Miałem podobnie, lecz ja wtedy dopiero co zainstalowałem Minta 8. Mój problem objawiał się tym, że przestawiała się sama klawiatura na inny język. Nie pomagało ustawianie języka więc ściągnąłem Mint 8 RC1 i dokonałem aktualizacji do Mint 8 problem zniknął.
Nie rozumiem jaką wersję?
Mam ściągnietą wersję Main Edition z tego adresu
http://ftp.heanet.ie/pub/linuxmint.com/stable/8/LinuxMint-8-Universal.isoCzyli najnowszą wersję.
Instalowałem Helenę na dwoch komputerach z tym, że za drugim razem w trakcie instalacji
sprawdziłem, że prawy Alt + o daje literkę o z kreską.
Niestety po zakończeniu procesu instalacji i restarcie brak jednej literki o z kreską, pozostałe polskie są.
Co ciekawe podczas sprawdzania pisowni można wymienić wyraz z błędem na prawidłowy.
Nie chcę robić reinstalacji bo mam uaktualniony system, zainstalowane oprogramowanie i wszystko skonfigurowane. Jak z tego najmniejszym kosztem wyjść?
Jest to błąd, ktory pewno należy zgłosić, ale nie wiem jak.
Co za diabeł mnie podkusił do instalowania tak szybko nowej wersji, ciągle szukam kłopotow!
Pozdrowienia
EDYTKA: Rozwiązanie problemuNa przełomie lutego i marca instalowałem dwie Heleny. Problem pojawił sie ponownie. Rozwiazanie natomiast jest nastepujące - wchodzimy MENU -> PREFERENCJE -> KLAWIATURA -> UKŁADY -> i W Wybranych układach usuwamy zaznaczenie klawiatury Irlandzkiej ( co ona tam robi i skąd się wzieła?) klikamy
Usuń i pozostaje nam tylko klawiatura polska. Od tej chwili wszystko gra i buczy - wszystkie czcionki są dostępne.
Pozdrowienia