Strony: [1]
Drukuj
Autor Wątek: Problem ze skype, sterami dźwiękowymi i mikrofonem w kamerce internetowej  (Przeczytany 2467 razy)
Mintnowicjusz
Miętowy liść
*

Reputacja 0

Distro: Isadora

« : Grudzień 30, 2009, 05:54:30 »

Witam!
Zainstalowałem sobie wczoraj Minta 8 w wersji uniwersalnej. Może takim nowicjuszem nie jestem, bo przesiedziałem prawie rok na Felicji, ale z tym problemem nie mogę sobie zupełnie poradzić, a identyczny miałem na Felicji. Ogólnie w porównaniu do Felicji to ten Mint jest rewelacyjny. Od razu pełną funkcjonalność uzyskałem. Problem natomiast powstał, gdy zainstalowałem skype. Otóż mam kamerkę Philipsa SPC - 520. W głośniczku obok zegarka wykrywa ją jako urządzenie wejścia, czyli wszystko ok. Wchodzę na rejestracje dźwięków no i tutaj nawet nie chce się wogóle to włączyć. Wchodzę na skype i tam w opcjach gdzie powinienem jako urządzenie wejścia wybrać USB Camera (bo takie coś miałem w Felicji póki skype działał poprawnie) znajduje się PulseAudio server (local) i tego nie da się przestawić, bo nic innego nie ma. No ok, więc pomyślałem, że jak zainstaluje stery z mojego Realteka to wszystko będzie ok. Ściągłem więc najnowsze stery z ich strony. Oczywiście tar.gz2. Otwieram readme, bo oczywiście się przyda i mam tam coś takiego:

Manual install:
Step 1. unzip source code
tar xfvj alsa-driver-1.0.xx.tar.bz2

Step 2. Turn on sound support from kernel config
(soundcore module, default turn on)

Step 3. Complied source code
a. cd alsa-driver-1.0.xx
b. ./configure
c. make
d. make install
e. alsaconf
f. ./snddevices (Only kernel 2.4 does it)

Step 4. Edit your /etc/modules.conf or conf.modules depending on the distribution
(Please refer to the attached modules.conf)

snd-xxxx is the card ID.

-- Azalia controller --ALC880 ALC882 ALC260 ALC262 ALC883 ALC885 ALC888
--- Intel ICH6 ICH7 ---------
snd-hda-intel

-- AC97 controller --ALC655 ALC650 ALC250 ALC255
--- Intel ICH6 ICH7 , SiS 7012 and NVidia----------
snd-intel8x0
--- Via8233 Via686a -------------------------------
snd-via82xx
--- ATI Chipset -------------------------------
snd-atiixp

Copy and paste this to the bottom of your /etc/modules.conf or /etc/modprobe.conf file.
# ALSA portion
alias char-major-116 snd
alias snd-card-0 snd-xxxx
# OSS/Free portion
alias char-major-14 soundcore
alias sound-slot-0 snd-card-0
# card #1
alias sound-service-0-0 snd-mixer-oss
alias sound-service-0-1 snd-seq-oss
alias sound-service-0-3 snd-pcm-oss
alias sound-service-0-8 snd-seq-oss
alias sound-service-0-12 snd-pcm-oss

Step 5. reboot your machine

Step 6. Use the alsamixer the disable mute (All audio line default is mute)
*Must to compile and to install the ALSA library and utility. (Use automatic install is already install)
excute alsamixer

Note: 1. The most detail information, can refer the alsa-kernel/Documenttation/ALSA-Configuration.txt in the azx-021705.tar.bz2.
2. Kernel Version must be 2.2.14 or later.
3. All mixer channels are muted by default. You must use a native
or OSS mixer program to unmute appropriate channels.
4. If can not compile the source code, try to rename the /usr/src/linux-2.x -> /usr/src/linux.
5. The driver added to support the SPDIF functoin.
6. a. You can download the alsa-lib-1.0.9 and alsa-utils-1.0.9a form the www.alsa-project.org, then unzip and install them.
b. Suggest use "alsamixer" to control mixer function.
c. Used "alsaconf" can autodetect which drive you need to install (step 4).
7. SUSE Distribution must install the ncurses package.

