Strony: [1]
Drukuj
Autor Wątek: ATI Radeon 9200 i Linum Mint 8  (Przeczytany 739 razy)
marek
Miętowe nasionko
*

Distro: Mint 8

« : Grudzień 24, 2009, 08:04:06 »

Na poczatku witam wszyskich. Jestem Baaardzo poczatkujacym użytkownikiem linux i mam problem z grafika. Korzystam z Karty graficznej ATI Radeon 9200 a do tego monitor panoramczny LG Flatron W2234S.
Na poczatku wszystko bylo mniej wiecej ok (oprucz tego ze nie mozna bylo uruchomic efektow pulpitu). Po lekturze kilku wątkow zainstalowalem sobie ENVY i pobrałem sterowniki do ATI. No i zaczęły się schody.
W czasie bootowania systemu pokazuje sie jakis monit, chyba o uruchomieniu Ububntu (jakie ubuntu!) w trybie low graphic, a pozatym wszysto na ekranie mam takie  rozciągnięte (na zwykłym ekranie 4:3 jest wszystko ok ale juz z 19:10 sa problemy). Czy miał ktoś taki problem? Co robić
kosa1
Administrator Portalu
Miętowa plantacja

Distro: Linux Mint 9-64 bit, Ubuntu 10.04 64 bit

Terminatorka

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #1 : Grudzień 25, 2009, 03:59:28 »

Witaj!
Mint jest w pewnym sensie klonem Ubuntu i nic w tym dziwnego, że pewne elementy z Ubuntu tam się pojawiają.
Co do ATI - Envy Ci nic nie pomoże, starsze karty ATI działają dobrze na tym, co jest w systemie. Albo to, albo nic innego. Są już niewspierane. Efektów może i nie uruchomisz (chociaż może by się dało, ale nie wiem, czy bardziej Ci zależy na Compizie, czy na pracy komputera). Radzę usunąć przez Envy to, co zainstalowane i wrócić do sterownika "ati" lub "radeon" - poszukaj w Synapticu.

Linux nie gryzie! : www.ubunciak.pl
Asus GeForceGTS250, PhenomII, 4 GB RAM, Barracuda 7200.12 500 GB, Livebox (ethernet)
Problem rozwiązany? Wstaw to słowo do tytułu swojego pierwszego postu!
euklides
Siewca Mięty
Miętowy krzew

Distro: Elementary OS Jupiter & CrunchBang 10 Openbox & LMDE 201108 + Openbox

to dziki kraj ! idę zapolować.

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #2 : Styczeń 06, 2010, 06:05:24 »

no niestety kosa1 ma rację mam tę kartę graficzną u siebie i ona dobrze działa na linux mint 7 gloria pl , a na linux mint 8 niestety nie można się cieszyć compizem troszkę lipa , próbowałem też innych dystrybucji i najlepiej radziła sobie z tą kartą Mandriva czy to ONE czy też Power Pack

Forum Linux Mint
« Odpowiedz #2 : Styczeń 06, 2010, 06:05:24 »

Strony: [1]
Drukuj
Skocz do: