 : Listopad 12, 2009, 06:56:06 » |
|
Wine się nie zmieści, jeszcze dodam usb-creator. Ręcznie edytuje.
|
|
|
|
|
|
HP 2510p || HP 8510w || 
|
|
|
|
Spox5
|
 |
« Odpowiedz #12 : Listopad 12, 2009, 07:43:29 » |
|
a jakby tak domyślnie zamiast jajka generic dać server? Przynajmniej by cały ram wykrywało 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
aras
Siewca Mięty
Dorodny miętowy krzew

Reputacja 0
linux to linux
|
 |
« Odpowiedz #13 : Listopad 12, 2009, 08:04:46 » |
|
A nie lepiej Unetbootin ? A co do Heleny to jak widze już mam problemy z dźwiękiem w rmvb i w skype nie mogę na razie skonfigurować ani dźwięku, ani mikrofonu w kamerce. Myślałem że jak zainstaluje wczesniejszego to będzie wszystkograło jak w Glorii, jednak nie jest tak kolorowo. Ale system szybki edit /// ok ze sype sobie już poradziłem działa najnowsza wersja skype, problem polegał na tym że w preferęcjach dźwięku (pulseaudio), w zakładce sprzęt urządzenie, czyli karta muzyczna była włączona w trybie Analog Stereo Duplex, wystarczyło przestawić na Analog Stereo Output.
Natomiast mam problemy z foobarem uruchamianym spod wine, czyli przestaje grać i muszę kilka razy go uruchamiać żeby działał. Także na razie Rhytmbox gra
Walczę troche też z tym dźwiękiem zainstalowałem kilka kodeków, ale cały czas przy jednym filmie rmvb jest problem. Realplayer się wyłacza, totem pokazuje info ze gstreamer napotkał ogólny błąd strumieni, a Vlc informuje, że nie wspiera formatu audio lub wideo "cook"
Będę się dzielił wszystkim co zauważę 
A tak wygląda teraz u mnie Helena:

Chciałbym Ci zwrócić uwagę, że kolor zielony jest zarezerwowany dla moderatorów, zaś czerwony dla adminów, zmieniłem kolor na inny. mati75
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Listopad 13, 2009, 06:57:50 wysłana przez mati75 »
|
|
|
|
|
stefan1948
Globator Moderalny
Dorodny miętowy krzew

Reputacja 2
Distro: Mint Gloria , Helena , Isadora , Julia , Arch , Xtreme 4
|
 |
« Odpowiedz #14 : Listopad 13, 2009, 06:11:45 » |
|
Ja też staram się coś "zepsuć" skype - centrum sterowania - w preferencjach pulse audio w pierwszej rubryce dałem ptaszka i śmiga , amarok - przy pierwszym włączeniu zignorowałem jakąś tabelkę teraz mam komunikaty że nie ma połaczenia z internetem , ale pomału dojdę do tego . Mam 4 obszary robocze i jakoś nie mogę trafić jak włączyć przełączanie kółkiem myszy , o reszcie powtarzałbym to co już napisano . POZDRAWIAM Stefan 
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Grudzień 05, 2009, 09:29:50 wysłana przez stefan1948 »
|
|
Linux to wolność. Windows niby też ale w obozie koncentracyjnym zwanym rezerwatem.
|
|
|
|