Strony: 1 [2]
Drukuj
Autor Wątek: Mint 8 - polskie znaki  (Przeczytany 2787 razy)
szymon
Urząd Porządkowy
Miętowy krzew

Distro: PClinuxOS 2011 KDE

« Odpowiedz #15 : Maj 02, 2010, 02:52:48 »

Jeżeli wejdę na Konfigurację Klawiatury jako root tak jak podałeś, to jest dobrze ustawione. Natomiast zmienia się w moim koncie po restarcie.

Potwierdzam, ale niestety mam to samo!

Żaden sposób zamieszczony w tym wątku u mnie nie zadziałał na stałe. Obojętne czy ustawiam klawiaturę jako root czy jako zwykły user, od momentu restartu jest źle. Analogia "dnia świstaka".  Z politowaniem
Czasem po restarcie pojawia się klawiatura irlandzka lecz przeważnie jest polska bez ogonków. Muszę ją usunąć i dodać ponownie wtedy jest OK, na czas sesji.

Macie jakiś pomysł? Co?

<Edycja>
Może to głupie i bez sensu, ale pomogło. Otóż wylogowałem się i powtórnie zalogowałem z wyborem sesji gnome i teraz już trzeci restart, i jest dobrze.  Uśmiech
 Nie chcę chwalić dnia przed zachodem, ale na razie jest OK.

Podobny problem z powracającymi usługami lub samoczynnie uruchamiającym się np. programem uprzykrzał mi życie w Mint xfce. Można było wyłączać kasować i nic to nie dawało, po restarcie następował powrót. Jedyną radą było właśnie wylogowanie i ponownie zalogowanie się z wyborem konkretnej sesji, a nie domyślnie poprzedniej! Ta analogia zadziałała i w tym przypadku. Na szczęście, bo sam już zwątpiłem co jest tu grane?
Mam ustawiony autostart systemu bez logowania więc widocznie kolejny start przywraca ustawienia domyślne z poprzedniej sesji. Chociaż po dokonanych zmianach, a tym bardziej z uprawnieniami root nie powinno mieć miejsca.
Te niedomagania z wyborem klawiatury pojawiły się u mnie niedawno więc podejrzewam, że przyszły z którąś aktualizacją.  Płacz
 Trzeba będzie poczekać na poprawkę.
« Ostatnia zmiana: Maj 02, 2010, 03:40:50 wysłana przez szymon » Zapisane

Pozdrawiam szymon
Strony: 1 [2]
Drukuj
Skocz do: