|
mati75
|
 |
« Odpowiedz #30 : Grudzień 04, 2009, 03:54:54 » |
|
czy bedzie polski remix z kde na pokładzie ?
nie @mati75
tworzysz remix minta, a w podpisie masz, że używasz ubuntu, nie używasz minta?
Nie tyle ubuntu tylko debiana.
|
|
|
|
|
|
HP 2510p || HP 8510w || Od 16.01 do 03.02 nie istnieje, nie odpowiadam na żadne wiadomości
|
|
|
|
Spox5
|
 |
« Odpowiedz #31 : Grudzień 07, 2009, 04:23:01 » |
|
Do usunięcia pakiety openjdk-6-jre, openjdk-6-jre-headless, openjdk-6-jre-lib o ile już nie zostały usunięte.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mati75
|
 |
« Odpowiedz #32 : Grudzień 07, 2009, 08:34:09 » |
|
Chyba ich nie ruszałem.
|
|
|
|
|
|
HP 2510p || HP 8510w || Od 16.01 do 03.02 nie istnieje, nie odpowiadam na żadne wiadomości
|
|
|
|
Forum Linux Mint
|
 |
« Odpowiedz #32 : Grudzień 07, 2009, 08:34:09 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
giver3
Miętowe nasionko
Distro: LinuxMint 8
|
 |
« Odpowiedz #33 : Grudzień 08, 2009, 10:26:48 » |
|
Witam. Jestem tu nowy, ale od ponad roku używam mint'a a jeszcze wcześniej ubuntu, a jeszcze wcześniej debian'a  . Chyba sobie upraszczam życie. Teraz sedno sprawy: Czy będzie istniała możliwość w postaci jakiegoś skryptu zaktualizować z "Heleny" do "Miętowego Remix'a" i drugie czy da się zrobić (czy będą dostępne) taki skrypt by to samo zrobić z poprzednią wersją mint'a tzn. LinuxMint PL 7? Takie dość lamerskie pytania mam  Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
|
|
JesterRaiin
Błysk Inspiracji
Przyjaciel
Dorodny miętowy krzew

Distro: Każde z Distrowatcha + kilkadziesiąt znalezionych tam i siam. Żadnego porządnie.
Aktualnie testowane : Chakra,Pardus,XBMC ;)
|
 |
« Odpowiedz #34 : Grudzień 08, 2009, 10:59:02 » |
|
A ja bym chciał ostudzić trochę zapędy kompletnie zielonych użytkowników odnośnie zmian w Remixie. Mint jest bardzo przemyślaną i ładnie opracowaną dystrybucją, ma wszystko tam gdzie trzeba i wymaga jedynie odrobiny cierpliwości i chęci do poznania i zapamiętania gdzie co się znajduje.
Wszelkie zmiany widziałbym na linii dodawanie-usuwanie oprogramowania, a nie zmiany wyglądu, położenia skrótów itp. Stąd praktycznie tylko krok do osobnej dystrybucji "wyrosłej z Mint, wyrosłej z Ubuntu, wyrosłej z Debiana...." ;o)
Niech Mint pozostanie Mintem.
|
|
|
|
|
|
Z samego serca Piekieł godzę w ciebie ! W imię nienawiści, plwam na ciebie ostatnim mym tchnieniem, przeklęty wielorybie !
|
|
|
|
mati75
|
 |
« Odpowiedz #35 : Grudzień 08, 2009, 12:40:34 » |
|
Witam. Jestem tu nowy, ale od ponad roku używam mint'a a jeszcze wcześniej ubuntu, a jeszcze wcześniej debian'a  . Chyba sobie upraszczam życie. Teraz sedno sprawy: Czy będzie istniała możliwość w postaci jakiegoś skryptu zaktualizować z "Heleny" do "Miętowego Remix'a" i drugie czy da się zrobić (czy będą dostępne) taki skrypt by to samo zrobić z poprzednią wersją mint'a tzn. LinuxMint PL 7? Takie dość lamerskie pytania mam  Pozdrawiam Będzie, wszystko dostępne na moim ppa.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
DadaD
|
 |
« Odpowiedz #36 : Grudzień 08, 2009, 12:56:49 » |
|
Niech Mint pozostanie Mintem.
Popieram! Poczynając od Glorii czynności poinstalacyjne są bardzo niewielkie. Praktycznie system jest całkowicie zlokalizowany. Dodatkowo, ale to nic szczególnego, należy zaktualizować system a następnie doinstalowac potrzebne oprogramowanie. I wykonać korekty niektórych potrzebnych plików konfiguracujnych np Samba, bo np drukarka HP jest od razu widoczna. Część osób ma jednak inne przyzwyczajenia, więc można i to popieram tworzyć gotowe wersje z dobranym innym oprogramowaniem i efektami wizualnymi, chociaż dla mnie proponowany zestaw programów Gnome jest wystarczający. Jeżeli są osoby skłonne poświęcać swój czas i energię, chwała im za to, i są odbiorcy ich produktów to nie widze przeciwskazań do tworzenia w ten sposób zmodyfikowanych wersji.Mint to dystrybucja dla nowicjuszy pod względem ułatwień, doboru oprogramowania. Dodatkowo jest niezwykle estetyczny - po prostu piękny i niezawodnie działa o czym przekonałem się używając go już grubo ponad rok. Na dzień dzisiejszy jest moim podstawowym OS-em i mam go zainstalowanego na wszystkich komputerach. Zaglądając na forum można przekonać się, że problemy użytkowników są banalne, szybko rozwiązywane świadczy to też o jakości systemu, który w mojej opinii jest najlepszym z obecnie dostępnych dystrybucji. A przez dłuższy czas używałem kilku i lubię od czasu do czasu przetestować nowinki! Pozdrowienia
|
|
|
|
|
|
Grube drzewo wyrasta z cienkiego jak włos pędu. Dziewięciopiętrowa wieża wyrasta z nieznacznego wzniesienia. Tysiącmilowa podróż zaczyna się od jednego kroku. Lao-Tsy
|
|
|
|
aras
|
 |
« Odpowiedz #37 : Grudzień 08, 2009, 05:05:44 » |
|
Mint jak Mint, rzeczywiście jest super, wszystko jest od początku podane na tacy. Przyzwyczaiłem się do rożnych ułatwień, ktore proponuje Mint. Np. Otworz w terminalu, do partycji fat32 zamontowanej jako rw od razu, to między innymi. Np. w slackware fstab z minta nie działa. Ogolnie jest kilka modyfikacji systemu i to jest własnie Mint, a nie slackware. Z jednej strony Mint jest super, ale widać że jest wolniejszy jak slack, ogolnie system zależności prowadzi do tego, że instalują się paczki, ktore tak na prawde wcale nie są potrzebne... Co do slacka znowu w nim nic nie jest ułatwione, co trochę też męczy. Na razie siedzę na Mincie i teraz bawię się w kompilowanie jadra i poznawanie opcji w jądrze  Własnie przed chwilą udało mi się skompilować jądro 2.6.32-git1 i działa i , lecz znowu, jest coś nie tak  wyskakuje error potem dopiero przez startx mogę uruchomić X, no i teraz staram się dowiedzieć, czemu. Ogolnie myślę że na Mincie, tak jak na każdym innym linuksie, można się uczyć i powiększać swoją wiedzę, nie używając konfiguratorow. jak dla mnie jest bardzo wygodnym system i korzystam z niego odkąd wyszło RC1 Glorii. A co do przyzwyczajeń ludzi, to rzeczywiście nie jest z tym źle. Ja np. po instalacji wklejam: 1. sudo aptitude safe-upgrade 2. sudo aptitude install ubuntu-tweak unetbootin music-applet lsb conky cheese kadu wine non-free-codecs skype vlc unace-nonfree nvidia-190-modaliases nvidia-glx-190 nvidia-settings-190 p7zip-full acroread nautilus-open-terminal libxine1-bin{a} libxine1-ffmpeg p7zip-rar rar sun-java6-fonts unace epiphany-browser rcconf 3. aptitude remove bcmwl-modaliases bluetooth bluez bluez-alsa bluez-cupsbluez-gstreamer pcmciautils mplayer bluetooth mplayer-skins evince gnome-pilot min12xxw sane-utils libmono-i18n-west2.0-cil bogofilter bogofilter-bdb bogofilter-commom openoffice.org-thesaurus-en-us openoffice.org-thesaurus-en-au openoffice.org-hyphenation-en-us openoffice.org-l10n-en-gb openoffice.org-l10n-en-a openoffice.org-impress openoffice.org-help-en-gb openoffice.org-help-en-us openoffice.org-hyphenation myspell-en-au myspell-en-za myspell-en-gb language-pack-gnome-en language-pack-gnome-en-base i śmiga 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
bash
Dorodna miętowa sadzonka

