Wszystkim fanom uruchamiania Minta z pendriva polecam taki "patent":
http://www.pendrivelinux.com/create-a-larger-than-4gb-casper-partition/Przed przeprowadzeniem opisanych tam czynności należy usunąć z pendriva plik casper-rw (Uwaga!: Tym manewrem stracimy wszystkie pliki i uaktualnienia Minta USB dlatego najlepiej robić to na "świeżo zrobionym" pendrivie).
Wypróbowałem to na Mint 9 ale pod ósemką też powinno działać. Na razie nie stwierdziłem żadnych problemów z aktualizacjami, zapisywaniem dokumentów itd. Nie próbowałem tylko aktualizacji jądra, ale to już by był nadmiar szczęścia gdyby i to się udało.
Pierwszą zaletą takiego rozwiązania jest zwiększenie stabilności systemu. Trudniej jest "wysypać" partycję niż pojedynczy plik.
Drugą zaletą rozwiązania jest możliwość wykorzystania pełnej pojemności dużego pendriva (brak limitu 4GB).
Trzecia zaleta: dostęp do plków dokumentów z Minta USB po podłączeniu do innego działającego pod linuksem komputera. Niestety Windows nie widzi drugich partycji na pendrivach (poza tym to ext2).
Powyższy opis proszę potraktować z odpowiednim dystansem, gdyż za ewentualne wynikłe z jego stosowania szkody nie biorę odpowiedzialności

.