Zrobiłem step 1. Nie wiem o co chodziło w stepie 2, więc go pominąłem. Z resztą uznałem, że pewnie to jest zrobione Język . Step 3 zrobiłem do punktu make install i tam wyskoczył mi jakiś błąd (byłem jako root, więc nie tego wina). Następny krok czyli wpisanie w konsoli alsaconf i nic... przeszedłem i zrobiłem resztę. Potem step 6 jeden tar.gz2 poszedł cały, a drugi zatrzymuje się na ./configure i tam błąd. Zrobiłem reboota. Włączam kompa i teraz jest tak - rejestrator dźwiękowy działa, ale mikrofon dalej nie. W głośniczku koło zegarka znikła mi moja kamerka całkiem... A w skype jak było tak jest. Pomożecie? Gdzie błąd robie? Czy to chodzi o ten step2? Jeśli tak to o co chodzi? Druga sprawa jak zrobić, żeby mikrofon tej kamery wreszcie zaczął działać...
« Ostatnia zmiana: Grudzień 30, 2009, 07:39:27 wysłana przez Mintnowicjusz » Zapisane
Spox5
Prawie jak Admin
Miętowy krzew

Reputacja 0

Distro: Linux Mint 8 - Helena x86

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #1 : Grudzień 30, 2009, 06:08:29 »

wpisz w konsole alsamixer i zwiększ głośność mikrofonu. Co do kamery jeśli masz zainstalowane sterownik kamery v4l2 to skype powinien ją wykryć. Opcjonalnie możesz uruchomić Skypa z obsługą sterownika za pomocą konsoli wpisując:

Kod:
env LD_PRELOAD=/usr/lib/libv4l/v4l2convert.so skype

Mintnowicjusz
Miętowy liść
*

Reputacja 0

« Odpowiedz #2 : Grudzień 30, 2009, 06:48:05 »

Tak, tak dawno już alsamixerem się bawiłem. Nie mam sterów kamery wogóle, bo do tej kamery na lina nie ma... chyba, że ten v4l2 jest uniwersalny, ale go nie mam zianstalowanego. Mam Cheesa i kamera owszem działa. Mi nie działa tylko mikrofon w tej kamerze, a na winie działa. Także problem dalej nie rozwiązany, bo po pierwsze z jakiegoś względu nie chcą mi się stery zainstalować (być może to ten step2, ale nie wiem o co w nim chodzi, albo paczka ma błędy), a po drugie nie mam wyboru między pulsem a alsą.
Forum Linux Mint
« Odpowiedz #2 : Grudzień 30, 2009, 06:48:05 »

Spox5
Prawie jak Admin
Miętowy krzew

Reputacja 0

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #3 : Grudzień 30, 2009, 07:20:06 »

chodzi Ci o mikrofon, który znajduje się w kamerce tak? Jeśli tak to zmień temat na konkretniejszy. Z pierwszego postu takie masło maślane wynikało.

Mintnowicjusz
Miętowy liść
*

Reputacja 0

« Odpowiedz #4 : Grudzień 30, 2009, 07:40:15 »

Bo to ogólnie masło aślane mi wyszło na tym mincie. Wczytajcie się, albo zapytajcie o co chodzi jak nie wiecie czegoś.
Mintnowicjusz
Miętowy liść
*

Reputacja 0

« Odpowiedz #5 : Grudzień 30, 2009, 08:33:43 »

Ok, może od początku. O co chodzi w step 2? Bo z resztą sobie jakoś poradzę (chyba).
aras
Siewca Mięty
Dorodny miętowy krzew

Reputacja 0

Distro: arch

linux to linux

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #6 : Grudzień 31, 2009, 05:10:37 »

Nie wiem czy zwróciłeś na to uwagę, bo jeżeli nie, to gdy wchodzisz w preferencje dźwięku -> wejścia to tam masz Wybór urządzenia do wejścia dźwięku:

U mnie są dwie opcje:

Wewnętrzny dźwięk analog stereo

i wykryta moja kamerka

tam jest takie kułeczko, po którym widać, któro urządzenie będzie wejściem dla dźwięku, ja po zaznaczeniu kamerki, nie mam problemu z mikrofonem.

Bardzo też możliwe, że zwróciłeś uwagę na to i nadal nie działa...

A co do tego:

Step 2. Turn on sound support from kernel config
(soundcore module, default turn on)

to wydaje mi sie, że chodzi o to zebyś w konfigu jądra zaznaczył moduł soundcore i ustawił na domyślnie włączony.