|
 |
« Odpowiedz #38 : Grudzień 09, 2009, 05:26:27 » |
|
Do mint install czy do ubuntu software?
No chodzi o to, by w Mincie 8 PL dodać do menu, które się wyświetla na pasku mint install, żeby początkujący nie musieli szukać po preferencjach. W ubuntu dobrze to rozwiązali i w tym wypadku ubuntu software jest w głownym menu bo właściwie często się go używa. W sumie to obojętne, czy byłby mint install czy ubu software, ale wtedy nie będzie to już do końca Mint. Zasadniczo chodzi tylko o przesunięcie mint install z preferencji do głównego menu 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Lego
Miętowy liść
|
 |
« Odpowiedz #39 : Grudzień 09, 2009, 09:34:18 » |
|
bash ale przecież i tak mint install jest na pulpicie więc nie ma czego szukać  [o ile dobrze zrozumiałem twój post]
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mati75
|
 |
« Odpowiedz #40 : Grudzień 10, 2009, 02:02:54 » |
|
Z lewej strony menu jest przycisk: "Menedżer oprogramowania", który otwiera mint install.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
bash
Dorodna miętowa sadzonka

|
 |
« Odpowiedz #41 : Grudzień 11, 2009, 08:53:57 » |
|
Teraz wreszcie udało mi się napisać posta. Ja zawsze tworzę sobie menu wybrane z apletów, jest takie pojedyncze, bo te szerokie trzykolumnowe nie podoba mi się. I tam właśnie nie ma menadżera oprogramowania. No ale, jak się nie da tego tam przenieść to trudno.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
aras
|
 |
« Odpowiedz #42 : Grudzień 12, 2009, 10:32:46 » |
|
heh przecież jest i Synaptic i Menedźer oprogramowania jak tylko naciśnie się na Menu
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ralfi86
Miętowe nasionko
Distro: Linux Mint
|
 |
« Odpowiedz #43 : Grudzień 13, 2009, 11:40:00 » |
|
I tak najlepszy do instalowania nowego oprogramowania jest terminal  Czy znana jest już konkretna data kiedy ukaże się polski remix?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mati75
|
 |
« Odpowiedz #44 : Grudzień 13, 2009, 11:59:38 » |
|
Gdzieś przed swietami.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|