mrugaczek
Miętowy liść
Szatan, Szatan, Szatan !! Z nim konać umierać i ży
|
 |
« : Styczeń 09, 2010, 04:46:13 » |
|
Ostatnio zrezygnowałem z SLAX'a i przeszedłem na Minta 7 na USB (+możliwość zapisu sesji). Tak się zastanawiam, bo system postawiony na HDD ma swap, a na USB nie. Przez to Mint postawiony na USB i uruchomiony na komputerze z dużą ilością RAM'u nie tnie się i szybko się uruchamia i w ogóle. Gorzej jest już gdy komputer posiada mniej ramu np. 256 MB to już idzie wolniej. Teraz się tak zastanawiam czy ma sens i miało by to zastosowanie gdyby wtedy podłączyć drugi pendrive, ale cały sformatowany jako swap, albo chociaż jego część (w zależności jakim Penem dysponujemy). Reasumując: 1) Ma to sens ? 2) Da się w ogóle tak zrobić ? 3) Będzie czuć różnice gdy będzie np. 512MB swapu na drugim penie ? Z góry dziękuje za informacje  PS. Jeżeli zamieściłem w nieodpowiednim dziale proszę o przesunięcie, bo sam nie wiedziałem gdzie to napisać.
|
|
|
|
|
|
I tak zginiesz !! Więc żyj tak abyś się czuł spełniony/a w życiu
|
|
|
amstrong
Miętowy liść
Distro: Ubuntu 9.10
|
 |
« Odpowiedz #1 : Styczeń 09, 2010, 11:05:38 » |
|
Przy tak małej ilości ramu ma to sens, pendrive jako swap tez można sformatować, nie wiem tylko czy mint go wykorzysta, ale powinien, no i dobrze by było żeby, był ten pendrive w miarę szybki.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mrugaczek
Miętowy liść
|
 |
« Odpowiedz #2 : Styczeń 10, 2010, 10:10:13 » |
|
Bo chciałbym przez to zrobić coś takiego co MS zrobił od Visty czyli tak zwanego BoostReady. Dlatego pytam czy to ma sens...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Forum Linux Mint
|
 |
« Odpowiedz #2 : Styczeń 10, 2010, 10:10:13 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
amstrong
Miętowy liść
|
 |
« Odpowiedz #3 : Styczeń 10, 2010, 05:37:22 » |
|
Zastanawia mnie tylko jak zrobić wpisy w fstab, ale możesz pokombinować, chętnie się dowiem co z tego wyjdzie 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mrugaczek
Miętowy liść
|
 |
« Odpowiedz #4 : Styczeń 10, 2010, 06:41:30 » |
|
Zastanawia mnie tylko jak zrobić wpisy w fstab, ale możesz pokombinować, chętnie się dowiem co z tego wyjdzie  A co to jest ?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mati75
|
 |
« Odpowiedz #5 : Styczeń 10, 2010, 07:55:39 » |
|
Plik w którym znajduje się konfiguracja partycji.
|
|
|
|
|
|
HP 2510p || HP 8510w || Od 16.01 do 03.02 nie istnieje, nie odpowiadam na żadne wiadomości
|
|
|
mrugaczek
Miętowy liść
|
 |
« Odpowiedz #6 : Styczeń 10, 2010, 08:07:10 » |
|
a to nie wiedziałem...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kosa1
|
 |
« Odpowiedz #7 : Styczeń 10, 2010, 08:22:19 » |
|
Jest jeszcze jedno "ale" - szybkość odczytu z pena, za wolna dla SWAP, obawiam się, że nie jest to realne.
|
|
|
|
|
|
Linux nie gryzie! : www.ubunciak.plOS: Ubuntu 10.10, Linux Mint 9 64 bit, Asus GeForceGTS250, PhenomII, 4 GB RAM, Barracuda 7200.12 500 GB, Livebox (ethernet) Problem rozwiązany? Wstaw to słowo do tytułu swojego pierwszego postu!
|
|
|
amstrong
Miętowy liść
|
 |
« Odpowiedz #8 : Styczeń 10, 2010, 10:48:42 » |
|
czy za wolna? no nie wiem, w laptopie w trybie odczyt/zapis (kopiowanie pliku) mam 10mb. Mam pendrive odczyt 27mb, zapis 17mb. A po drugie na ms jest wzrost wydajnosci, bynajmniej na tych wolnych dyskach. A kolega jak nie wie co to fstab, to nie wiem czy sie nie porywa z motyka na slonce.
Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kosa1
|
 |
« Odpowiedz #9 : Styczeń 10, 2010, 11:12:52 » |
|
No, to też prawda, nie jest to ot, takie sobie cyk - myk.
|
|
|
|
|
|
Linux nie gryzie! : www.ubunciak.plOS: Ubuntu 10.10, Linux Mint 9 64 bit, Asus GeForceGTS250, PhenomII, 4 GB RAM, Barracuda 7200.12 500 GB, Livebox (ethernet) Problem rozwiązany? Wstaw to słowo do tytułu swojego pierwszego postu!
|
|
|
mrugaczek
Miętowy liść
|
 |
« Odpowiedz #10 : Styczeń 11, 2010, 07:54:19 » |
|
Ja dopiero poznaje Linuxa i kombinuje, bo chce mieć minta bardzo mobilnego bo różne minidystrybucje nie zapewniają tego co mogę mieć dzięki mintowi na USB
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|