Ale zapewne kernela kompilować nie zamieżasz i zapewne w domyślnym kernelu z minta jest wszystko ustawione, jak ma być. A co do Alsy, to różnie z nią może być, nie jestem ekspertem, nie jestem pewien 100% tego co mówie, ale wydaje mi się ze tez nie ma potrzeby kombinować z tą alsą, że ta z repo nada siea Chichot pozdro
« Ostatnia zmiana: Grudzień 31, 2009, 05:15:30 wysłana przez aras » Zapisane

THE POWER OF LINUX Mrugnięcie
http://www.youtube.com/watch?v=ASAMs5S8-N8

PRZESTROGA DLA SŁABYCH PSYCHICZNIE:
http://www.escapistmagazine.com/videos/view/loadingreadyrun/1726-Installation-Anxiety-2010

M61PME-S2P, AMD Phenom x3 2300 Mhz x64, 1GB KINGSTON, HDD 250 GB, Geforce 8500GT 512 ram
Karolinah
Gość
« Odpowiedz #7 : Styczeń 06, 2010, 06:50:25 »

A ja mam taki problem, że rozmówca mnie nie słyszy. W opcjach dźwięku, prócz alsy nic nie mam do wyboru. Ktoś miał podobny problem? Jak zrobić, żeby rozmówca mnie słyszał? Ja go słyszę.
Spox5
Prawie jak Admin
Miętowy krzew

Reputacja 0

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #8 : Styczeń 06, 2010, 07:37:00 »

Wpisz w konsolę "alsamixer" i włącz mikrofon.

Karolinah
Gość
« Odpowiedz #9 : Styczeń 06, 2010, 07:43:47 »

Dzięki, mam nadzieje że pomoże.
sir_lucjan
Człowiek Demolka
Prawie jak Admin
Miętowa plantacja

Reputacja 1

Distro: Debian testing x86_64

"Jak Polska cała, nic nigdzie nie działa!"

« Odpowiedz #10 : Styczeń 06, 2010, 09:46:54 »

Dopóki miałem Ubuntu 9.10, mikrofon pod minijackiem nie działał w ogóle. Ten z kamery (A4Tech) działał elegancko. Natomiast w Linux Mint działa także ten pod minijackiem ze słuchawek. Uważam, że często problem leży nie w systemie ale w tanim sprzęcie - dostałem na urodziny zestaw internetowy z Tesco i nie działało zupełnie nic.

Bo to ogólnie masło aślane mi wyszło na tym mincie. Wczytajcie się, albo zapytajcie o co chodzi jak nie wiecie czegoś.

Człowieku, to ty oczekujesz pomocy, więc pisz konkretnie a nie czepiaj się jak ktoś ci zwróci uwagę Uśmiech To powinieneś pytać nas co zrobić a nie my ciebie w czym mamy ci pomóc Uśmiech

Polecam ci graficzną nakładkę na alsamixer oraz narzędzie do konfiguracji PulseAudio.

Kod:
sudo apt-get install gnome-alsamixer pavucontrol

To trochę ułatwi ci "zabawę".

Może przydać ci się także fajne narzędzie do kamerki internetowej

Kod:
sudo apt-get install cheese

« Ostatnia zmiana: Czerwiec 20, 2010, 03:45:58 wysłana przez sir_lucjan » Zapisane

Toshiba Satellite C660-1QC || Linux Register User: #536661

Piotruś_Pan
Miętowe nasionko
*

Reputacja 0

Distro: Isadora (Mietowy Remiks), miejce na testy chwilowo wolne, XP wstydliwie ukryte. Wczesniej Daryna(epizod), Elyssa, Felicia, Gloria, Helena(testy)

« Odpowiedz #11 : Wrzesień 21, 2010, 10:29:48 »

Ponieważ moje problemy z mikrofonem rozwiązałem dzięki temu wątkowi (aktualizacja i włączenie mikrofonu w terminalu, poprzez "alsamixer") to proszę o wskazówkę jak zmusić alsę żeby mikrofon działał również po restarcie komputera. Teraz mam tak że w celu użycia mikrofonu muszę odpalić konsolę wyłączyć i włączyć mikrofon i dopiero mogę sobie pogadać...np. na Skypie. W  Gnome-Alsamixer nie mam opcji włączenia mikrofonu. Trochę to denerwujące (szczególnie jeżeli moja Lepsza Połowa potrzebuje skorzystać z dobrodziejstw Skype`a).

Laptop Fujitsu Siemens Amilo Pi 1505,
Procesor Intel Core Solo T 1350 @ 1,86GHz,
Intel 945GM,
1,5 GB RAM
Strony: [1]
Drukuj
Skocz do: